Een botoxbehandeling kan een uitstekende keuze zijn wanneer je je stoort aan (fijne) rimpels op je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen of rond je ogen en/of mond. Op deze pagina lees je alles over deze populaire anti-rimpelbehandeling, zoals de resultaten, risico’s en de kosten
Rimpelbehandeling met botuline-toxine
Botox wint aan populariteit en wordt voor steeds meer doeleinden ingezet. Het middel wordt ook steeds toegankelijker: de tijd dat alleen beroemdheden en televisiesterren dit anti-rimpelmiddel gebruiken, ligt achter ons.
Wat is Botox?
Botox is een afkorting voor botuline-toxine. Dit is een stofje dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botuline. Botuline-toxine is een eiwit dat op de zenuwcellen werkt. Het eiwit verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, waardoor de spieren verslappen.
Door het eiwit te isoleren, kan botuline-toxine voor medische doeleinden gebruikt worden. Het stofje is erg giftig en wordt daarom meerdere malen verdund. Zo kan het veilig toegepast worden.
Botuline-toxine is het meest bekend in de vorm van een āBotox-behandelingā tegen rimpels. Bij zo’n antirimpel-behandeling wordt het stofje onder de huid gespoten, daar waar de spiertjes zich bevinden die zorgen voor de ongewenste rimpels.
Op de plek van injectie treedt vervolgens de verlammende werking van botuline-toxine op. Als gevolg van de injectie zullen de spiertjes onder de huid zich ontspannen en hierdoor de rimpel een stuk minder zichtbaar worden.
Botuline-toxine kan echter ook voor andere doelen dan het gladstrijken van rimpels gebruikt worden.
De vele toepassingen van Botuline Toxine
Botox kan voor zeer diverse behandelingen gebruikt worden:
Als anti-rimpelmiddel
Botuline-toxine is vooral bekend vanwege deze toepassing.
Als spierverslapper bij onwillekeurige spierbewegingen en spasticiteit Botuline-toxine kan gebruikt worden om ziekteklachten, zoals een verhoogde spierspanning of onwillekeurige spierbewegingen te doen verminderen.
Als anti-zweetbehandeling
Botuline-toxine kan succesvol worden toegepast bij mensen die lijden aan overmatig zweten.
Als anti-tandenknarsbehandeling
Botuline-toxine wordt ook steeds meer toegepast als behandeling om de klachten die ontstaan door tandenknarsen te doen verminderen.
Als behandeling tegen migraine
In de Verenigde Staten is botuline-toxine recentelijk goedgekeurd als middel tegen migraine. Door enkele injecties kan de intensiteit en lengte van migraineaanvallen effectief verminderd worden. Ook in Nederland wordt deze behandeling inmiddels steeds vaker aangeboden.
Tegen roodheid (flushing) bij rosacea
Roodheid die optreedt als gevolg van Rosacea kan worden verminderd met een botoxbehandeling. De botuline-toxine zorgt ervoor dat de zenuwen die het signaal geven om de bloedstroom te vergroten in de huid worden geblokkeerd. Hierdoor worden de bloedvaatjes kleiner en de huid minder rood.
Als middel om de huid te liften
In sommige gevallen kan botuline-toxine gebruikt worden om de huid te liften. Bekende voorbeelden zijn de Wenkbrauwlift met Botox en de behandeling van hangende mondhoeken.
Tegen een tandvleesglimlach, oftewel Gummy Smile
Bij sommige mensen is erg veel tandvlees zichtbaar. Dit wordt ook wel een tandvleeslach of Gummy Smile genoemd. Wanneer je je stoort aan dit tandvlees dan kan een Botox-behandeling helpen. Met enkele injecties in de bovenlip kan ervoor gezorgd worden dat er minder tandvlees zichtbaar wordt.
Als middel tegen een overactieve blaas
Botulinetoxine kan een erg effectief middel zijn om de klachten die horen bij een overactieve blaas, zoals een constante aandrang en urineverlies, te doen verminderen.
Vaginale Botox: als middel bij vaginisme & pijn bij het vrijen
Vaginisme is een verkramping van de vaginale spieren. Hierdoor kan penetratie bemoeilijkt worden of zelfs onmogelijk zijn. Bovendien doet vrijen vaak pijn. Door Botoxinjecties in de vaginawand wordt de vaginale spanning verminderd en kan vaginisme vaak snel, eenvoudig en goed behandeld worden.
Ook zou botuline-toxine mogelijk kunnen helpen bij het tegengaan van hartkloppingen bij patiƫnten die recent een bypass-operatie hebben ondergaan. Zo laat een recent onderzoek zien.
Op deze pagina bespreken we botuline-toxine verder vooral als anti-rimpelmiddel.
Botuline-toxine als anti-rimpelmiddel
Er zijn diverse anti-rimpelmiddelen op de markt die als actief bestanddeel botuline-toxine hebben. Vaak worden deze middelen allemaal Botox genoemd, maar dit is niet correct. BotoxĀ® is namelijk slechts Ć©Ć©n van de merknamen. Je kan dit vergelijken met Aspirine maar bijvoorbeeld ook Brinta, Chocomel of Tupperware. Dit zijn allemaal merknamen die zo populair zijn, dat ze een synoniem geworden zijn voor het product.
Naast BotoxĀ® zijn er nog andere middelen op de markt met een vergelijkbare werking, bijvoorbeeld:
- Azzalure
- Bocouture
- Vistabel
Alle bovenstaande middelen worden gebruikt om rimpels te laten vervagen.
Botuline-toxine versus Fillers
Veel mensen verwarren botuline-toxine met fillers, terwijl het twee zeer verschillende producten zijn. Fillers worden gebruikt om volume toe te voegen, terwijl botuline-toxine gebruikt wordt om de spiertjes te verlammen die zorgen voor rimpels.
Het consult
Voordat je een behandeling ondergaat, zie je eerst een specialist. Vaak is deze specialist een cosmetisch arts.
De arts zal de juiste plaats van de injecties bepalen. Dit doet hij door je een aantal gezichtsuitdrukkingen te laten maken, zoals fronsen en verbaasd kijken.
In de meeste gevallen ontvang je de behandeling direct aansluitend op het consult. Het kan echter ook voorkomen dat je een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over de behandeling.
Botuline-toxine-behandeling tegen rimpels
Niet alle rimpels kunnen goed behandeld worden met Botox. Enkel dynamische rimpels, dat zijn de rimpels die ontstaan door spierbewegingen, kunnen behandeld worden.
De volgende rimpels kunnen goed met botuline-toxine worden behandeld:
Kraaienpootjes
De rimpels naast de ogen, ook wel kraaienpootjes genoemd kunnen verzacht worden en soms zelfs geheel verwijderd worden met Botox.
Voorhoofdsrimpels
Voorhoofdsrimpels zijn de horizontale lijnen op het voorhoofd. Deze kunnen een gezicht ouder laten lijken. Met enkele injecties in het voorhoofd kunnen de spieren die voor de horizontale lijnen zorgen worden verslapt.
Fronsrimpels
De fronsrimpels zijn de verticale lijnen die zich tussen de wenkbrauwen bevinden. Deze lijnen kunnen het gezicht een boze of vermoeide uitdrukking geven. Met enkele injecties tussen de wenkbrauwen kunnen de fronsrimpels goed behandeld worden.
Bovenliplijnen
De verticale rimpels op de bovenlip hebben diverse bijnamen. Zo worden ze wel ‘streepjescode’ of ‘rokerslijntjes’ genoemd. Dat laatste is geen toeval, deze rimpels ontstaan namelijk vaak bij rokers. Ook mensen die blaasinstrumenten bespelen hebben vaak meer last van bovenliplijnen. Vaak kunnen de lijntjes verzacht worden door met een paar injecties de mondkringspier te verslappen.
