Er komen steeds meer wetenschappelijke studies beschikbaar, die een positieve werking laten zien van Boswellia (Boswellia serrata) bij artrose en artritis. De Boswellia-boom groeit in heuvelachtige gebieden in India. Door in de bast te kerven, komt er een sap vrij dat bestaat uit gomhars en olie. Na ongeveer drie weken vormt dit sap zich om in korrels, die dan geoogst kunnen worden. Dit wordt toegepast in plantaardige preparaten uit de ayurvedische geneeskunde.
Dit is een gezondheidsleer die duizenden jaren geleden in India is ontstaan. De actieve bestanddelen in de gomharskorrels hebben dezelfde werking als corticoïden. Boswellia beschikt dus over sterke ontstekingsremmende eigenschappen. In India is het dan ook een basisingrediënt in natuurlijke medicijnen om ontstekingen in de gewrichten te bestrijden.
Boswelliazuur
Het werkzame bestanddeel in de gomharskorrels van de Boswellia serrata is boswelliazuur. Deze substantie remt de productie van leukotriënen door het enzym 5-lipoxygenase (5-LOX) in het lichaam [1]. Deze leukotriënen worden verantwoordelijk gehouden voor het aanwakkeren en in stand houden van ontstekingsprocessen.
In 2008 wees nieuw onderzoek uit, dat Boswellia ook de activiteit van COX-1 en in mindere mate van COX-2 vermindert [2]. COX is een groep van enzymen die betrokken is bij de synthese van prostaglandinen. Prostaglandinen spelen een belangrijke rol bij ontstekingsprocessen.
In de studies zijn tot op heden nog nauwelijks serieuze bijwerkingen van het gebruik van Boswellia vastgesteld. Sommige patiënten hebben melding gemaakt van milde maagdarmklachten, zoals zuurbranden, misselijkheid en diarree [3] [4]
Nog meer studies
Zoals reeds eerder opgemerkt, er wordt steeds meer onderzoek uitgevoerd naar de werking van Boswellia bij gewrichtsontstekingen. Twee daarvan bekijken we in dit artikel nader.
In een dubbelblinde, gerandomiseerde en placebogecontroleerde klinische studie is de werkzaamheid van Boswellia onderzocht bij patiënten met knie-artrose. Gedurende 30 dagen kreeg de helft van een groep van de 60 personen een preparaat met 100 mg gomhars uit de Boswellia serrata. De overige deelnemers kregen een placebo (nepmiddel). Al na vijf dagen verbeterden de pijnscores en mobiliteit bij de patiënten uit de Boswellia-groep. De onderzoekers concludeerden, dat het dan ook dat Boswellia een veilig en natuurlijk alternatief in de behandeling van artrose [5].
De Amerikaanse onderzoeker H.P. Ammon heeft meerdere studies uitgevoerd naar de werking van Boswellia op ontstekingsprocessen in de gewrichten. Uit klinische studies blijkt volgens hem, dat dit gomhars werkzaam kan zijn bij sommige auto-immuunziektes, zoals artritis. Het werkingsmechanisme van boswelliazuur verschilt van dat van NSAIDs, waarvan het gebruik gepaard kan gaan met ernstige bijwerkingen. Anders dan NSAIDs is de werking van boswelliazuur gerelateerd aan componenten van het immuunsysteem, zoals het remmen van 5-lipoxygenase. Ook stelt hij dat de bijwerkingen van Boswellia niet ernstig zijn in vergelijking met NSAIDs [6].
Lees ook het volgende artikel: https://www.healthcarechain.nl/gezondheidsvoordelen-boswellia-serrata/
Bronnen
[1] Ammon HP, Safayhi H, Mack T, Sabieraj J. | Mechanism of antiinflammatory actions of curcumine and boswellic acids. | J Ethnopharmacol. | 1993 Mar;38(2-3):113-9.
[2] Siemoneit U, Hofmann B, Kather N, Lamkemeyer T, Madlung J, Franke L, Schneider G, Jauch J, Poeckel D, Werz O. | Identification and functional analysis of cyclooxygenase-1 as a molecular target of boswellic acids. | Biochem Pharmacol. | 2008 Jan 15;75(2):503-13. Epub 2007 Sep 14.
[3] Kimmatkar N, Thawani V, Hingorani L, Khiyani R. | Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee–a randomized double blind placebo controlled trial. | Phytomedicine. | 2003 Jan;10(1):3-7.
[4] Gupta I, Parihar A, Malhotra P, Gupta S, Lüdtke R, Safayhi H, Ammon HP. | Effects of gum resin of Boswellia serrata in patients with chronic colitis. | Planta Med. | 2001 Jul;67(5):391-5.
[5] Int J Med Sci. 2011;8(7):615-22. Epub 2011 Oct 12. A double blind, randomized, placebo controlled clinical study evaluates the early efficacy of aflapin in subjects with osteoarthritis of knee. Vishal AA1, Mishra A, Raychaudhuri SP.
[6] Planta Med. 2006 Oct;72(12):1100-16. Boswellic acids in chronic inflammatory diseases. Ammon HP.