Home Huidverzorging Definitief ontharen met laserbehandeling

Definitief ontharen met laserbehandeling

by Frans

Als je last hebt van overmatige beharing of haar op plekken waar je het liever niet hebt, dan kun je de definitieve ontharing overwegen. Voor permanente ontharing wordt laserbehandeling toegepast. Op deze pagina lees je over de mogelijkheden.

Definitief ontharen met laser

Het permanent verwijderen van haren wordt vooral gedaan met een laserbehandeling. Dit kan op vrijwel alle plekken op het lichaam. Het is een alternatief voor regelmatig scheren of harsen. Ook bij overmatige beharing kan het een uitkomst zijn.

Met enkele laserbehandelingen wordt een groot deel van de haren in het behandelde gebied verwijderd.

Voorbereiden op een laserbehandeling

Laser ontharen lijkt een hele simpele en makkelijk uit te voeren ingreep. Maar daarmee wordt de behandeling onderschat. In Nederland mogen alleen goed opgeleide therapeuten werken met lasers. Er zijn namelijk behoorlijke risico’s verbonden aan een slecht uitgevoerde ontharings-behandeling. Zo kan de huid bijvoorbeeld ernstig verbranden. Daarom is het belangrijk om altijd goed te kijken wie de behandeling uitvoert, en of de behandelaar over de juiste opleiding beschikt.

Voor een optimaal resultaat is het daarnaast belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden oop de ingreep.

  • Laat je haren die je wilt laten laseren in de 6 weken voorafgaand aan je behandeling zoveel mogelijk staan. Ga je haren dus niet waxen, plukken of met een elektrolyse-apparaat weghalen. Scheren kan vaak wel.
  • Veel behandelaars adviseren om enkele weken voor de ingreep het te behandelen huidgebied zoveel mogelijk buiten de zon te houden. Blootstelling aan de zon maakt de laserbehandeling minder effectief en kan bovendien de kans op complicaties vergroten.

Het consult

Tijdens het consult legt de huidtherapeut uit wat je kan verwachten van de laserbehandeling. Afhankelijk van verschillende persoonlijke kenmerken wordt gekeken welke techniek het meest geschikt is voor je. De keuze voor een techniek kan afhangen van haarkleur, huidtype en eventuele zwangerschap.

Bij laseren wordt geen narcose gebruikt. Laseren is in principe pijnloos, maar sommige mensen ervaren de laser als gevoelig. Daarom is het mogelijk om voor ingreep een verdovende crème op de huid te smeren. Het wordt aangeraden om niet te zonnen vanaf 2 weken voor de ingreep tot en met 2 weken erna. Want bij een gebruinde huid werkt de laser minder goed. Ook kunnen er meer pigmentplekken ontstaan op een gebruinde huid.

Definitief ontharen – de laserbehandeling

Definitief haar verwijderen met laser

Laser met lichtgolven is de meest gebruikte methode om definitief haar te verwijderen.

Voor het ontharen wordt een laser gebruikt, die meestal werkt met lichtgolven. Bij sommige klinieken kunnen ook lasers met radiogolven gebruikt worden.
Voordat de behandeling begint zullen zowel jij als de behandelaar een bril opkrijgen die beschermt tegen de laserstraling. Daarnaast zal de huid vaak worden gekoeld met een speciale gel, of een koelingsapparaat. Dat zorgt er voor dat de laser geen schade aan de huid aanbrengt, en dat de haartjes beter verwijderd worden.

Voordat de behandeling begint zal het apparaat zo worden ingesteld dat hij optimaal functioneert voor jouw huid- en haartype. Daarna kan de behandeling beginnen.

De laser wordt gericht op de plekken met de overmatige beharing. De haarzakjes nemen de lichtgolven op en worden hiermee kapot gemaakt. De haren keren daardoor niet meer terug.

Sommige haarzakjes zitten in de groeifase. Die worden het meest aangepakt door de behandeling. Om de andere haarzakjes ook aan te pakken, moet de behandeling na enkele weken herhaald worden. Dan zitten andere haarzakjes namelijk in de groeifase. Meestal zijn ongeveer 6 behandelingen nodig met een tussenpoze van 4 tot 6 weken.

Het laseren doet in principe geen pijn, al zijn er wel bepaalde lichaamsdelen waar een laserbehandeling vaak als wat pijnlijker wordt ervaren. Denk hierbij aan de bovenlip, de oksels, de handen en voeten en de intieme delen.

Na de behandeling kan de huid wel wat gevoelig zijn, maar dit gaat vaak snel weer over.

