Home Algemene Gezondheid 5 Verrassende Gezondheidsvoordelen van Liefde

5 Verrassende Gezondheidsvoordelen van Liefde

by Frans Nieuwenhuis
5 Verrassende Gezondheidsvoordelen van Liefde

Bekijk de vijf verrassende manieren waarop liefde je gezondheid ten goede kan komen en neem de tijd om je relaties te versterken of zelfs nieuwe relaties op te bouwen.

Of je nu een relatie hebt of single bent, liefde is een essentieel onderdeel van een gelukkig en gezond leven. Of het nu gaat om familie, vrienden of andere hechte relaties, sterke banden kunnen leiden tot verrassende gezondheidsvoordelen.

En hoewel een nieuwe liefde je hart een slag over kan doen slaan, komen de echte gezondheidsvoordelen van liefde die gebaseerd is op een gevoel van waardering en respect. Deze sterke banden en het gevoel erbij te horen kun je vinden in relaties met een partner, een ouder of een goede vriend.

Bekijk de vijf verrassende manieren waarop liefde je gezondheid ten goede kan komen en neem de tijd om je relaties te versterken of zelfs nieuwe op te bouwen. Zo voed je een gezond, liefdevol leven.

1. Geniet van een gelukkiger leven

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar als je leven vol liefde is, zal het waarschijnlijk ook vol geluk zijn. Ze gaan hand in hand. Uit een onderzoek bleek zelfs dat gezinnen met een sterke band en een sterk sociaal steunsysteem (liefde) aanzienlijk gelukkiger waren. Uit het onderzoek bleek ook dat het gezinsinkomen geen effect had op geluk. Dus het oude gezegde “geld kan geen liefde kopen” zou veranderd kunnen worden in “je hebt geen geld nodig om liefde te hebben”.

2. Langer leven

Steeds meer onderzoek toont aan dat (gelukkig) getrouwde mensen langer leven. Een studie bekeek bijvoorbeeld bijna 6.000 mensen en ontdekte dat mensen die nooit getrouwd waren geweest een aanzienlijk kortere levensverwachting hadden. Maar dat betekent niet dat je getrouwd moet zijn om je leven te verlengen. Het punt is dat liefde draait om wederzijdse ondersteuning. Mensen met een sterk sociaal steunsysteem hebben beschermende gezondheidsvoordelen die een lang leven ondersteunen.

Lees ook: 15 tekenen dat je gewoon vrienden kunt blijven met je ex

3. Minder verkoudheden en griep

Omdat ondersteunende relaties stress kunnen verminderen, kan je immuunsysteem beter vechten tegen indringers die je ziek kunnen maken. Een baanbrekende studie van onderzoekers aan de Carnegie Mellon University toonde aan dat mensen met positieve emoties beter in staat waren om verkoudheids- en griepvirussen af te weren.

4. Betere bloeddruk

Verrassend genoeg kan liefde ook je bloeddruk verlagen. Een onderzoek vergeleek bijvoorbeeld de bloeddruk van alleenstaande, gelukkig getrouwde en ongelukkig getrouwde mensen. Terwijl degenen die gelukkig getrouwd waren de beste bloeddruk gemiddelden hadden, hadden degenen die ongelukkig getrouwd waren de slechtste bloeddruk van alle proefpersonen. Single zijn en een gezond sociaal netwerk hebben leidde ook tot goede resultaten.

5. Gezondere eetgewoonten

Een andere factor die een rol kan spelen in de relatie tussen liefde en gezondheid is het “besmettings”-effect. Wetenschappers hebben ontdekt dat we sterk beïnvloed worden door onze naasten. Dit effect is zo sterk dat we dat gedrag overnemen, of het nu gaat om naar de sportschool gaan of een blokje om lopen. En als iemand in je omgeving een goede gewoonte begint, zoals meer fruit en groenten eten, dan is de kans groter dat jij dat ook gaat doen. Gezond zijn is besmettelijk.

Als mensen hebben we een aangeboren behoefte om ons verbonden, gerespecteerd en gewaardeerd te voelen door andere mensen. Liefde is essentieel voor gezondheid en geluk.

Related Articles