Marionetlijnen zijn de rimpels die ontstaan onder de mondhoek. Vaak geven deze lijnen het gezicht een droevige of ouwelijke uitstraling. Wanneer deze lijnen ontstaan door een overactieve spier dan zijn ze goed behandelbaar met Botox.
Kalkoenhals
Bij het ouder worden verliest de huid in de hals volume, hierdoor ontstaan halsbanden. Dit wordt vaak weinig charmant ook wel een kalkoenhals genoemd. Met Botox kunnen de halsbanden vaak minder zichtbaar worden gemaakt.
‘de Golfbalkin‘
Wanneer de spieren in de kin hyperactief zijn dan kunnen er putjes in de kin ontstaan. De overactieve spier kan met Botox injecties verslapt worden, waardoor de putjes verdwijnen.
Bunny Lines
De Bunny Lines zijn de lijntjes die bij sommige mensen aan de zijkant van de neus zichtbaar zijn. De lijntjes kunnen ontstaan door een ongewenste overactiviteit van de spieren aan de zijkant van de neus. Mensen met Bunny Lines klagen vaak dat ze arrogant of afkeurend overkomen, terwijl dat niet de bedoeling is.
De behandeling
Wanneer besloten is welke rimpels behandeld gaan worden, dan zal de arts de verdunde botuline-toxine inspuiten op de afgesproken plekken. Dit duurt in de regel slechts enkele minuten.
Normaal gesproken wordt er voorafgaand aan een behandeling geen verdoving toegepast. In uitzonderlijke gevallen kan de arts er echter voor kiezen het te behandelen gebied wel eerst te verdoven, zodat je niets voelt van de prikjes.
Botoxbehandelingen kunnen zowel in privƩklinieken als in ziekenhuizen gedaan worden. De behandeling wordt echter vooral in privƩklinieken uitgevoerd. Botoxbehandelingen worden meestal enkel uitgevoerd bij mensen tussen de 18 en 65 jaar.
Risicoās en complicaties
Botuline-toxine is, zoals eerder vermeld, een giftig stofje. Daarom moet het ook alleen door artsen toegepast worden. Op deze manier worden complicaties en risicoās zoveel mogelijk voorkomen.
Doordat botuline-toxine langzaam door het lichaam wordt afgebroken zijn in principe alle complicaties van tijdelijke aard. Welke klachten kunnen optreden is afhankelijk van het behandelde gebied.
De volgende complicaties worden het vaakst geconstateerd:
- Spierzwakte
- Pijn of blauwe plekken op de injectieplaats
- Virusinfectie
- Oorontsteking
- Afhangend ooglid
- Bloeding en irritatie injectieplaats
- Griepachtige symptomen (zoals hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, verkoudheid, koorts)
- Duizeligheid
- Droge ogen
- Droge mond
Resultaat
Voor cosmetische doeleinden is de werking merkbaar na 1-2 weken. Het resultaat is echter kortdurend. Botuline-toxine werkt minimaal 3 maanden en vaak niet langer dan een half jaar. Voor een blijvend resultaat zijn daarom regelmatige herhaalbehandelingen nodig. Ga echter niet te vaak een spuitje halen. Het wordt afgeraden om vaker dan eens per 3 maanden een botoxbehandeling te ondergaan.
Een bijkomstig effect van een botoxbehandeling is dat het gezicht geen of minder gezichtsuitdrukkingen kan maken. Gezichten van mensen die (te vaak en te veel) behandeld zijn met Botox kunnen daarom een onnatuurlijke, verstijfde en emotieloze indruk geven. Artsen die geregeld deze behandelingen uitvoeren, weten in de regel goed hoe dit voorkomen kan worden. Wil je graag een subtiel resultaat? Geef dat dan duidelijk aan tijdens het consult.
Veel Gestelde Vragen
Wie komt voor een Botox-behandeling in aanmerking?