Invloed van haar en huidskleur

Donker haar neemt de lichtgolven van de laser beter op. Daarom werkt een laserbehandeling het beste bij donker haar en een lichte huidskleur. Bij een lichte haarkleur werkt de laserbehandeling minder goed omdat de energie van de laserstraal minder goed wordt opgenomen door de haren. In sommige klinieken kan dan voor een behandeling met radiogolven gekozen worden. Een behandeling met radiogolven werkt vaak beter bij erg blond, grijs en rood lichaamshaar.

Op een donkere huid werkt een laserbehandeling ook minder goed doordat een deel van de energie opgenomen wordt door het pigment in de huid. Daarom wordt ook aangeraden om tenminste 2 weken voor de laserbehandeling niet te zonnen.

Herstel na de laser-behandeling

Na de ingreep kan je direct weer alles doen wat je wilt. De huid kan enkele uren tot een dag rood of gevoelig zijn. Met paracetamol of een koud kompres kan je de gevoeligheid verlichten. Ook kunnen er kleine korstjes ontstaan. Dit is tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen.

De dagen na de behandeling kunnen ook dikke haren uit de huid komen. De haarzakjes zijn tijdens de behandeling kapotgemaakt door de laser. De restjes van de haren kunnen na de behandeling door de huid naar buiten komen.

Risico’s en complicaties van ontharing met laser

Na de laserbehandeling kan de huid rood of gevoelig zijn. Dit trekt snel weer weg. Ook kunnen er donkere of lichtere vlekken op de huid ontstaan. Ook dit is meestal tijdelijk. Het is wel belangrijk om twee weken uit de zon te blijven na de behandeling. Zo voorkom je dat de huidveranderingen erger worden door de zon. Ernstige complicaties komen bijna nooit voor.

Veelgestelde vragen

Ik heb erg licht blond haar. Is permanente ontharing door middel van laser voor mij mogelijk?

Bij lichtblonde, grijze en rode haren is de laserbehandeling minder effectief. Door de lichte haarkleur wordt de energie minder opgenomen in de haarzakjes. Hierdoor gaan deze niet kapot. Een alternatief voor mensen met een lichte haarkleur is een laserbehandeling met radiogolven. Deze wordt in sommige klinieken aangeboden.

Ik heb een donkere huid. Is permanente ontharing door middel van laser voor mij mogelijk?

Wanneer je een donkere huid hebt kan de laserbehandeling minder effectief zijn. Dit komt doordat er meer pigment in de huid zit dan bij mensen met een lichtere huid. Dit pigment neemt de energie van de laserflitsen op, waardoor er te weinig energie in de haarzakjes terecht komt. Verschillende klinieken zijn echter gespecialiseerd in het behandelen van een donkere huid. Hierdoor kan alsnog een goed resultaat bereikt worden. Als je een donkere huid hebt en geïnteresseerd bent in permanente ontharing door middel van lasertechnieken, is het verstandig meerdere klinieken te benaderen en te vragen naar hun mogelijkheden en ervaringen met een donkere huid.

Hoe werkt permanent ontharen door middel van laser?

Bij ontharen door middel van laserbehandelingen wordt er met een speciale laserlamp een lichtflits gegeven aan een behaard stukje huid. Deze lichtflits bereikt het haarzakje, waar het licht omgezet wordt in warmte en energie. De energie zorgt ervoor dat de haarzakjes blijvend kapot gaan. Omdat de haarzakjes helemaal kapot gaan, is nieuwe haargroei niet meer mogelijk.

Wie komt voor definitief ontharen in aanmerking?

Iedereen die van ongewenste beharing af wil kan in aanmerking komen voor een laserbehandeling. Hoe effectief de behandeling is, ligt aan de haar- en huidskleur van het te behandelen gebied. Een lichte huid met donker haar leidt tot de beste resultaten. Door de donkere kleur van het haar wordt het licht optimaal opgenomen (wat leidt tot vernietiging van het haarzakje), de lichte huidskleur zorgt daarnaast voor zo min mogelijk energieverlies.

Mag ik zonnen voor en na de ingreep?

Het wordt afgeraden om 2 weken voor én na de behandeling te zonnen. De laser werkt optimaal bij een lichte huid en donker haar, dus wanneer de huid meer pigment aanmaakt (bijvoorbeeld door zonnen) zal de effectiviteit van de laser afnemen. Daarnaast kan de huid na een laserbehandeling soms gevoelig zijn. Het is dan ook verstandig om de eerste twee weken na de behandeling de huid te laten herstellen en deze niet te veel te belasten.

