Home Stress 10 Punten om Stress te Verminderen

10 Punten om Stress te Verminderen

by Frans Nieuwenhuis
10 Punten om Stress te Verminderen

Stress is één van de belangrijkste redenen voor ziekteverzuim. Steeds meer mensen hebben last van een te hoge werkdruk en krijgen psychische klachten. Maar hoe kunt u de stress verminderen? Zorgen dat u geen psychische klachten meer heeft? Hieronder staat in 10 punten wat u kunt doen om stress te verminderen.

1. Schrijf eens alles op wat u moet doen als het allemaal teveel lijkt te worden. Maak een tijdschema en schrijf daarin wanneer u de verschillende werkzaamheden af wilt hebben. Als u de hele stapel werk verdeeld in beter overzichtelijke stukken, zult u merken dat u zich gelijk een stuk relaxter voelt over het werk dat u nog te doen heeft.

2. Concentreert u zich op 1 ding tegelijk. Gestrest raken over werk dat nog gedaan moet worden is vervelend en op die manier kunt u zich ook niet goed concentreren op het werk.

3. Gebruik uw energie op een slimme manier. Prioriteer uw werkzaamheden. Werkzaamheden die niet veel tijd in beslag zullen nemen kunt u een lagere prioriteit geven. Voorkom ook dat u energie steekt in onbelangrijke zaken. Focust u op de werkzaamheden waar het echt om gaat.

4. Zorg dat u niet altijd alles zelf wilt doen. Geef anderen ook verantwoordelijkheden. Voor sommige mensen is dit erg lastig. Probeert u zich hier toch aan toe te geven, het kan de stress verminderen. Als u merkt dat u de werkzaamheden zelf even niet aankan, huur dan iemand in. Huur een klusjesman als er een kraan moet worden gemaakt of neem een oppas voor uw kinderen als u merkt dat er erg veel werk op u ligt te wachten.

5. Beloon u voor het werk dat u heeft geleverd. Zorg dat u ziet hoeveel werk u heeft verzet. Geef uzelf een schouderklopje en stort u niet direct vol overgave in het volgende project. Anders creëert u alleen maar meer stress.

6. Neem tussen al het werk regelmatig even een kleine pauze. Haal even een kopje koffie, maak een praatje met een collega of loop een rondje in de buurt. U kunt ook even uw ogen dichtdoen en proberen even aan andere dingen te denken dan werk. Denk even aan een mooi tropisch eiland of aan uw geliefde.

7. Ga regelmatig sporten, dit is belangrijk om uw lichaam en geest gezond te houden. Ook vermindert het stress. Ook een hobby kan helpen om even met iets anders bezig te zijn. Probeer af en toe te mediteren of te relaxen.

Lees ook: Hoe sporten de strijd tegen stress kan winnen

8. Neem af en toe vakantie. Eén lange vakantie waardoor u lang van uw werk weg bent, zorgt vaak alleen maar voor meer stress. Probeer juist wat vaker een korte vakantie in te plannen.

9. Blijf de situatie goed bekijken en probeer af en toe van boven te kijken. Vraag uzelf af of de situatie echt dusdanig serieus is dat u zich er zorgen om moet maken.

Door deze stappen te volgen en regelmatig de situatie opnieuw te bekijken zult u merken dat veel van uw stress zal verminderen.

Related Articles