Home Gewrichten 7 Superfoods Die Gezonde Gewrichten Ondersteunen

7 Superfoods Die Gezonde Gewrichten Ondersteunen

by Frans Nieuwenhuis
7 Superfoods voor gewrichtsondersteuning

Pijnlijke, stijve of gezwollen gewrichten zijn een enorme last in het dagelijkse leven. Het weerhoudt je ervan de dingen te doen die je graag doet. Of het nu wandelen, knutselen of werken aan je volgende project is. Op zoek naar een oplossing kloppen veel mensen aan bij hun huisarts.

Wellicht raadt hij of zij je behandelingen aan zoals fysiotherapie, voldoende beweging en medicijnen die ontstekingen helpen tegen te gaan. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat er nog iets anders is wat je kunt doen om de gezondheid van je gewrichten te ondersteunen.

Het gaat om het eten van bepaalde superfoods die ontstekingen kunnen bestrijden, pijn kunnen verlichten en zelfs zwellingen in gewrichten kunnen verminderen. Hier zijn 7 superfoods die kunnen helpen om je overbelaste en pijnlijke gewrichten verlichting te geven.

1. Gemberwortel

Als je al last hebt van je gewrichten, kan het eten van gember voor de broodnodige verlichting zorgen. Van gember is bekend dat het helpt om ontstekingen te beheersen en pijn onder controle te houden.

Uit onderzoek bleek zelfs dat mensen met artrose 30% minder pijn hadden door regelmatig gember te eten.

Verschillende wetenschappelijke rapporten bevestigen ook dat de gingerolen in gember krachtige ontstekingsremmende en antioxidante verbindingen zijn die de gezondheid van de gewrichten helpen ondersteunen en behouden.

2. Kurkuma Wortel

Kurkuma bevat een krachtige stof die curcumine heet. Het is het hoofdbestanddeel dat verantwoordelijk is voor veel van de ongelooflijke voordelen van kurkuma.

Curcumine remt ontstekingen op moleculair niveau door in te grijpen in NF-kB (nucleaire factor kappa bèta), een eiwit dat ontstekingen in de cellen aanzet. Het tijdschrift Oncogene publiceerde in 2004 een onderzoek waaruit bleek dat curcumine net zo effectief was als sommige bekende ontstekingsremmende medicijnen, zonder negatieve bijwerkingen.

Omdat kurkuma een natuurlijke ontstekingsremmer is, zorgt het voor verlichting van gewrichtspijn en stijfheid. In een andere pilotstudie onder reumapatiënten presteerde curcumine beter dan een ontstekingsremmend medicijn.

Voor maximale verlichting van gewrichten kun je gemberwortel en kurkuma samen nemen, in een smakelijke smoothie of in een supplement dat is samengesteld voor gewrichtsondersteuning.

3. Zure kersensap

Onderzoekers hebben ontdekt dat het sap van zure kersen een van de beste voedingsmiddelen is om de gezondheid van gewrichten te ondersteunen.

Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat het drinken van tweemaal daags kersensap gedurende 21 dagen de gewrichtspijn en ontsteking veroorzaakt door artrose verminderde. Kersen ondersteunen gewrichten ook op andere manieren.

Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van kersen kan helpen om urinezuur in het lichaam te verminderen. Dit is belangrijk omdat wanneer urinezuur zich ophoopt in de gewrichten, dit aanzienlijke pijn en ontstekingen kan veroorzaken.

4. Zaden die rijk zijn aan essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren (EFA’s) zijn goed voor je hart, hersenen, huid en meer. Deze gezonde vetten werken door te helpen ontstekingen te verminderen, en onderzoek toont aan dat ze effectief zijn tegen gewrichtspijn.

Wat deze gezonde vetten zo belangrijk maakt is dat je lichaam ze niet kan aanmaken, dus moet je op zoek naar de juiste voedingsbronnen. De essentiële vetzuren waar je naar moet zoeken zijn alfa-linoleenzuur (omega-3) en linolzuur (omega-6).

Zaden zijn enkele van de beste bronnen van gewrichtsverzachtende omega-3 en omega-6. Dit zijn onder andere hennepzaad en hennepzaadolie, lijnzaad, boragezaadolie, chiazaad en pompoenzaad.

5. Hennepolie (cbd)

Terwijl hennepzaad rijk is aan twee essentiële vetzuren: omega-6 en omega-3, hebben ook andere delen van de hennepplant speciale heilzame verbindingen.

Hennep wordt nu gekweekt voor zijn fytochemicaliën, die worden geëxtraheerd in een olie welke opmerkelijke gezondheidsvoordelen heeft.

Onderzoek toont aan dat cannabinoïden tijdelijke ontstekingen aanpakken door samen te werken met het endocannabinoïde systeem van het lichaam, wat helpt om ongemakken te verlichten en de gezondheid van gewrichten te bevorderen.

Overweeg voor maximale verlichting een hennepolie gecombineerd met hennepzaadolie om zowel fytochemicaliën als essentiële vetzuren binnen te krijgen. En voor gerichte verlichting kun je een topische hennepbalsem aanbrengen op de pijnlijke plekken.

6. Kruisbloemige groenten

Als je je gewrichten gezond wilt houden, zijn kruisbloemige groenten een must. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en bloemkool bevatten een geweldige stof genaamd sulforafaan.

Naast de vele andere voordelen beschermt sulforafaan ook de gezondheid van je gewrichten. Uit een onderzoek bleek met name dat sulforafaan in broccoli de afbraak van kraakbeen kan helpen voorkomen.

Waarom is dit belangrijk? Nou, je gewrichten bestaan voornamelijk uit kraakbeen. Dit kraakbeen kan na verloop van tijd afbreken, waardoor de botten uiteindelijk tegen elkaar gaan schuren, wat leidt tot gewrichtspijn, stijfheid en ongemak.

7. Ananas

Het sap en vruchtvlees van ananas bevatten bromelaïne, een proteolytisch enzym dat overtollige eiwitten in het lichaam helpt afbreken.

In de loop der jaren hebben onderzoeken aangetoond dat bromelaïne een indrukwekkende reeks gezondheidsvoordelen biedt, waaronder het vermogen om symptomen van allergieën te verminderen en spierpijn na het sporten te voorkomen.

Maar wat bromelaïne echt doet uitblinken is zijn effect op de gewrichten. Er zijn aanwijzingen dat bromelaïne artrose kan tegengaan, gewrichtspijn kan verlichten, zwellingen en ontstekingen kan verminderen.

Als je optimaal wilt profiteren van deze voordelen, overweeg dan om een supplement te nemen dat bromelaïne bevat. Dat komt omdat bromelaïne als proteolytisch enzym het beste werkt als het tussen de maaltijden door wordt ingenomen. Supplementen bieden ook een grote hoeveelheid bromelaïne voor optimale resultaten.

Of je nu last hebt van je gewrichten door slijtage, een oude blessure of zware inspanning, deze superfoods hebben heilzame bestanddelen die kunnen helpen bij het herstellen en beschermen van de gezondheid van je gewrichten.

Overweeg om deze voedingsmiddelen de komende maanden toe te voegen of aan te vullen om meer veerkracht te ervaren.

Related Articles