Home Gewrichten Artrose Met Voeding Behandelen | De 9 Beste Voedingsmiddelen

Artrose Met Voeding Behandelen | De 9 Beste Voedingsmiddelen

by Frans

Het is logisch dat je je afvraagt welke voedingsmiddelen goed zijn tegen artrose. We weten tenslotte dat de manier waarop we onze maaltijden en tussendoortjes bereiden een effect kan hebben op de gezondheid van ons lichaam.

Wetende dat veel mensen in Nederland lijden aan artrose en dat dit kan leiden tot pijnlijke gewrichten, hebben we artrose en voeding eens serieus onder de loep genomen.

Dus vonden we 9 voedingsmiddelen die “goed zijn voor artrose”. Het gaat er niet om dit probleem op wonderbaarlijke wijze te genezen, maar om bij te dragen aan de resorptie ervan. Om de symptomen te verlichten, zodat je effectiever met het probleem kunt omgaan.

Om onze lijst te kunnen samenstellen, hebben we gebruik gemaakt van vele bronnen. Zoals gewoonlijk hebben we ons gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, om je te voorzien van betrouwbare en relevante informatie.

De lijst is niet volledig, maar helpt je wel om de voedingselementen te ontdekken die in het bijzonder geassocieerd worden met de strijd tegen ontstekingsziekten.

1. Vette vis

De naam zou je absoluut niet moeten afschrikken. Vette vis is niet slecht voor de gezondheid, zeker niet als je het met mate eet.

Als het gaat om artrose, is het vooral het gehalte aan omega-3 vetzuren dat het verschil kan maken.

Volgens de bevindingen van dit onderzoek zijn de effecten vooral merkbaar bij patiënten die lijden aan chronische gewrichtsproblemen.

Met andere woorden, in het geval van kortdurende pijn zouden de voordelen te verwaarlozen zijn. Maar als artrose (helaas) is ingetreden, kunnen de bekende zuren een deel van de pijn helpen verlichten.

Hier zijn een paar voorbeelden van vissoorten in deze categorie:

  • Zalm
  • Sardientjes
  • Makreel
  • Bepaalde soorten tonijn

Over het algemeen zijn deze voedingsmiddelen goed voor het lichaam, mits je ze opneemt in een uitgebalanceerd dieet.

Aarzel niet om deze juweeltjes uit de zee regelmatig klaar te maken – ze hebben veel voordelen.

Bijvoorbeeld, dankzij de omega-3 vetzuren die deze vis bevat, wordt het beschouwd als een effectief middel om hart- en vaatproblemen te voorkomen.

Wist je dat?

Omega-3-vetzuren voorkomen in verschillende voedingsmiddelen. Ze zitten met name in bepaalde oliën en boters. Je kunt ook kiezen voor voedingssupplementen, bijvoorbeeld in capsulevorm. Aarzel niet te informeren: als je voeding al voldoende Omega 3 bevat, heeft het geen zin om aan supplementen te denken.

2. Knoflook

Het is gebruikelijk voor de Fransen om een beetje knoflook aan hun gerechten toe te voegen.

Het goede nieuws is dat de eigenschappen van deze beroemde teentjes een positief effect hebben op artrose.

In dit geval is het een verbinding met de elegante naam allyldisulfide die een interessante invloed zou hebben.

De bevindingen van dit onderzoek suggereren dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Wist je dat?

Knoflook over het algemeen heel goed is voor je gezondheid. Naast de gunstige effecten die we net hebben genoemd, heeft het ook een aantal zeer interessante antioxiderende effecten. Dit vampierafweermiddel (nou ja, dat is de legende…) zou ook het cholesterolgehalte reguleren en de bloeddruk verlagen.

3. Groene thee

Vind je het lekker om af en toe een kopje groene thee te zetten? Aarzel dan niet om het eens te proberen! Groene thee is op veel manieren goed voor je gezondheid.

Er is ook een positieve link met artrose. Deze warme drank heeft namelijk een hoog gehalte aan polyfenolen.

Polyfenolen zijn antioxidanten. Ze staan bekend om hun vele voordelen, waaronder ontstekingsremmende eigenschappen, het helpen bestrijden van microben en het vertragen van celveroudering.

Wat artrose betreft zijn het, zoals je ongetwijfeld hebt begrepen, de ontstekingsremmende eigenschappen die de doorslag geven.

4. Zuivelproducten

Hoewel zuivelproducten met mate gegeten moeten worden, kunnen ze veel voordelen voor de gezondheid hebben.

Het is in ieder geval hun calciumgehalte dat van bijzonder belang is voor gewrichtsproblemen. Dit mineraal levert een belangrijke bijdrage aan het versterken en beschermen van botten (bron).

Het drinken van een glas melk of het eten van yoghurt zal je artritispijn niet op miraculeuze wijze doen verdwijnen, maar het kan het wel verlichten op de lange termijn.

Het gaat erom je botten sterk te houden.

Wist je dat?

Calcium vaak in verband wordt gebracht met jonge mensen. Talloze advertenties prijzen de voordelen van dit voedingssupplement voor een gezonde groei. Maar dat betekent niet dat volwassenen er geen gebruik van hoeven te maken. Ook zij kunnen profiteren van de voordelen.

