Home Borstvergroting De Borstlift, Iets Voor U?

De Borstlift, Iets Voor U?

by Frans Nieuwenhuis
Borstlift

Wanneer je borsten niet meer passen bij de rest van je lichaam dan kun je een borstlift overwegen. Bij deze ingreep worden de borsten steviger gemaakt en omhoog gebracht. Op deze pagina lees je over de mogelijkheden.

Borsten laten liften voor stevigere & mooiere borsten

Door ouderdom, zwangerschap en gewichtsverlies kunnen de borsten hun stevigheid verliezen en gaan hangen. Een oplossing is dan een borstlift (mastopexie) waarbij de borsten omhoog gebracht worden. Daarbij zal overtollige huid verwijderd worden, wat zorgt voor stevigheid. Een borstlift wordt daarom soms ook wel een borstversteviging genoemd.

Goede redenen om voor een lift te kiezen, zijn asymmetrische (ongelijke) borsten en hangende borsten met naar beneden wijzende tepels. Omdat je borsten door zwangerschap, borstvoeding en afvallen van vorm kunnen veranderen is het verstandig om met het liften van de borsten te wachten totdat je kinderwens vervuld is.

Een borstlift is een op zichzelf staande behandeling en verschilt van andere ingrepen aan de borsten zoals een borstvergroting of een borstverkleining. Wel kan een borstliftende operatie gecombineerd worden met een borstvergroting, hierbij wordt tijdens de ingreep een (klein) implantaat in de borsten geplaatst.

Het liften van de borsten kan ook gecombineerd worden met een borstverkleining. In dit geval verwijderd de chirurg wat meer borstweefsel tijdens de operatie.

Operaties aan de borsten worden steeds vaker gecombineerd met een ingreep om de buik strakker te maken; de buikwandcorrectie. Wanneer een buikwandcorrectie en het liften van de borsten worden gecombineerd spreken klinieken vaak over een mommy-makeover.

Het consult

Voordat je kiest voor een borstlift heb je een gesprek met de plastisch chirurg. Hij zal vragen waarom je je borsten wilt laten liften, wat de klachten zijn en inschatten of een lift van de borsten de beste oplossing is. De plastisch chirurg zal kijken of de borsten nog voldoende groot zijn om gelift te worden. Ook wordt gekeken welk resultaat het beste bij je lijf past.

Daarnaast zal de plastisch chirurg vragen naar:

 • Ziekten in het verleden;
 • Allergieën;
 • Medicaties;

Het voorkomen van borstkanker, bij jou of in je familie;
 Als er in jouw familie relatief veel borstkanker voorkomt dan adviseren artsen meestal om voor de behandeling een mammogram te laten maken. Artsen doen dit om de veranderingen in de borsten vast te laten leggen. Goed om te weten is dat een borstliftende operatie de kans op borstkanker niet verhoogt.

Je leeftijd;
Als je ouder dan 50 jaar bent dan kan het zijn dat de arts je adviseert om voor de ingreep een mammogram te laten maken.

Alternatief voor borstlift: Total Curve

De operatie

Borstlift operatie

Artsen gebruiken vaak de schaal van Regnault om de mate van verzakking (ptosis) aan te geven. Op deze afbeelding zie je van links naar rechts een borst zonder ptosis, een borst met ptosis graad 1, ptosis graad 2 en tenslotte ptosis graad 3.

De borstlift wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Zodra je volledig slaapt begint de plastisch chirurg met de operatie.

Er zijn meerdere manieren waarop borsten gelift kunnen worden:

