Home Algemene Gezondheid Cortisol Blokker – Hoe Beïnvloed Dit Medicijn Je Schildklier

Cortisol Blokker – Hoe Beïnvloed Dit Medicijn Je Schildklier

by Frans Nieuwenhuis
Hoe Een Cortisol Blokker Je Schildklier Kan Beïnvloeden

Lees in dit artikel over de wetenschap achter een cortisol blokker en of dit soort medicatie veilig is voor je schildklier. Cortisol is een stresshormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren. We hebben allemaal cortisol in ons lichaam en er zijn momenten waarop dit stresshormoon heilzaam kan zijn. Maar chronisch hoge cortisolniveaus kunnen schadelijke effecten hebben.

Cortisol blokkers zijn medicijnen die de hoeveelheid cortisol in je lichaam verminderen. Deze medicijnen zijn nodig om gezondheidsproblemen zoals de ziekte van Cushing te behandelen. Sommige mensen gebruiken ze echter als voedingssupplement voor gewichtsverlies en spieropbouw.

Laten we eens onderzoeken of het veilig is om een cortisol blokker buiten medische doeleinden te gebruiken als je leeft met een schildklieraandoening zoals hypothyreoïdie (onderactieve schildklier) of de ziekte van Hashimoto (auto-immuun thyreoïditis).

Wat is cortisol?

Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd en afgegeven door de bijnieren, die vlak boven de nieren zitten. Dit hormoon wordt vaak het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt als we gestrest zijn.

Cortisol dreef de “vecht of vlucht” reactie aan bij onze primitieve menselijke voorouders. Als we een bedreiging waarnamen, zoals een roofdier, gaf de hypothalamus in de hersenen de bijnieren het signaal om cortisol af te geven, zodat bloed en energie naar de organen konden worden geleid die nodig waren om ons leven te redden – voornamelijk het hart, de longen en de spieren. Een ander hormoon dat bij dit proces vrijkomt is adrenaline, dat helpt om de bloedstroom weg te leiden van “niet-kritieke” weefsels zoals de darmen en in de richting van het hart.

Natuurlijk is dit “vecht of vlucht” systeem nog steeds aanwezig in ons moderne menselijk lichaam en komt het in verschillende scenario’s voor. Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang om in het openbaar te spreken en voelen hun “vecht-of-vlucht” systeem activeren als ze een groep mensen benaderen. Helaas kan chronische stress na verloop van tijd ook leiden tot hogere cortisolniveaus, wat later kan leiden tot gezondheidscomplicaties.

Het volgende kan ook van invloed zijn op het cortisolniveau:

  • Temperatuur
  • Ander Werk
  • Slecht of te weinig slapen
  • Lichaamsbeweging
  • Ziekte, infectie en trauma
  • Obesitas
  • Bepaalde medicijnen, zoals steroïden en anticonceptiepillen
  • Zwangerschap
  • Alcohol en cafeïne
  • Gebrek aan voedingsstoffen

Waarom gebruiken sommige mensen een cortisol blokker?

Cortisol blokkers zijn een klasse medicijnen die het vrijkomen van cortisol in het lichaam voorkomen. Deze medicijnen zijn een veelgebruikte behandeling voor een zeldzame aandoening genaamd het syndroom van Cushing, waarbij het lichaam te veel cortisol produceert.

Sommige beweringen suggereren echter ook dat cortisol blokkers helpen bij gewichtsverlies en vetvermindering, wat de reden is dat je soms cortisol blokkers zonder recept op de markt ziet bij dieet- en supplementenbedrijven. Daarnaast nemen sommige mensen cortisol blokkers tijdens krachttraining om te voorkomen dat cortisol de spiergroei vertraagt.

Volgens Katherine Zeratsky, R.D., L.D., van de Mayo Clinic is er geen concreet bewijs dat cortisol blokkers helpen bij gewichtsverlies of krachttraining. De FDA en de Federal Trade Commission hebben zelfs enkele supplementenfabrikanten beboet voor het maken van valse claims over snel en blijvend gewichtsverlies. De informatie die we hebben over het dieetgebruik van cortisol blokkers is puur anekdotisch en niet gebaseerd op onderzoek.

Is een cortisol blokker slecht voor je schildklier?

Omdat we zo weinig weten over cortisol blokkers, behalve dat ze effectief zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals de ziekte van Cushing, kun je producten met het etiket cortisol blokker het beste vermijden. Daarnaast moeten mensen met een schildklieraandoening extra op hun hoede zijn voor cortisolblokkers, omdat het manipuleren van je cortisolspiegels direct van invloed kan zijn op je schildklier.

Cortisol verhoogt het thyroïd-stimulerend hormoon (TSH). Wanneer de cortisolspiegel hoog is, geeft het de schildklier het signaal om te stoppen met het produceren van zoveel schildklierhormoon. Cortisol beperkt ook de omzetting van schildklierhormoon T4 naar actief schildklierhormoon T3, de vorm van schildklierhormoon die cellen kunnen gebruiken.

Daarom lijkt het aannemelijk dat het nemen van een cortisol blokker zou kunnen helpen om de hoeveelheid schildklierhormoon in je lichaam te verhogen. Er is echter geen onderzoek dat aantoont dat cortisol blokkers de schildklierhormonen effectief reguleren. En omdat het lichaam hormonen zo strak regelt, is het niet verrassend dat het manipuleren van één hormoon invloed kan hebben op andere hormoonspiegels.

Waarom het verlagen van cortisol van vitaal belang is voor je gezondheid

We weten dat cortisol een essentiële rol speelt in onze overleving. Maar het kan ook een ravage aanrichten in ons lichaam, vooral als we na verloop van tijd cortisolspiegels aanhouden die hoger zijn dan normaal.

Een van de belangrijkste dingen die cortisol doet is de effectiviteit van insuline remmen, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit mechanisme is van vitaal belang als reactie op een bedreiging, omdat het ons lichaam een snelle energieboost geeft. Na verloop van tijd kan het echter leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, oogproblemen of nieraandoeningen.

Cortisol onderdrukt ook de werking van het maagdarmkanaal, het voortplantingssysteem en het immuunsysteem. Nogmaals, als reactie op een onmiddellijke bedreiging is dit belangrijk voor onze overleving. Na verloop van tijd kan het echter leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals onvruchtbaarheid en maag-darmstoornissen. Het kan zelfs het risico op auto-immuniteit vergroten.

Zoals je je kunt voorstellen, zijn enkele van de belangrijkste risico’s van aanhoudend hoge cortisolspiegels slecht slapen, gewichtstoename, angst en chronische gezondheidsproblemen. Het is duidelijk dat het beteugelen van het cortisolniveau van vitaal belang is voor je gezondheid en welzijn.

Hoewel het nemen van een cortisol blokker niet de oplossing is om aandoeningen als gewichtstoename en angst te voorkomen, is het belangrijk om je cortisolspiegels op andere manieren te verlagen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed te eten, je schema beter beheersbaar te maken en tijd te maken voor regelmatige lichaamsbeweging en mentale pauzes. Natuurlijk is het ook essentieel om samen te werken met een zorgverlener om onderliggende chronische gezondheidsproblemen te behandelen, zoals hypothyreoïdie, om de stressbelasting van je lichaam te verminderen.

Related Articles