5. Spinazie

Ha, spinazie! Een bron van conflicten tussen ouders en kinderen zolang men zich kan herinneren! Maar in zekere zin hebben de volwassenen gelijk door erop aan te dringen.

Deze groente is op veel manieren goed voor je gezondheid, ook al wordt het ijzergehalte in de volksmond sterk overdreven.

Wat artrose betreft, is het vitamine D die voor een bevredigend verband zorgt. Vitamine D bevordert de circulatie en opname van calcium.

Zoals we eerder zagen, is calcium nuttig voor het behoud van een goede botstructuur en kan het daarom helpen bij het reguleren van gewrichtspijn.

Dat gezegd hebbende, blijft het verband vrij matig. In dit stadium kunnen we bepaalde positieve resultaten waarnemen, afhankelijk van het specifieke geval, met name voor de algemene gezondheid van de botten (bron).

Preciezere waarnemingen zijn echter nodig.

Wist je dat?

Spinazie tot de “groene bladgroenten” behoort. Het staat bekent om zijn voedingswaarde. Aan de ene kant bevat het niet al te veel calorieën. Aan de andere kant bezit het een aantal geweldige eigenschappen die nuttig zijn voor het onderhoud van het lichaam. De groente is namelijk rijk aan vitamine A en calcium.

6. Olijfolie

Olijfolie kan met name de pijn verlichten die gepaard gaat met artrose.

Op het risico dat ik nogal moeilijke termen gebruik, moet je weten dat een bepaalde fenolverbinding, oleocanthal, dit positieve effect verklaart (bron).

De auteurs van dit onderzoek gaan zelfs zo ver dat ze oleocanthal sterke ontstekingsremmende krachten toeschrijven.

Het zou zelfs kunnen helpen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Weinig mensen weten het, maar deze ziekte heeft een ontstekingsoorsprong.

7. Broccoli

Broccoli, het bekende neefje van bloemkool, kan worden opgenomen in een dieet voor artrose. Het bevat sulforafaan. Deze antioxidant heeft veel voordelen:

Het helpt chronische vermoeidheid te bestrijden

Het helpt oxidatieve stress te verminderen, die aan de basis ligt van vele aandoeningen

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen (bron)

Voeg hieraan toe dat broccoli een bepaalde hoeveelheid calcium bevat en je ziet waarom het kan helpen bij het verminderen van gewrichtsproblemen.

Wist je dat?

Broccoli is “uitgevonden” door de Romeinen. Ze verkregen het uit wilde kool. Door zijn kenmerkende smaak werd het al snel een alternatief voor de groente waar het van afkomstig was.

8. Noten

Tot op zekere hoogte kunnen walnoten ook als nuttig worden beschouwd bij het bestrijden van artrose.

Ze bevatten het ons welbekende calcium, maar ook vitamine E, zink en magnesium.

Deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede gezondheid van het lichaam, ondersteunen het immuunsysteem en hebben in sommige gevallen ontstekingsremmende eigenschappen.

9. Sinaasappels

Sinaasappels zijn, zoals we allemaal weten, rijk aan vitamine C. Deze vitamine zou de symptomen van artrose in de knie kunnen verminderen (bron).

Maar zoals vaak het geval is, moet je oppassen dat je niet overdrijft. Als je te veel van deze voedingsstoffen binnenkrijgt, kunnen ze de gewrichtsproblemen juist verergeren.

Maar dit is toch niet de eerste keer dat je door ons wordt aangespoord om het zekere voor het onzekere te nemen?

Gezond eten tegen artrose: dit is wat je moet onthouden

We kunnen dit niet genoeg benadrukken: er bestaat geen “wonderdieet” dat je artrose plotseling zal laten verdwijnen. En elk lichaam reageert anders.

Het is belangrijk om te luisteren naar de reacties van je anatomische machine en je voedselinname daarop aan te passen.

Het is dus van vitaal belang om een specialist te raadplegen. Hij of zij kan je begeleiden bij het samenstellen van een geschikt dieet. We raden je echt af om het bij benadering te doen, want dat kan averechtse effecten hebben.

Als het gaat om de voedingsmiddelen die het meest geschikt zijn om ontstekingsproblemen te reguleren, is het mediterrane dieet de perfecte keuze. Veel van de voedingsmiddelen waaruit dit dieet bestaat, hebben eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij het beperken van de gevolgen van artrose.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen is calcium, omdat het de botten helpt te versterken. Andere minder bekende voedingsstoffen zijn polyfenolen, vitamine D en oleocanthal.

Aarzel niet om naast je voedingsgewoonten prioriteit te geven aan bepaalde lichamelijke oefeningen om je gewrichten in de best mogelijke conditie te brengen. Osteopaten zijn bijzonder bedreven in het begeleiden op dit gebied.

Verwen jezelf in elk geval, eet evenwichtig en… varieer je voeding! Dit zal je lichaam in de best mogelijke conditie brengen om met ontstekingspijn om te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie