Als je last hebt van overmatige beharing of haar op plekken waar je het liever niet hebt, dan kun je de definitieve ontharing overwegen. Voor permanente ontharing wordt laserbehandeling toegepast. Op deze pagina lees je over de mogelijkheden.
Definitief ontharen met laser
Het permanent verwijderen van haren wordt vooral gedaan met een laserbehandeling. Dit kan op vrijwel alle plekken op het lichaam. Het is een alternatief voor regelmatig scheren of harsen. Ook bij overmatige beharing kan het een uitkomst zijn.
Met enkele laserbehandelingen wordt een groot deel van de haren in het behandelde gebied verwijderd.
Voorbereiden op een laserbehandeling
Laser ontharen lijkt een hele simpele en makkelijk uit te voeren ingreep. Maar daarmee wordt de behandeling onderschat. In Nederland mogen alleen goed opgeleide therapeuten werken met lasers. Er zijn namelijk behoorlijke risico’s verbonden aan een slecht uitgevoerde ontharings-behandeling. Zo kan de huid bijvoorbeeld ernstig verbranden. Daarom is het belangrijk om altijd goed te kijken wie de behandeling uitvoert, en of de behandelaar over de juiste opleiding beschikt.
Voor een optimaal resultaat is het daarnaast belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden oop de ingreep.
- Laat je haren die je wilt laten laseren in de 6 weken voorafgaand aan je behandeling zoveel mogelijk staan. Ga je haren dus niet waxen, plukken of met een elektrolyse-apparaat weghalen. Scheren kan vaak wel.
- Veel behandelaars adviseren om enkele weken voor de ingreep het te behandelen huidgebied zoveel mogelijk buiten de zon te houden. Blootstelling aan de zon maakt de laserbehandeling minder effectief en kan bovendien de kans op complicaties vergroten.
Het consult
Tijdens het consult legt de huidtherapeut uit wat je kan verwachten van de laserbehandeling. Afhankelijk van verschillende persoonlijke kenmerken wordt gekeken welke techniek het meest geschikt is voor je. De keuze voor een techniek kan afhangen van haarkleur, huidtype en eventuele zwangerschap.
Bij laseren wordt geen narcose gebruikt. Laseren is in principe pijnloos, maar sommige mensen ervaren de laser als gevoelig. Daarom is het mogelijk om voor ingreep een verdovende crème op de huid te smeren. Het wordt aangeraden om niet te zonnen vanaf 2 weken voor de ingreep tot en met 2 weken erna. Want bij een gebruinde huid werkt de laser minder goed. Ook kunnen er meer pigmentplekken ontstaan op een gebruinde huid.
Definitief ontharen – de laserbehandeling
Voor het ontharen wordt een laser gebruikt, die meestal werkt met lichtgolven. Bij sommige klinieken kunnen ook lasers met radiogolven gebruikt worden.
Voordat de behandeling begint zullen zowel jij als de behandelaar een bril opkrijgen die beschermt tegen de laserstraling. Daarnaast zal de huid vaak worden gekoeld met een speciale gel, of een koelingsapparaat. Dat zorgt er voor dat de laser geen schade aan de huid aanbrengt, en dat de haartjes beter verwijderd worden.
Voordat de behandeling begint zal het apparaat zo worden ingesteld dat hij optimaal functioneert voor jouw huid- en haartype. Daarna kan de behandeling beginnen.
De laser wordt gericht op de plekken met de overmatige beharing. De haarzakjes nemen de lichtgolven op en worden hiermee kapot gemaakt. De haren keren daardoor niet meer terug.
Sommige haarzakjes zitten in de groeifase. Die worden het meest aangepakt door de behandeling. Om de andere haarzakjes ook aan te pakken, moet de behandeling na enkele weken herhaald worden. Dan zitten andere haarzakjes namelijk in de groeifase. Meestal zijn ongeveer 6 behandelingen nodig met een tussenpoze van 4 tot 6 weken.
Het laseren doet in principe geen pijn, al zijn er wel bepaalde lichaamsdelen waar een laserbehandeling vaak als wat pijnlijker wordt ervaren. Denk hierbij aan de bovenlip, de oksels, de handen en voeten en de intieme delen.
Na de behandeling kan de huid wel wat gevoelig zijn, maar dit gaat vaak snel weer over.
Invloed van haar en huidskleur
Donker haar neemt de lichtgolven van de laser beter op. Daarom werkt een laserbehandeling het beste bij donker haar en een lichte huidskleur. Bij een lichte haarkleur werkt de laserbehandeling minder goed omdat de energie van de laserstraal minder goed wordt opgenomen door de haren. In sommige klinieken kan dan voor een behandeling met radiogolven gekozen worden. Een behandeling met radiogolven werkt vaak beter bij erg blond, grijs en rood lichaamshaar.
Op een donkere huid werkt een laserbehandeling ook minder goed doordat een deel van de energie opgenomen wordt door het pigment in de huid. Daarom wordt ook aangeraden om tenminste 2 weken voor de laserbehandeling niet te zonnen.
Herstel na de laser-behandeling
Na de ingreep kan je direct weer alles doen wat je wilt. De huid kan enkele uren tot een dag rood of gevoelig zijn. Met paracetamol of een koud kompres kan je de gevoeligheid verlichten. Ook kunnen er kleine korstjes ontstaan. Dit is tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen.
De dagen na de behandeling kunnen ook dikke haren uit de huid komen. De haarzakjes zijn tijdens de behandeling kapotgemaakt door de laser. De restjes van de haren kunnen na de behandeling door de huid naar buiten komen.
Risico’s en complicaties van ontharing met laser
Na de laserbehandeling kan de huid rood of gevoelig zijn. Dit trekt snel weer weg. Ook kunnen er donkere of lichtere vlekken op de huid ontstaan. Ook dit is meestal tijdelijk. Het is wel belangrijk om twee weken uit de zon te blijven na de behandeling. Zo voorkom je dat de huidveranderingen erger worden door de zon. Ernstige complicaties komen bijna nooit voor.
Veelgestelde vragen
[faq-schema id=”4886″]
Resultaat
Voor het gewenste resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig. De huid moet wel herstellen voordat een volgende behandeling plaats kan vinden. Het duurt een paar weken tot de huid weer klaar is voor een volgende laserbehandeling.
Meestal zitten er 6 weken tussen twee behandelingen. Na ongeveer 6 behandelingen is meestal het gewenste resultaat bereikt. Deze blijven dan meerdere jaren weg. Na enkele jaren kunnen de behandelingen eventueel herhaald worden.