 • De Donut of Benelli-lift:
 Wanneer de borsten maar matig hangen, dan kan vaak volstaan worden met een ingreep waarbij alleen rond de tepel wordt gesneden. Bij deze ingreep wordt er wat huid weggehaald rond de tepel. Ook kan de tepel wat verkleind worden.
 • De Sleutelgat-methode of verticale mastopexie:
 Wanneer de borsten wat meer hangen wordt vaak gebruik gemaakt van de sleutelgat-methode. Hierbij maakt de chirurg een sneetje rondom de tepel en twee schuin naar beneden, oftewel in de vorm van een sleutelgat. Hierbij zal een i-vormig litteken ontstaan op de borst.
 • De Anker-methode:
 Vooral als er sprake is van veel borstvolume en/of een grote mate van hangen dan zal de chirurg kiezen voor de anker-methode. Hierbij worden sneetjes gemaakt rond de tepel, daaronder twee schuin naar beneden en een in de borstplooi, vergelijkbaar met de vorm van een anker. Vervolgens wordt de tepel omhoog geschoven en opnieuw vastgehecht aan de borst. Als het nodig is wordt de tepel verkleind. De huid onder de borst wordt naar elkaar toe gebracht en ook gehecht, hierdoor wordt de borst gelift. Na de operatie zal het litteken de vorm hebben van een anker.

Welke methode gekozen wordt is vooral afhankelijk van de voorkeur van de arts en de mate van verzakking van de borst.

Borstlift methode

De drie methodes die het meest gekozen worden om borsten te liften laten elk andere littekens achter. Links: i-vormig litteken bij een verticale mastopexie. Midden: litteken rond de tepelhof bij de zogenoemde donut-methode. Rechts: bij een klassieke borstlift blijft een ankervormig litteken achter. Dit is de meest gekozen ingreep om borsten te liften.

Borstlift met protheses

Wanneer meer volume gewenst wordt dan kunnen tijdens de operatie ook borstprotheses worden geplaatst. Deze zullen in de meeste gevallen via de incisie (snede) die al in de borstplooi is gemaakt in het lichaam worden geplaatst.

Herstel na de borstlift

Het kan zijn dat na de operatie een klein slangetje (drain) wordt achtergelaten om wondvocht en bloed af te voeren. Deze mag er vaak de volgende dag uit.
Na de operatie wordt je wakker met een stevig verband om je borsten. De eerste 6 weken zal je een sportbeha moeten dragen. Afhankelijk van de operatie mag je dezelfde dag nog naar huis, of moet je een nachtje in het ziekenhuis blijven.
Wanneer de verdoving volledig uitgewerkt is kunnen de borsten pijnlijk zijn.

Tegen de pijn kun je dan paracetamol nemen. De borsten kunnen na de operatie gezwollen zijn en er kunnen blauwe plekken ontstaan. De littekens zullen de eerste tijd nog rozerood zijn, deze worden na verloop van tijd minder zichtbaar.
Na de operatie moet iemand je thuis brengen en het is prettig om de eerste dagen iemand te hebben die voor je zorgt. 14 dagen na de operatie kun je proberen weer aan het werk te gaan. Daarnaast is het verstandig om de eerste tijd op je rug te slapen. Verder mag je een aantal weken niet sporten, zwemmen en zwaar tillen.

Als je last krijgt van hevige roodheid, koude rillingen of koorts, waarschuw dan altijd je plastisch chirurg.

Risico’s en complicaties

Een borstlift levert meestal geen grote complicaties op. De eerste dagen na de operatie zullen de borsten pijnlijk en gezwollen zijn. Verder zal de huid blauw en gevoelig zijn. Dit trekt na een tijdje weg.

Complicaties die kunnen optreden zijn:

 • Infectie
 • Slecht genezen van de wond, waardoor nieuwe operatie soms nodig is
 • Nabloeding
 • Gevoelige tepels
 • Doofheid van de borsten en/of tepels
 • Ongelijke borsten en/of tepels (ook natuurlijke borsten zijn nooit 100% gelijk)
 • Verkleurde huid of pigmentvlekken
 • Allergische reactie
 • Trombose

Resultaat

Na 3 maanden zullen de zwellingen afgenomen zijn en na ongeveer 6 maanden is het definitieve resultaat zichtbaar. Littekens zijn niet te voorkomen, maar de arts zal zijn best doen om dit zoveel mogelijk te beperken. Na verloop van tijd zullen de littekens minder zichtbaar worden.

Je borsten blijven de nieuwe vorm houden en een nieuwe operatie is vaak niet nodig. Toch kan door ouderdom, zwangerschap, gewichtstoename en gewichtsafname het resultaat verloren gaan. Dat kan een reden zijn om voor een tweede borstlift te kiezen. Grote zware borsten zullen sneller weer gaan hangen dan kleinere.

Related Articles