Hoe bereid ik mij voor op definitief ontharen?

Omdat permanent ontharen door middel van laser een vrij onschuldige behandeling is, hoef je niet veel voor te bereiden voor de behandeling. Het belangrijkste is dat je het gewenste gebied minimaal 4 weken voorafgaand aan de behandeling niet epileert of harst. Dit verstoort de haargroeicyclus en zorgt zo voor een minder resultaat. Daarnaast is het van belang niet te zonnen minimaal 2 weken voorafgaand aan de behandeling.

Is de ingreep pijnlijk?

Over het algemeen doet de behandeling geen pijn. Sommige mensen ervaren echter wel een prikkelend gevoel wanneer een laserflits wordt gegeven. Dit kan door mensen als onprettig worden ervaren. De mate van prikkeling is deels afhankelijk van de locatie van de laserbehandeling. Zo is het gebied rondom de bikinilijn gevoeliger dan de huid op onderbenen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een deel van de haartjes zal direct na de behandeling verdwenen zijn, doordat deze door de laser worden verbrand. Het overgrote deel van de haren zal echter pas een aantal dagen na de behandeling verdwijnen. Er zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste gebied geheel haarvrij te krijgen. Over het algemeen zijn er 6 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Soms zijn er echter nog extra behandelingen nodig. Om de huid even rust te geven tussen de behandelingen door, wordt er tussen twee behandelingen een rustperiode van 6 weken ingepland.

Ik heb na mijn laserbehandeling toch nog haargroei op het behandelde gebied. Hoe kan dat?

Haren hebben allemaal een groeicyclus die ze doorlopen. Wanneer de haar volgroeid is en dus door de huid naar buiten komt, is deze te behandelen met laserflitsen. Wanneer een haar nog bezig is met groeien, of wanneer het haarzakje in een rustfase zit, kan de lichtflits niet optimaal zijn werk doen. Tijdens een ontharingsbehandeling bevinden de haren zich vaak in verschillende fasen. Zo kan het zijn dat een aanzienlijk deel van de haarzakjes in de rustfase is, maar dat er later toch nog haren uit dat haarzakje groeien. Ook kunnen niet-actieve haarzakjes actief worden tijdens bijvoorbeeld de overgang of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Om toch zoveel mogelijk haarzakjes te vernietigen, wordt hetzelfde gebied daarom meerdere keren behandeld.

Wanneer kan ik mijzelf weer vertonen

De huid kan na ontharing met laser nog enkele uren tot enkele dagen gevoelig en rood zijn. Deze roodheid trekt vanzelf weg.

Hoe lang is het resultaat zichtbaar?

De haren op de behandelde gebieden blijven meerdere jaren weg. Het is wel mogelijk dat er na een paar jaar weer wat haren terugkomen. Het is dan mogelijk om deze nogmaals te behandelen door middel van lasertherapie.

Wat zijn de alternatieven voor definitieve ontharing door middel van laser?

Naast permanent ontharen door middel van laser kun je ook ontharen door middel van IPL, radiogolven en elektriciteit. IPL-therapie lijkt in veel opzichten op de behandeling met laser: ook hier worden lichtflitsen op het gewenste gebied aangebracht. Het verschil tussen laser en IPL is dat de laser gebruik maakt van één krachtige lichtkleur (golflengte), en dat bij IPL flitsen met verschillende soorten lichtkleuren worden gebruikt. Behandeling met laser is vaak effectiever dan met IPL, maar wel duurder en vaak wat onprettiger. Naast IPL-therapie is er ook nog de mogelijkheid om radiogolven te gebruiken bij het ontharen. Deze kan gebruikt worden wanneer haartjes te licht of dun zijn voor behandeling met laser. Tot slot kun je je ook elektrisch laten ontharen. Hierbij wordt een zeer dunne naald in het haarzakje gebracht en wordt deze door middel van hitte vernietigd. Deze methode duurt erg lang en is pijnlijker dan behandeling met laser, maar is wel geschikt voor mensen met lichte haren.

 

Resultaat

Voor het gewenste resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig. De huid moet wel herstellen voordat een volgende behandeling plaats kan vinden. Het duurt een paar weken tot de huid weer klaar is voor een volgende laserbehandeling.

Meestal zitten er 6 weken tussen twee behandelingen. Na ongeveer 6 behandelingen is meestal het gewenste resultaat bereikt. Deze blijven dan meerdere jaren weg. Na enkele jaren kunnen de behandelingen eventueel herhaald worden.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie