Home Algemene Gezondheid De 6 Belangrijkste Gezondheidsvoordelen van Probiotica

De 6 Belangrijkste Gezondheidsvoordelen van Probiotica

by Frans Nieuwenhuis
probiotica

Het idee dat het consumeren van bacteriën je gezondheid kan verbeteren klinkt behoorlijk vreemd als je erover nadenkt. Maar het is iets waar al lang over gesproken is in de wetenschappelijke wereld. Probiotische dranken zoals Yakult bestaan al sinds de jaren 1930, ondanks het feit dat ze niet echt lekker smaken.

Veel van de vermeende voordelen van probiotica zijn door de wetenschap ontkracht. Tegenwoordig moeten producenten van probiotica voorzichtig zijn met de beweringen die ze over hun product doen. Maar er zijn nog steeds veel voordelen verbonden aan probiotica die wel worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. In dit artikel kun je lezen over de zes gezondheidsvoordelen die probiotica te bieden heeft.

1) Probiotica kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen

Hoge bloeddruk is een aandoening die steeds ernstiger wordt naarmate je ouder wordt. Het kan worden veroorzaakt door bepaalde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, erfelijkheid, medische aandoeningen zoals diabetes of medicatie. Onbehandelde, hoge bloeddruk kan leiden tot beroertes of hartaanvallen.

Een studie uit 2014 analyseerde een reeks gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) naar de effecten van probiotica op de bloeddruk. De studie wees uit dat “het consumeren van probiotica de bloeddruk kan verbeteren”, vooral bij mensen die al een hoge bloeddruk hadden.

2) Probiotica kunnen eczeem voorkomen bij jonge kinderen

Eczeem is een irriterende aandoening (letterlijk) waarbij de huid rood, droog en jeukend wordt. Het treft vaak kinderen en kan jaren duren. De wetenschap is onzeker over wat het is dat eczeem veroorzaakt, maar er kan een verband zijn met allergieën.

Een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in het Journal of Allergy & Clinical Immunology, toonde aan dat zwangere en borstvoeding gevende moeders die probiotica gebruikten kinderen hadden die minder vaak eczeem hadden.

Een ding dat de studie echter duidelijk maakt, is dat er absoluut meer onderzoek noodzakelijk is. Dit komt doordat er niet genoeg bewijs is en, omdat wetenschappers niet begrijpen waarom probiotica mogelijk het risico op eczeem kunnen verminderen.

Maar toch, eczeem is niet prettig. Als er een kans bestaat dat het nemen van een probioticum tijdens de zwangerschap of borstvoeding het risico voor kinderen kan verminderen, dan is het zeker de moeite van het proberen waard!

3) Probiotica kunnen Cholesterol verlagen

In een studie in European Journal of Clinical Nutrition (2000) werd gekeken naar de effecten van een probiotisch melkproduct op plasma cholesterol. De studie wees uit dat degenen die het probioticum namen een vermindering van 4% van het totale cholesterol en een vermindering van 5% van LDL-cholesterol (de “slechte cholesterol”) zagen.

Er zijn veel voordelen aan het verminderen van je totale cholesterolwaarden. Het kan de vorming van plaque op uw bloedvaten verminderen, wat beroertes en hartaanvallen veroorzaakt. Verlaging van je cholesterol kan je helpen een lang en gezond leven te leiden.

4) Probiotica kunnen het prikkelbare darm syndroom helpen verlichten

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening waarbij de dikke darmen betrokken zijn. Het kan onder andere een opgeblazen gevoel, obstipatie, buikpijn en kramp veroorzaken (om een paar van de symptomen te noemen). Veel patiënten hebben hun levensstijl volledig moeten omgooien, om ermee om te kunnen gaan.

Hoewel het nog niet te genezen is, zijn er wel veel manieren waarop je de klachten ervan kunt verminderen. Een mogelijke manier is door probiotica te gebruiken. Een studie uit 2010 door Moayyedi et al, ontdekte dat probiotica een gunstig effect hebben op PDS-patiënten, maar hoe effectief ze zijn, moet nog verder worden bestudeerd.

5) Probiotica kunnen de duur van diarree verminderen

Diarree is een van de minst aangename manieren om een lang weekeind door te brengen, precies daar met het bezoeken van de schoonfamilie. Wanneer je hier last van hebt, is je eerste gedachte hoe kom ik hier zo snel mogelijk van af.

Een mogelijke oplossing is het nemen van een probioticum. Studies hebben aangetoond dat bepaalde probiotica de duur van diarree met wel 25 uur kunnen verminderen.

De volgende keer als je merkt dat je aan het toilet vast zit, waarom probeer je dan geen probiotische drank? Het kan je helpen de tijd te verkorten dat je op het toilet doorbrengt.

6) Probiotica kunnen mensen helpen die lactose-intolerant zijn

Hoewel er geen bewijs is dat probiotica lactose-intolerantie kunnen genezen, lijkt er nogal wat bewijs te zijn dat het nemen van een probiotische drank kan zorgen dat mensen die lactose-intolerant zijn iets meer lactose dan normaal kunnen consumeren zonder bijwerkingen te ondervinden. Dit klinkt misschien niet zo heel belangrijk, maar het kan nogal een verschil maken voor een patiënt.

Conclusie

Er lijken nogal wat voordelen te zijn aan het toevoegen van probiotica aan je dieet. Je zult ook ontdekken dat veel probiotische voedingsmiddelen echt lekker zijn om te eten. Zuurkool (op de traditionele manier gemaakt en niet gepasteuriseerd) en kimchi zijn twee uitstekende bronnen van probiotica. Net zoals yoghurt, karnemelk, kefir en sommige soja producten.

Probiotica kunnen je ook helpen om af te vallen. Hiervoor kun je een voedingssupplement gebruiken die gewichtsverlies ondersteunt zoals Probiosin Plus.

Als je momenteel op zoek bent naar manieren om je cholesterol of bloeddruk te verlagen waarom probeert je dan geen probiotische drank? PDS-patiënten en patiënten met een lactose-intolerantie kunnen ook overwegen om probiotica aan hun dieet toe te voegen. De volgende keer als je maagklachten hebt, moet je misschien probiotisch voedsel nemen.

Related Articles