Home Afvallen Afvallen met shakes

Afvallen met shakes

by Frans
Published: Updated:

Afvallen met shakes is populair want je kan er goede afslank-resultaten mee bereiken. Overgewicht en de bestrijding hiervan zijn actuele onderwerpen. Onduidelijk is hoe overgewicht structureel het beste kan worden bestreden. Skakes kunnen wellicht een oplossing zijn. In dit artikel krijg je uitleg over hoe afvallen met shakes werkt en waar je op moet letten. Want naast veel voordelen zijn er zeker ook belangrijke valkuilen. Pak je afvallen met shakes verkeerd aan dan loop je het risico op een jojo-effect en gezondheidsklachten.

Hoe werkt afvallen met shakes?

Afvallen met shakes werkt heel simpel. Afvallen met shakes betekent dat je maaltijden of tussendoortjes/snacks vervangt door een dieet shake. Je kunt zelf kiezen welke maaltijden je vervangt en hoeveel je er gaat vervangen. In het algemeen geldt : hoe meer maaltijden je vervangt des te sneller je gaat afvallen.

Door een shake te nemen als maaltijd krijg je een afgemeten hoeveelheid calorieën binnen. De hoeveelheid calorieën verschilt per shake en is altijd ruim minder dan wanneer je een gewone maaltijd neemt. De hoeveelheid calorieën die je zo per dag binnenkrijgt is minder dan het dagelijkse calorie verbruik.

Daarom gaat je lichaam vet reserves aanspreken om energie op te wekken. Het gevolg is dat je gaat afvallen. Vet zit bij veel mensen rond de billen, heupen en buik. Een shake dieet wordt daarom ook bij snel afvallen buik vaak gebruikt.

De goede dieet shakes zitten vol met kwalitatief hoogwaardige eiwitten. Doordat eiwitten langzaam door het lichaam worden afgebroken heb je lang een verzadigd gevoel. Ondanks dat je minder calorieën eet heb je dus geen honger.

Afvallen met shakes is populair en dat komt door de vele voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van dieet shakes. Samengevat gelden de volgende voordelen als je gaat afvallen met shakes:

  • Snel afvallen doordat je weinig calorieën binnenkrijgt;
  • Geen honger gevoel als gevolg van de eiwitten;
  • Shakes zijn makkelijk te bereiden en mee te nemen;
  • Afvallen met shakes is doorgaans goedkoop;
  • Goed te combineren met werk en gezin;
  • Sporten is niet nodig om af te vallen.

Afvallen met shakes wordt echter ook vaak geassocieerd met het gevreesde jojo-effect. Hoe jij het jojo effect kunt voorkomen ga je nu lezen.

Hoe werkt afvallen met shakes zonder het jojo effect?

Misschien herken je het wel. Nadat je kilo’s bent afgevallen, je eindelijk lekker voelt stop je met diëten en komen de kilo’s er in no-time weer aan. Super vervelend en je wordt er moedeloos van. Gelukkig is er goed nieuws. Afvallen met shakes zonder jojo effect is wel degelijk mogelijk.

Om het gevreesde jojo effect te voorkomen is het belangrijk eerst te snappen hoe het jojo effect ontstaat. Het jojo effect ontstaat door te weinig eten. Jouw lichaam heeft grofweg 2.000 calorieën per dag nog. Volg je een crash dieet dan eet je maar 1.000 of minder calorieën. Dit is minder dan de helft van wat jouw lichaam nodig heeft. Het gevolg is dat jouw lichaam in de spaarstand schiet. Dit betekent dat het lichaam erg zuinig omgaat met het produceren van energie en daarvoor de vetverbranding omlaag brengt.

Lees ook: Hoe Kan Ik Meer Vet Verbranden Met Oefeningen?

Ga je weer normaal eten dan werkt jouw lichaam nog steeds met een vertraagde vetverbranding. Het gevolg is dat jouw lichaam vet op gaat slaan voor tijden waarin er minder voedsel binnenkomt. Het gevolg is dat je weer heel snel aankomt.

Wil je afvallen met shakes zonder een jojo effect eet dan niet minder dan 1.500 calorieën per dag. Hierdoor hoeft jouw vetverbranding niet in de spaarstand te opereren. Verder is het belangrijk om tijdens het afvallen met shakes te werken aan een gezonder eetpatroon. Hierdoor ben je ook na de shakes in staat om zelfstandig op een gezond gewicht te blijven.

Gezonder eten betekent minder snelle koolhydraten zoals suiker en zetmeel (bron: wikipedia). Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten. Hierdoor krijg je voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen. Een goed shake dieet helpt jouw daarbij. Straks laat ik je zien welk dieet shake / shake dieet de beste is.

Bouw het gebruik van shakes langzaam af. Dit betekent dat je gedurende enkele weken toewerkt naar het totaal aantal calorieën wat jouw lichaam dagelijks nodig heeft. Het lichaam kan wennen aan de overgang van shakes naar normale voeding. Het geeft je ook de mogelijkheid om er wat langer over te doen mocht dit nodig zijn.

Verder kun je nog werken aan meer spierweefsel. Meer spieren betekent een hogere vetverbranding.

Afvallen met shakes zonder jojo effect: Eet niet minder dan 1.500 calorieën per dag en werk gedurende het afvallen aan een gezonder eetpatroon. Bouw het gebruik van shakes langzaam af. Je kunt ook kiezen om te beginnen met het vervangen van tussendoortjes door afslankshakes. Dit geeft je de tijd om te werken aan een gezonder eetpatroon terwijl je in de tussentijd aan het afvallen bent. Het is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond dat het gebruik van shakes ook bijdraagt aan een stabiel gewicht.

Hoeveel kilo kun je afvallen met shakes?

