Home Beauty Broze Nagels? 8 Tips voor gezonde, glanzende en sterke nagels

Broze Nagels? 8 Tips voor gezonde, glanzende en sterke nagels

by Frans
Published: Updated:

Nagels worden vaak vergeten in de uiterlijke verzorging. En dit is jammer, want goede nagels geven een verzorgde uitstraling. Daarnaast zegt de kwaliteit van je nagels ook veel over je gezondheid. Zwakke nagels die snel scheuren en breken kunnen een signaal zijn dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt.

In dit blogartikel staan tips om je nagels mooi, sterk en gezond te krijgen én houden.

Hoe zien gezonde nagels eruit?

Gezonde nagels horen een beetje rozig van kleur te zijn en de lunula, het stuk nagel dat uitsteekt, wit. Daarnaast horen ze hard en glad te zijn, zonder scheurtjes.

Wat is de oorzaak van broze nagels?

Broze nagels kunnen ontstaan als gevolg van zowel externe factoren als interne factoren. Externe factoren zijn de elementen die nagels van buitenaf kunnen beschadigen. Denk hierbij aan chemicaliën, water of al het werk dat je met je handen verricht. Interne factoren zijn elementen als voeding, vitamine- en slaaptekort. Vaak is het een combinatie van externe en interne factoren die zorgt voor broze en zwakke nagels. Gelukkig kun je vaak wat doen aan broze nagels.

Wat kun je doen om je nagels sterk en gezond te krijgen?

Met de volgende tips worden jouw nagels weer zo sterk dat je nepnagels de prullenbak in kunnen:

1. Voeding

Nagels zijn opgebouwd uit drie lagen: de bovenste hoornlaag, de keratine laag en de onderste epitheellaag. De bovenste hoornlaag kan bij droge nagels loslaten waardoor ze brozer en zwakker worden. Om dit te voorkomen en de nagels zo sterk mogelijk te houden, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Broze nagels kunnen ontstaan bij mensen met ondervoeding of vitaminetekort. Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine, ook wel bekend als vitamine B8, vitamine D, calcium en zink. Dit kun je halen uit gewone voeding zoals eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Daarnaast kun je supplementen innemen.

2. Vermijd stress en slaaptekort voor gezonde nagels

Stress en slaaptekort zorgen ervoor dat de ontwikkeling van je huid, haar en nagels wordt geremd. De term schoonheidsslaapje is er niet voor niets.

3. Je nagels hydrateren

Houd je nagels gehydrateerd door middel van een handcrème of lotion. Je nagelriemen kun je met vaseline of olie inwrijven.

4. Bescherm je nagels

Water, en dan vooral heet water, is funest voor je nagels. Daarom is het aan te raden om rubberen handschoenen te dragen iedere keer dat je handen en voeten in aanraking komen met water. Zoals tijdens het doen van de was of afwas, tijdens het dweilen van de vloer of het schoonmaken van de badkamer.

Maar ook als je in aanraking komt met sterke chemicaliën zoals wasbenzine, terpentine of schoonmaakmiddelen. Ook is het gebruik van nagellakremover op basis van aceton geen goed idee. Gebruik daarom een nagellakremover waar géén aceton in zit.

5. Manicure op de juiste manier

Lange nagels zijn mooi, maar iets kortere zijn handiger. Bij kortere nagels is namelijk de kans dat ze ergens achter blijven haken en afbreken kleiner. Wees voorzichtig met je nagelriemen en zit er niet teveel aan. Beschadigde nagelriemen hebben namelijk invloed op je hele nagelriem. Let er ook op dat je nagellak nooit langer dan een week op je nagels laat zitten, dit zorgt er namelijk voor dat je nagels verkleuren. Daarnaast is het zoals eerder in dit artikel vermeld, beter om nagellakremover te gebruiken zonder aceton. Aceton droogt de nagels namelijk ook erg uit.

Gele nagels

Gele nagels ontstaan door het gebruik van (donkere) nagellak. Wil je dit voorkomen, dan kun je het beste een base coat aanbrengen op je nagels voordat je nagellak op doet. De gelige kleur kun je weghalen door met een polijst-vijl de nagels te polijsten. Bij gezonde nagels zie je geen scheurtjes en heb je er ook geen last van dat het bovenste laagje los laat. Heb je dit wel, dan is dat een teken van uitdroging. Dit kun je oplossen door je nagels en nagelriemen in te smeren met een vettige crème, vaseline of olie.

Nagels harder maken

Nagelverharder werkt heel goed om je nagels hard en minder broos te maken. Dit kun je gewoon kopen bij de drogist.

6. Vijlen in plaats van knippen

Vijl bij voorkeur je nagels in plaats van dat je ze knipt. Door het knippen van de nagels kunnen er namelijk eerder scheurtjes ontstaan. Je nagels vijlen doe je het beste door bewegingen in één richting te maken. Dus ga niet heen en weer met de vijl. Dit vergroot de kans op scheuren en afbreken van de nagels. Vijl daarnaast ook nooit je nagels als ze nat zijn, dan zijn ze nog te kwetsbaar.

7. Vermijd nepnagels

Het is begrijpelijk dat wanneer je eigen nagels telkens scheuren en afbreken, je het zat wordt en voor nepnagels kiest. Nepnagels zien er mooi uit, maar beschadigen je eigen nagels waardoor deze dun en gevoelig worden. Zo beland je dus in een vicieuze cirkel. Je kunt er daarom eigenlijk beter voor kiezen om te investeren in het verzorgen van je eigen nagels.

8. Belast je nagels niet te veel

Dingen openmaken met je nagels of iets ergens vanaf krabben maakt de kans op beschadiging en inscheuring van de nagel groot. Gebruik je nagels dus liever niet als ‘gereedschap’. Ook zijn bepaalde gedragingen die voortkomen uit stress slecht voor de nagels, zoals: met de nagels op tafel tikken of nagelbijten.

Tot Slot

Veel mensen kijken, soms onbewust, naar de handen en nagels van andere mensen. Broze, ongezonde of onverzorgde nagels kunnen een slechte eerste indruk maken. Daarom is het belangrijk om goed voor je nagels te zorgen.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie