Ga naar de inhoud

Behandeling Depressie bij Ouderen

Depressie bij ouderen

Wanneer we ouder worden krijgen we te maken met steeds meer negatieve ervaringen en momenten. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat er dierbaren overlijden of erg ziek worden. Wanneer we dit steeds meer om ons heel zien gebeuren worden we daar zelf natuurlijk ook minder positief van en kan het zelfs zorgen voor verschijnselen van depressie.

Daarnaast hebben ouderen bijvoorbeeld last hebben van vergeetachtigheid, hebben ze weinig energie en krijgen ze te maken met lichamelijke ongemakken en pijn. Ook dit draagt bij aan de depressieve gevoelens, net als somberheid, lusteloosheid en eenzaamheid.

Al deze factoren samen komen bij elkaar en dat kan leiden tot een hoop verdrietige situaties. Wanneer dat de sociale activiteit ook nog eens afneemt is het natuurlijk niet zo gek dat iemand somber wordt op latere leeftijd. Het is echter de vraag of dit komt door de verschillende factoren, of door een depressie.

Depressie  bij Ouderen

Een depressie bij ouderen wordt vaak over het hoofd gezien, omdat men dit toeschrijft aan allerlei andere factoren die we hierboven genoemd hebben. We houden er van om voor allerlei gevolgen logische oorzaken te zoeken en kijken dan vaak niet meer verder.

Zodra we zien dat ouderen symptomen vertonen van een depressie, maar ze met een aantal negatieve zaken te maken hebben weigeren we vaak in te zien dat dit inderdaad een depressie kan zijn.

Het niet willen herkennen van een depressie bij ouderen kan behoorlijk vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zo krijgt een oudere op die manier natuurlijk niet de juiste medicatie, maar weet ook de omgeving niet goed waar men aan toe is. Het is op die manier erg lastig om de oudere goed te ondersteunen en hem of haar weer te laten genieten van het leven.

Daarnaast verschillen de klachten van ouderen bij een depressie vaak van die van jongere mensen en rapporteren ze dit minder snel als een depressie aan hun huisarts. Ook de ouderen zelf herkennen de depressie vaak niet, omdat ze het toeschrijven aan de verschillende omstandigheden die er voor hebben gezorgd dat men wat somber in het leven staat.

Behandeling Depressie bij Ouderen

Het is van groot belang dat depressie bij ouderen snel en effectief wordt herkend om ze op een goede manier te kunnen behandelen.

Er bestaan natuurlijk een groot aantal verschijnselen die kunnen duiden op een depressie, maar een depressie bij ouderen kan men herkennen aan vijf specifieke gevallen.

Zo hebben de ouderen bijvoorbeeld vaak last van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid. Dit komt relatief veel voor bij ouderen, maar is in combinatie met de volgende verschijnselen een goede indicator.

Verder hebben de ouderen met een depressie moeite met het in slaap vallen, door kunnen slapen of uit bed komen en hebben ze lichamelijke klachten zoals verstopping, een droge mond, duizeligheid, trillende handen of druk op de borst.

Wanneer de oudere daarnaast somber, lusteloos en prikkelbaar is en eventueel zelfs denkt aan zelfdoding is de kans groot dat men te maken heeft met een depressie bij ouderen. Het is in dat geval zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts en er voor te gaan zorgen dat hij of zij de juiste behandeling krijgt.

Op die manier kan zowel de oudere als de omgeving beter omgaan met de depressie en er voor zorgen dat het snel weer beter zal gaan met hem of haar.