Slechte gewoontes hebben we allemaal. Of je nu elke dag fastfood eet, rookt of maar een keer per jaar de badkamer schoonmaakt, dat moet je natuurlijk allemaal lekker zelf weten. Je weet zelf ook wel dat dit niet je beste en meest gezonde keuzes zijn. Maar er zijn ook slechte gewoontes waar je je waarschijnlijk helemaal niet bewust van bent. Ken jij de volgende 6 bijvoorbeeld al? Deze hebben allemaal een negatieve invloed op de duur en kwaliteit van je slaap.
Goed om te weten waar je op moet letten zou ik zeggen. Lees snel verder!
Inhoud
1. Power naps
Doe je graag overdag een power nap of een dutje? Dit is natuurlijk heel fijn om weer even op te laden, maar je lichaam heeft het eigenlijk in de meeste gevallen niet nodig. Je schokt met een dutje als volwassene je natuurlijke klok een beetje in de war. Hierdoor kan het ’s avonds lastiger voor je zijn om in slaap te vallen. Hiervoor moeten je hersenen namelijk bepaalde stofjes en hormonen aanmaken en wanneer dat niet gebeurt kan je behoorlijk lang wakker liggen.
Probeer wanneer je ’s avonds lastig in slaap komt overdag een power nap meer te doen mocht je dit gewend zijn. Je zal merken dat ’s avonds vanzelf je ogen dicht beginnen te vallen.
2. Weg met die telefoon
Bijna iedereen slaapt tegenwoordig met zijn of haar mobiele telefoon naast of zelfs in je bed. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit helemaal niet gezond is en erg slecht voor je nachtrust. Wat ook heel veel mensen doen is voor het slapen gaan nog even hun mail lezen, Facebook checken, Instagram stalken en een paar grappige youtube filmpjes kijken. Vroeger lazen mensen nog even een boek, tegenwoordig kijken we op een klein lichtgevend schermpje.
En juist dit verschil blijkt een grote impact op onze slaap kwaliteit te hebben.
Wanneer je voor het slapen gaan nog op je telefoon kijkt worden en door het licht en de intensiteit ervan minder slaap hormonen aangemaakt. Wanneer je dan eindelijk je telefoon weg legt en probeert in slaap te vallen gaat dit waarschijnlijk behoorlijk lastig. Pak daarom liever ouderwet een boek erbij voor het slapen gaan en laat die telefoon lekker links liggen, zo verstoor je je slaap niet.
3. Wat eet je voor het slapen?
Voeding heeft een enorme invloed op je lichaam en geest. Het is immers de brandstof die je nodig hebt om te functioneren. Iedere soort voedsel heeft een ander effect op je lichaam. Dit betekent ook dat je met voeding je slaap kwaliteit kan verbeteren en verslechteren. Vermeid bijvoorbeeld erg vet of pittig eten en laat ook suiker en natuurlijk cafeïne voor heet slapen gaan liever staan.
Kies liever voor voedsel wat rijk is aan vitamine B. Dit ondersteunt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon waardoor je gemakkelijk in slaap valt. Eet bijvoorbeeld een handje walnoten als avond snack. Maar eet niet te veel, want op een volle maag val je ook lastig in slaap. Je lichaam is dan nog veel te druk bezig met je spijsvertering.
4. Drinken
Drink niet te veel water voordat je naar bed gaat. Je zit er denk ik niet op te wachten ’s nachts een paar keer extra naar de wc te moeten. Pas ook op met het drinken van alcohol. Door alcohol kan je ook lang wakker liggen en lastig in slaap komen. Daarnaast zorgt een slaapmutje er inderdaad voor sommige voor dat je snel in slaap valt. Helaas slaap je door de alcohol in je bloed niet die genoeg en zal je ’s nachts vaker wakker worden. Dit merk je ’s ochtends doordat je nog steeds moe bent. Wil je een goede slaapkwaliteit drink dan geen alcohol voor het slapen gaan.
5. Daglicht
Om in slaap te kunnen vallen heeft je lichaam bepaalde hormonen nodig. Deze worden aangemaakt in de hersenen wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Eén van deze voorwaarden is een donkere omgeving. Het slaaphormoon wordt dan in veel hogere doseringen afgegeven door de hersenen waardoor je slaperig wordt en diep slaapt. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer donker genoeg is. Komt er veel licht van buiten je slaapkamer binnen? Zorg dan voor verduisterende gordijnen. Dit zal zeker het verschil maken.
6. Warm of koud?
De temperatuur van je slaapkamer heeft ook invloed op je slaap. Wanneer je in een te warme omgeving slaapt zal je lichaam nooit in een hele diepe slaap belanden. Zorg er daarom voor dat je de verwarming niet te hoog of zelfs helemaal uit zet. Wanneer je het koud hebt zal je ook moeite hebben met in slaap vallen. Daarom is het eigenlijk perfect om in je bed te gaan liggen kort nadat je de verwarming hebt uitgezet. Zo is het nog warm genoeg om lekker in slaap te vallen en vervolgens koud genoeg om een goede slaapkwaliteit te hebben.
Vergeet deze tips niet te delen met je vrienden en familie op Facebook en Pinterest.