Home Overgang Afvallen tijdens de Overgang

Afvallen tijdens de Overgang

by Frans

Afvallen tijdens de overgang is eenvoudiger dan je denkt.

Als je in de overgang komt, dan verandert je lichaam in rap tempo. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in je hormoonspiegel. De hormonen gieren namelijk door je lijf tijdens je overgang en dit raakt allerlei dingen. Ook overgewicht tijdens de overgang komt regelmatig voor. Ondanks dat de veranderingen in je lichaam worden veroorzaakt door hormonen kun je ook gewoon afvallen tijdens de overgang.

Overgewicht tijdens de Overgang

Sommige vrouwen hebben last van gewichtstoename als ze in de overgang komen. Dit heeft er mee te maken dat het vet anders verdeeld wordt over je lichaam. Doordat er veel veranderingen gaande zijn, heeft het vet de neiging om zich te concentreren op de buik en op de borsten, met name dus het bovenste deel van het lichaam. Bewegen is altijd goed, ook in de overgang. Veel Vrouwen hebben het zwaar tijdens de overgang. Je hebt al zoveel klachten, je bent moe en hebt last van opvliegers en dan krijg je ook nog last van gewichtstoename. Daar zit je vaak niet op te wachten, maar helaas kun je er niet altijd wat aan doen. Je lichaam is namelijk aan het veranderen en daar heb je geen invloed op.

Gelukkig kun je er wel wat aan doen en zorgen dat je gezond en gevarieerd blijft eten. Eigenlijk is dat altijd van belang, of je nu in de overgang bent of niet. Maar als je de gewichtstoename aan wil pakken of wil voorkomen, dan is het goed om te kijken naar je huidige eetpatroon en leefpatroon. Iedere dag heb je een vaste routine, wanneer eet je en wat eet je? Heb je tussendoor honger en wat eet je dan? Door dit goed in kaart te brengen kun je misschien wel in kaart brengen waarom je last hebt van gewichtstoename. Vanaf dat moment ga je het aanpakken en zorgen dat je de gewichtstoename af gaat laten nemen.

Uiteraard zit je er niet op te wachten dat je zwaarder. Je lichaam heeft het zwaar genoeg als gevolg van de hormonale veranderingen en je hebt last van opvliegers, moeheid en tal van andere overgangsklachten. Ondanks dat er een hormonale oorzaak is voor al deze veranderingen is het gelukkig niet zo dat afvallen tijdens de overgang onmogelijk is.

In dit artikel gaan we dan ook in op de vraag hoe je kunt afvallen tijdens de overgang. We doen dat daar in te gaan op de gaan op de vraag wat er in je lichaam verandert als je in de overgang komt. Vervolgens kijken we naar de rol van voeding in dit proces. Als laatste kijken we naar de voordelen van voldoende beweging.

Hormonen

Tijdens de overgang verandert je lichaam nog al. Dit komt doordat je hormoonbalans een paar flinke opdoffers krijgt. Voordat je in de overgang geraakt, maakt je lichaam veel oestrogeen aan. Deze verhoogde oestrogeenwaarden leiden ertoe dat je vet gaat opslaan in de billen, bovenbenen en kuiten.

Vlak voordat de overgang daadwerkelijk begint, daalt de oestrogeenproductie ineens sterk. Hoewel je misschien zou verwachten dat je lichaam dan minder vet opslaat, is dat helaas niet zo. Je lichaam vraagt juist om meer eten en de kans is groot dat je ook, al is het ongemerkt, iets minder gaat bewegen. Het resultaat is een verdere gewichtstoename.

Als de menopauze begint, dan daalt de oestrogeenproductie nog verder en ontstaat er een nog grotere onbalans in je hormonen. Als gevolg hiervan ga je nog iets meer kilo’s opslaan. Dit heeft voor een deel ook te maken met stressreacties die veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen.

Voeding en de overgang

Tijdens de overgang kun je in plaats van geraffineerde producten zoals witte suiker en wit meel, beter volkorenproducten eten. Ook kun je het beste de consumptie van eiwitrijke en vette maaltijden beperken. Iedere dag verse groenten en fruit eten wordt dan weer wel aangeraden. Als je naar de Oosterse landen kijkt, dan zie je dat de vrouwen daar gemakkelijker de overgang doorkomen dan vrouwen in Nederland en andere landen in het westen. Vaak wordt er gezegd dat het te maken heeft met het eten. In deze landen worden dagelijks sojaproducten gegeten. In soja zitten stoffen met een hormoonachtige invloed, wat vergeleken kan worden met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit noemen ze ook wel fyto-oestrogenen.

Gezond fruit eten is belangrijk om af te vallen tijdens de overgang Een andere belangrijke aanbeveling is om tijdens de overgang zoveel mogelijk groenten en fruit te eten. Op deze manier krijg je veel voedingstoffen binnen die je lichaam op dat extra nodig heeft, zoals magnesium, kalium en vitamine E. Overigens is het ook verstandig om veel water te drinken, omdat je als gevolg van opvliegers en nachtzweten veel vocht kunt verliezen.

