Ga naar de inhoud

Botox behandeling tegen zweten

Botox behandeling tegen zweten

Overmatig zweten kan zeer vervelend zijn en een grote impact hebben op iemands sociale leven. Zo voelen sommige mensen zich genoodzaakt om meerdere keren per dag hun t-shirt te wisselen vanwege lelijke zweetplekken onder de oksel (en eventuele nare geurtjes). Overmatig zweten (bijvoorbeeld onder de oksels, maar ook onder voeten en in je handpalmen) kan goed worden behandeld met Botox.

Botox behandeling tegen overmatig zweten

Elk mens zweet, maar sommige mensen zweten zoveel dat ze hier in het dagelijks leven hinder van ondervinden. Als je erg veel last hebt van overmatig zweten, dan kunnen botox injecties vaak een oplossing bieden. Een Botox behandeling tegen overmatig zweten is onder andere geschikt voor de oksels, de voeten, de handen en het voorhoofd.

Op deze pagina vind je alle informatie over de Botox behandeling tegen overmatig zweten.

Botox als anti-zweetmiddel

Botox is de afkorting van botuline toxine. Dit stofje wordt gemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. De meeste mensen kennen Botox vooral als een anti-rimpelmiddel, maar Botox wordt voor veel meer toepassingen gebruikt. Zo kan Botox ook als effectief middel tegen overmatig zweten worden ingezet.

Net als bij een rimpelbehandeling met Botox, blokkeert Botox de doorgifte van signalen. Waar dit bij een rimpelbehandeling met Botox resulteert in het tijdelijk verlammen van gezichtsspiertjes, zorgt het Botox bij een anti-zweet behandeling voor het blokkeren van het ‘zweetsignaal’. Hierdoor ga je minder zweten.

Het eerste consult voor de Botox behandeling tegen zweten

Tijdens het consult wil de arts graag een beeld vormen van het probleem. Hij zal je vragen op welke momenten je zweet en waarom dit problemen geeft. Ook zal de arts vragen naar jouw verwachtingen van de behandeling. Vervolgens zal de arts kijken naar de lichaamsdelen waar je overmatig zweet.

De meest behandelde gebieden zijn de oksels. Het voorhoofd, de handpalmen en de voeten kunnen ook behandeld worden. De behandeling van de handen en voeten is wel pijnlijker, waardoor er vaak gebruik wordt gemaakt van koude (om de huid te verdoven) of een verdoving. Behandeling van de handen en voeten met Botox vergt meer specialisme dan behandeling van de oksels. Daarom zijn er ook minder klinieken die deze behandelingen aanbieden.

Tijdens het consult zal de arts onderzoeken of er een oorzaak is voor het overmatige zweten.

Oorzaken van overmatig zweten kunnen zijn:

  • Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
  • Suikerziekte (diabetes)
  • Bijnier tumor (feochromocytoom)
  • Beschadiging van het ruggenmerg
  • Onbekende oorzaak (verreweg de gorootste groep)

De kans is erg klein dat één van deze ziektes de oorzaak is van het zweten. Veel vaker heeft het zweten een psychische oorzaak. Als je je verder goed voelt is het dan ook onwaarschijnlijk dat je lijdt aan één van deze ziektes.

Tijdens het eerste consult vraagt de arts ook naar de volgende zaken:

  • Andere ziektes
  • Medicijngebruik
  • Zwangerschap
  • Allergieën

De cosmetisch arts zal een behandeling met Botox afraden als je in verwachting bent of wanneer je bepaalde spierziekten (bijv. myasthenia gravis) hebt.

Botox behandeling tegen overmatig zweten

IMG 1591
Zweetvoeten kunnen effectief behandeld worden met Botox.

Om het zweten te verminderen zal de plastisch chirurg botox inspuiten. Van te voren kun je aangeven bij welk lichaamsdeel je het meeste last hebt van het overmatige zweten. Gebieden die behandeld kunnen worden met Botox zijn:

  • de oksels
  • de voeten
  • de handpalmen
  • het voorhoofd

De behandeling duurt vaak slechts enkele minuutjes. De arts zal je in deze tijd meerdere kleine injecties geven. Op die manier worden verschillende zweetkliertjes uitgeschakeld en krijg je een goed resultaat.

De injecties kunnen wat vervelend en pijnlijk zijn, maar een verdoving is meestal niet nodig. Bij behandeling van de handen en voeten zal vaak wel gebruik gemaakt worden van ijs of een andere manier om de huid te koelen. Zo doet de behandeling minder pijn.

Herstel na de Botox behandeling

Je hoeft niet te herstellen na de behandeling en je mag meteen naar huis. Als je wilt, kun je meteen weer aan het werk gaan.

Risico’s en complicaties van een Botox behandeling

Botox injecties geven over het algemeen weinig bijwerkingen. De complicaties die het vaakst voorkomen zijn:

  • lichte pijn;
  • blauwe plekken;
  • irritatie of zwelling op de injectieplaats.

Deze bijwerkingen zijn onschuldig en verdwijnen snel. Een ander risico is dat het overmatig zweten zich verplaatst naar een ander lichaamsdeel.

Bijvoorbeeld van je oksels naar je rug, of van je handen naar je oksels. Dit komt omdat je vochtafvoer niet verandert. Daarom gaat jouw zweet andere plaatsen van je lichaam zoeken om naar buiten te gaan. Het is van te voren niet goed te voorspellen wanneer en bij wie dit effect zal optreden.

Resultaat

Twee weken nadat je de injecties hebt gehad, werkt de botox volledig. Dan is het resultaat dus zichtbaar. Na de behandeling zul je tot zo’n 95% minder zweten op de behandelde plekken. Als het niet goed genoeg werkt dan kan de arts besluiten om opnieuw wat botox in te spuiten.

Het effect van de behandeling houdt bij behandeling van de oksels ongeveer 6 tot 12 maanden aan. Bij de handen en voeten is dit effect vaak wat korter, zo’n 4-6 maanden. Daarna zullen nieuwe botox injecties gegeven moeten worden.

Heb je liever een permanent resultaat, dan is een MiraDry behandeling waarschijnlijk geschikter.

Je hoeft niet te herstellen na de behandeling en je mag meteen naar huis. Als je wilt, kun je meteen weer aan het werk gaan.