Een Botox-behandeling is voor mensen die ontevreden zijn over de rimpels die zij hebben. Bijvoorbeeld omdat zij vinden dat ze er vermoeid of boos uitzien, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Met behulp van een Botox-behandeling kunnen deze op de snelste en veiligste manier worden verminderd of verwijderd. Daarnaast kan Botox worden gebruikt in de oksels of handpalmen, om zo overmatig zweten te voorkomen. De minimale leeftijd voor een Botox-behandeling is 18 jaar.
Hoe bereid ik mij voor op een Botox-behandeling?
Een aantal dagen voor de behandeling wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. In dit intakegesprek worden verschillende dingen besproken. Als je bijvoorbeeld gebruikt maakt van bloedverdunnende middelen of andere medicijnen, dan wordt dat bij dit gesprek besproken. Tijdens dit gesprek wordt ook besproken wat jouw verwachting is van de behandeling en wat de mogelijke risico’s zijn. Op de dag van de behandeling zelf wordt je gevraagd om geen make-up te gebruiken. Dit zodat de huid beter kan worden gedesinfecteerd. Als je graag paracetamol wil gebruiken voor de behandeling, dan mag dat.
Is een Botox-behandeling pijnlijk & word ik verdoofd?
Het naaldje dat wordt gebruikt bij een Botox-behandeling is heel erg klein. Daarom zal de behandeling niet erg pijnlijk zijn. Je kunt het gevoel het beste omschrijven als dat van een speldenprikje. Daarom is verdoving niet nodig, maar het kan wel mocht je dat graag wensen. Sommige artsen bieden daarnaast ook de mogelijkheid om de huid met een zalf een beetje te verdoven.
Vanaf wanneer zie ik de resultaten?
De eerste 1 tot 2 uur na de behandeling kan de huid rood worden en een beetje dik. Soms kunnen er ook een aantal kleine blauwe plekjes ontstaan. Dit zal wegtrekken. Na ongeveer 2 dagen kun je zien wat het resultaat is. Na 1 tot 2 weken wordt het maximale resultaat bereikt.
Wanneer kan ik mijzelf weer vertonen?
Na een Botox-behandeling kun je je dagelijkse activiteiten direct weer hervatten. Eventuele roodheid of zwellingen zullen binnen een aantal uur wegtrekken.
Hoe lang is het resultaat van de Botox zichtbaar?
Gemiddeld blijft het resultaat van de Botox-behandeling 3 tot 4 maanden zichtbaar. De effecten van de Botox-behandeling tegen overmatig zweten kunnen soms 9 tot 12 maanden voortduren.
Wat zijn de nadelen van een Botox-behandeling?
Een Botox-behandeling is een relatief veilige behandeling. Er zijn geen ernstige complicaties bekend. Heel soms komt het voor dat de ‘doelwitspier’ te veel wordt verzwakt. Dit kan bijvoorbeeld voor een hangend ooglid zorgen. Dit zal vanzelf weer wegtrekken. Ook zou er eventueel een kleine blauwe plek kunnen ontstaan na de behandeling, maar ook dit zal vanzelf wegtrekken. Een ander nadeel is dat de effecten van een Botox-behandeling tijdelijk zijn. Om blijvend effect te behouden, zal de behandeling ongeveer elke 6 maanden moeten worden herhaald.
Is Botox veilig?
Botox wordt al ruim 35 jaar gebruikt in de geneeskunde. De stof is uitgebreid onderzocht en wordt als volledig veilig bestempeld zo lang het gebruikt wordt in kleine doses. Bij een cosmetische behandeling wordt een zeer kleine hoeveelheid Botox ingespoten.
Is er een specifiek risico verbonden aan Botox tijdens de zwangerschap?
Specialisten nemen geen risico’s, aangezien complicaties tijdens een botoxbehandeling moeilijk te behandelen zijn als de patiĆ«nt zwanger is. Ook al wordt Botox als veilig beschouwd voor andere toepassingen, de onzekerheid rondom de effecten op zwangerschap en borstvoeding maakt het gebruik ervan onaanvaardbaar.