Vraag steun

De klachten tijdens de overgang vergen nogal wat van je lichaam. De kans is groot dat je vermoeider bent en daardoor ook wat minder mentale kracht hebt. Met name als gezond eten moeilijk voor je is, is de kans groter dat je kant en klaarmaaltijden gaat gebruiken of dat je een maaltijd laat thuis bezorgen. Het is dan ook extra belangrijk om hier op te letten. Je kunt bijvoorbeeld de hulp inschakelen van je omgeving (partner, kinderen, vriendinnen). Daarnaast kun je er voor kiezen om alvast lekkere en gezonde snacks klaar te maken of te kopen voor de momenten waarop je honger hebt.

Soja

Er wordt wel gezegd dat vrouwen uit Aziatische landen gemakkelijker door de overgang komen als Europese vrouwen. Een van de theorieën hierover is dat dit te maken heeft met de voeding die gebruikelijk is in deze landen. In Azië worden veel producten gegeten met soja hierin. In soja zitten stoffen die lijken op vrouwelijke het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze fyto-oestrogenen kunnen de gevolgen van de overgang dempen. Dit zorgt er dan ook voor dat het makkelijker wordt om af te vallen tijdens de overgang. Overigens is het misschien niet zo’n goed idee om je partner mee te laten doen aan een dieet dat rijk is aan deze fyto-oestrogenen, omdat zijn testosteronspiegel kan veranderen.

Bewegen tijdens de overgang

Als je wilt afvallen tijdens de overgang, dan is het van groot belang dat je voldoende beweegt. Voldoende beweging biedt veel voordelen als het gaat om het afvallen tijdens de overgang. Allereerst heeft de beweging een gunstige uitwerking op je hormoonbalans. Als je gaat sporten maakt je lichaam meer testosteron aan. Dit wordt in je lichaam omgezet in een vorm van estradiol, een hormoon waaraan je lichaam tijdens de overgang juist een tekort heeft.

Van bewegen en sporten krijg je meer energie van en je zal je ook fitter voelen. Oestrogeen wordt door vrouwen opgeslagen in het vetweefsel. Het zou kunnen dat dit teveel wordt gedaan in verhouding tot progesteron. Wanneer dat zo is, dan kan dat voor ongemakken zorgen. Je kunt gewichtstoename niet altijd voorkomen, sommige mensen hebben er meer aanleg voor. Maar je kunt er wel op letten en proberen om het risico in ieder geval te verkleinen. Als je ervoor zorgt dat je op het juiste gewicht blijft, regelmatig gaat bewegen, dan kun je er al veel mee voorkomen. Iedere dag een half uur wandelen is daarbij zeker aan te raden en zal je zeker beter doen voelen.

Spieren

2 vrouwen aan het hardlopenTijdens de overgang verlies je meestal wat spiermassa door de veranderingen in je hormonen. Spieren verbranden in ruste veel meer calorieën dan vet. Sport je iets meer, dan kun je het verlies aan spiermassa stoppen of misschien wel omkeren. Dit zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt, ook als je niet sport. Dit is ideaal om het afvallen tijdens de overgang te stimuleren.

Als je gaat sporten is het wellicht handig om een sport te kiezen die je buiten uit kunt oefenen. Op deze manier maakt je lichaam ook nog wat vitamine D aan, zeker als de zon schijnt. Een half uur per dag bewegen is overigens meer dan genoeg om er voor te zorgen dat je genoeg beweging krijgt.

Overige voordelen

Overigens heeft bewegen nog veel andere voordelen. Zo helpt voldoende beweging om je cholesterolwaarden op peil te houden. Daarnaast vergroot je de belasting die je botten en spieren aan kunnen. Verder helpt beweging bij het tegengaan van botontkalking, een veel voorkomende klacht bij vrouwen na de overgang. Daarnaast heeft beweging ook psychische voordelen, wat er voor zorgt dat je beter om kunt gaan met de vermoeidheid en de klachten die de overgang met zich mee brengen.

Afvallen tijdens de Overgang, Zo doe je dat

Je bent in de overgang en je hebt last van gewichtstoename, dit kan diverse oorzaken hebben. Het kan zijn dat het te maken heeft met de veranderingen in je lichaam. Maar het kan ook zijn dat je anders bent gaat eten of leven. Misschien heb je geen zin meer om te koken of wat te doen, en haal je vaker kant en klare maaltijden. Dat is niet goed, maar het kan wel de gewichtstoename verklaren. Sta eens stil bij jezelf waarom je last hebt van gewichtstoename en pak dit aan, tips nodig?

  • Vermijd producten die veel suiker bevatten. Zoals frisdrank, snoep, gebak etc. Suiker zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding gaat schommelen. Hierdoor wordt je gevoeliger voor vetopslag. Dit verklaart voor veel vrouwen buikvet.
  • Bekijk je huidige eetpatroon. Eet je gevarieerd? Eet je gezond? Heb je vaak honger? Eet je dan tussendoortjes?
  • Probeer een broodbuik te vermijden. Gebruik liever een groene smoothie of een ander ontbijt.
  • Wat eet je zoal op een dag? Sta daar eens bij stil.
  • Vervang ongezonde snacks door gezonde snacks.
  • Snoepen tussendoor? Neem een stuk fruit!

Wil je afvallen tijdens de overgang?

Dan raad ik je aan om eens te kijken naar het programma: Overwin je Overgang. Hier staat het hele proces van de overgang duidelijk uitgelegd en krijg je praktische tips om je overgewicht te verminderen. Je ontvangt als extra een receptenboek met vetverbrandende recepten die ook nog eens fyto-oestrogenen bevatten. Ideaal om je overgangsklachten te verminderen én om af te vallen tijdens de overgang.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie