Home Huidverzorging 7 Lessen om Zonneschade te Voorkomen

7 Lessen om Zonneschade te Voorkomen

by Frans

Wanneer het voorjaar aanbreekt zetten we onszelf graag weer in het zonnetje, maar wist je wel dat de verkleuring van je huid een teken is, dat je afweersysteem is geactiveerd om je te beschermen tegen de zon?

En wist je ook dat 90% van de patiënten die zijn gediagnosticeerd met huidkanker, de zon/zonnebank de boosdoener is? Als huidtherapeute kom ik dagelijks in contact met patiënten die met gevolgen van onbeschermd zonnen kampen. De ”Ik verbrand nooit” of de ”het is bewolkt” redenen om je niet in te smeren hoor ik zo vaak! Maar dit zijn echt geen redenen om niet te smeren!

Gelukkig zie je dat de overheid steeds meer informatie deelt over de nadelige gevolgen van de zon, maar ik help je hierbij graag op weg met 7 Lessen.

Ken je huid

Dan doelen we op je huidtype. De ene huid verband continu en de andere huid (bijna) nooit. In het plaatje hierboven kun je ook zien met welke SPF je hoelang beschermd bent. Het komt erop neer dat je met een licht huidtype eigenlijk altijd moet smeren zodra je naar buiten gaat. Mensen met een lichte huid verbranden sneller en hebben daardoor ook meer kans op het ontwikkelen van huidkanker. Voorkomen is echt beter dan genezen.

Smeer je in

Klopt, dit lijkt heel logisch, maar veel mensen vinden het een gedoe. Toch is het belangrijk om dit consequent te doen. Zeker in het voorjaar wanneer je huid extra gevoelig is voor de zon, moet je je grootste orgaan, de huid, niet vergeten! Vind je dat smeren echt zo vervelend? Probeer dan deze mist, dit is geen spray die je daarna nog moet uitsmeren! Enkel een soort verneveling, easy! Zoals deze

Kijk naar de ingrediënten

Marketing speelt natuurlijk enorm goed in op alle zonbeschermingsmiddelen, maar uit eindelijke gaat het om de werkzame stoffen zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Dit zijn overigens fysische filters. Ze leggen een (wit) laagje op de huid en ”weerkaatsen” het licht. De meest veilige ingrediënten en de beste manier om je huid te beschermen.

Daarnaast kun je kiezen voor een chemisch filter, deze trekken in en absorberen de UV stralen. Geen witte waas dus. Een aantal chemische filters kunnen daardoor in het bloed terecht komen of de huidcellen beschadigen. Prefereer je het chemische filter? Zorg dan dat je het product met ingrediënt ”oxybezone” laat staan. Deze geeft vaak huidirritatie en heeft een matige filter voor UV straling.

Uit de zon tussen 12:00 en 15:00

Dan is de zon op zijn felst en de straling het hevigst. Zoek een plekje op in de schaduw.

Draag beschermende kleding

Je ziet het bij kindjes en surfers steeds vaker: beschermende badkleding. Waarom ook niet? Best handig, hoef je bepaalde plekken niet steeds in te smeren. Daarnaast zijn petjes en kleding echt een goede bescherming! Een dunne blouse op een terras is lekker luchtig, en minder heet! Lijkt misschien niet zo, maar de zon schijnt dan niet vol op je huid.

Onderschat de zon niet

Ook op het water, in de stad en met bewolking stel je jezelf bloot aan de zon. Zorg altijd voor een mini SPF in je tas, dan kun je altijd en overal even bij smeren, of sprayen.

Gouden Tip

Vergeet je handruggen niet! Je ziet ze wel vaker, (donker) bruine vlekken op de handruggen bij (oudere) mensen. Dit is pure zonschade! Zo makkelijk te voorkomen.

Is de zon dan door en door gevaarlijk? Natuurlijk niet! 
We hebben het hier over verstandig zonnen gehad, want vitamine D is zo belangrijk voor ons. We merken het al aan de lente dagen, iedereen wordt weer vrolijk van het zonnetje. Dus ga vooral lekker naar buiten en geniet van de zon, maar doe dit verantwoord. Je huid is je grootste orgaan, wees zorgzaam voor haar! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie

Privacy & Cookies Policy