Hoeveel kilo je kunt afvallen met shakes is afhankelijk van hoe lang je een shake dieet gaat volgen. In principe kun je afvallen met shakes tot dat jij jouw streef gewicht hebt gehaald.

Hoeveel kilo jij per week zult afvallen is moeilijk te voorspellen. Dit is afhankelijk van veel factoren. Zoals bijvoorbeeld startgewicht, hoeveelheid vocht, dieet samenstelling en ga zo maar door.
Wel blijkt uit ervaringen dat er een vast patroon te herkennen is in het afslankproces. In het begin val je veel af en het afvallen gaat naar verloop van tijd steeds meer moeite kosten.

Het gemiddelde gewichtsverlies is moeilijk in te schatten, dat is voor iedereen verschillend. Probeer je echter niet blind te staren op de kilo’s per week. Ga voor jouw uiteindelijke doel en neem de tijd om af te vallen.

Hoeveel kilo je per week gaat afvallen met shakes is niet te voorspellen. Bijna iedereen kan zijn streefgewicht behalen door afvallen met shakes. Neem er echter wel de tijd voor.

Is afvallen met shakes gezond (de bewijzen)?

Als je shakes op de juiste gebruikt is afvallen met shakes zeker gezond. Dit verzin ik niet zelf maar is uitgebreid onderzocht. In dit artikel over de bewijzen dat afvallen met shakes werkt kun je de details en onderzoeken vinden.

Zo concludeert het Diabetesfonds (in de VS) dat afvallen met shakes effectief werkt en tonen onderzoeken aan dat de gezondheid van mensen die afgevallen zijn met shakes verbeterd is. Dit is onder andere onderzocht bij mensen met diabetes type 2.

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar een aantal dieetshakes en afslankrepen. Ze zijn van mening dat afvallen met shakes zeker mogelijk is maar dat je wel goed moet opletten wat er in een shake verwerkt is. De consumentenbond concludeert dat de shakes en repen doorgaans veel suikers bevatten en daarmee helemaal niet zo gezond zijn als de producent doet geloven.

Wat wel opvalt aan het onderzoek van de Consumentenbond is dat de shakes die uit onze test als beste getest wordt (Dieet Pro) niet in het onderzoek van de Consumentenbond is meegenomen.

Lees ook: Keto Actives

Gelukkig kan afvallen met shakes dus ook volgens de Consumentenbond zeker wel effectief en gezond zijn. Je moet alleen in de tussentijd werken aan een gezond eetpatroon en kiezen voor gezonde shakes.

Wetenschappelijke conclusies over afvallen met maaltijdvervangers

In een review van 26 wetenschappelijke artikelen over afvallen, overgewicht, obesitas, stabiel gewicht, aankomen en dieet therapie staan een aantal belangrijke conclusies over afvallen met shakes. De shakes worden hier ook wel maaltijdvervangers genoemd.

Afvallen met maaltijdvervangers/shakes is een methode dat veel gebruikt wordt door mensen met overgewicht die willen afvallen. Het is een veilige, efficiënte en kosten effectieve manier om af te vallen zonder bijwerkingen. Doorgaans houden mensen afvallen met shakes goed vol en krijgen ze voldoende voedingsstoffen binnen. Het voordeel is dat de calorie-inname goed gecontroleerd kan worden en de maaltijdvervangers zijn vaak voedzaam. Zowel maaltijden als snacks kunnen vervangen worden door een shake.

Een andere review naar de meest gebruikte manieren om af te vallen is eveneens interessant om te bespreken. Deze review van een zestal studies laat zien dat shakes leidt tot significant gewichtsverlies. Dit in vergelijking met de meer conventionele energie-beperkte diëten.

De bronvermelding en links naar de onderzoeksartikelen vind je onderaan deze pagina.

Op basis van de review van 26 wetenschappelijke artikelen wordt uiteindelijk geconcludeerd dat afvallen met shakes of maaltijdvervangers een succesvolle afslank strategie is. De voordelen van afvallen met shakes zijn:

  • makkelijke methode, goed vol te houden
  • goede controle over de calorie inname
  • er hoeven geen ingewikkelde maaltijden bereid te worden

Het nadeel is dat afvallen met shakes saai kan worden, zeker op de lange termijn. Ook zijn wetenschappers er nog niet over eens of shakes/maaltijdvervangers ook bijdragen aan een stabiel gewicht nadat je bent afgevallen.

Hoe te beginnen met afvallen met shakes?

Dieet Pro Shake

Voor het uiteindelijke succes gaat het er om dat je een gezond eetpatroon ontwikkelt. Met alleen het gebruik van shakes gaat dit niet lukken. Het kan je echter wel goed op weg helpen.

Met Dieet Pro heb je wel een shake waar alles in zit. Er zijn namelijk gratis eetschema’s beschikbaar. Je valt snel af zonder te sporten en werkt gelijktijdig aan een gezonder eetpatroon. Een garantie voor succes.

Hierdoor voorkom je dat de kilo’s er op een later moment weer bij komen (jojo-effect). Je kunt op de Dieet Pro website meer gedetailleerdere informatie over de shake vinden en eventueel direct dit product bestellen. Je kunt na ontvangst van de bestelling direct beginnen met afvallen.

Bronvermelding bij dit artikel over afvallen met shakes:

1. Weight loss maintenance: A review on dietary related strategies (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4061651/)
2. Efficacy of a meal replacement diet plan compared to a food-based diet plan after a period of weight loss and weight maintenance: a randomized controlled trial (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20222968)
3. Current treatments for obesity (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6542229/)
4. Effects of a Meal Replacement on Body Composition and Metabolic Parameters among Subjects with Overweight or Obesity (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6327254/)
5. A controlled trial of protein enrichment of meal replacements for weight reduction with retention of lean body mass.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie