Home Haar Dikker haar krijgen: kun je dun haar dikker maken?

Dikker haar krijgen: kun je dun haar dikker maken?

by Frans

Wie droomt er niet van een volle, dikke bos haar? Mooi en dik haar is een schoonheidsideaal. Voor vrouwen én mannen. Maar wat doe je als je dun haar hebt? Zijn er dan manieren om het dikker te maken? In dit artikel vertellen we of het mogelijk is het haar dikker te krijgen, hoe je dit doet en wat een langtermijnoplossing is als je niet gezegend bent met dik haar.

Dun of dik haar?

Of je dun of dik haar hebt, is voor een heel groot deel genetisch bepaalt. Hebben je ouders dun haar? Grote kans dat jij het ook hebt. Andersom geldt dat ook zo: als in je familie veel dikke haardossen voorkomen, is de kans heel aanwezig dat jij ook dik haar hebt.

Toch zijn er meer factoren die meespelen als we kijken naar de oorzaak van dunner wordend haar. Het haar kan dunner worden door:

  • Te veel wassen en stylen;
  • Een ongezonde levensstijl (roken, ongezond eten);
  • Hormonen;
  • Stress;
  • Ouder worden.

Dunner haar door te veel wassen en stylen

Dunner haar door te veel wassen en stylenHoe vaker je het haar wast, hoe beter? Als je een vrouw bent dan is dat niet zo. Je haar is gebaat bij maximaal twee keer per week een wasbeurt.

Voor mannen ligt het iets genuanceerder. Mannen moeten proberen te voorkomen dat er een opstapeling ontstaat van vet en stylingproducten op hun hoofd. Dit zorgt ervoor dat de poriën verstopt raken en de haargroei geremd wordt. Als je gel of wax gebruikt om je haar te stylen, dan kun je waarschijnlijk het beste dagelijks je haar wassen.

Gebruik natuurlijke shampoos waaraan geen chemische, agressieve stoffen zijn toegevoegd, zoals parabenen, SLS en SLES. Deze agressieve ingrediënten reinigen het haar goed, maar ze kunnen daarnaast de hoofdhuid irriteren en voor beschadiging van de haarzakjes zorgen.

Ook te veel stylen (föhnen en het gebruik van een krul- of stijltang) is uit den boze wanneer je een volle bos wil behouden, aangezien dit het haar kan afbreken en voor haaruitval kan zorgen.

Een ongezonde levensstijl

Net zoals bij je huid kun je ongezond eten en roken aflezen aan je haar. Krijg je onvoldoende vitamines en mineralen binnen? Dan zal je haar minder glanzen en sneller afbreken dan wanneer je gezond eet. Ook roken zorgt voor dof en dun haar.

Hormonen en je haar

De reden waarom vrouwen tijdens en na hun zwangerschap kampen met haaruitval? Hormonen. Ook wanneer je de anticonceptiepil slikt of in de overgang raakt, kun je haaruitval krijgen. Het gevolg is een dunner wordende haardos.

Dunner haar door stress

Je haar heeft een levenscyclus: de groeifase, een rustfase en een afstootfase. Wanneer je veel stress ervaart, kan deze cyclus in de war raken, waardoor er minder haar groeit en er juist meer haar wordt afgestoten. Door stress kan je haar al in drie maanden veel dunner worden.

Ouder worden

Hoe ouder je wordt, hoe korter de groeifase van de levenscyclus van je haren is. Kort gezegd betekent dit dat er minder haren groeien en je dus dunner haar krijgt naarmate je ouder wordt.

Is het mogelijk om haar dikker te maken?

Wie dun haar heeft, wil ongetwijfeld een vollere, dikkere bos haren. Kan dat? Helaas is het niet mogelijk om je haar dikker te maken. Je haar is geen levend materiaal, waardoor het niets kan opnemen.

Stoffen die aan shampoos en conditioner zijn toegevoegd, kunnen dus niet ‘doordringen in de haarkern’ en op die manier je haar verdikken. Wat wel mogelijk is, is dat bepaalde stoffen een ‘laagje’ óm je haar vormen, waardoor het zachter aanvoelt. Dit komt omdat stoffen uit shampoos en conditioners zich kunnen hechten aan haar.

Je haar dikker laten lijken

Dikker haar krijgen, is dus niet mogelijk. Maar er zijn wel genoeg trucjes die je (dunne) haar dikker kunnen laten líjken. We noemen er een paar.

Borstel je haar naar één kant

Door al je haren naar rechts of links te kammen, lijkt het alsof je meer haren hebt. Ook wanneer je heel dun haar hebt, is dit dé manier om de suggestie van dik haar te wekken.

Toupeer je haar

Touperen iets uit de jaren tachtig? Niet wanneer je het subtiel doet. Kam bij de haaraanzet voorzichtig tegen de haren in en fixeer met wat haarspray. Op deze manier lijkt je haar een stuk voller.

Laat je haar voller lijken met make-up

Door slim gebruik te maken van oogschaduw kun je je haarlijn voller laten lijken. Dit doe je door je hoofhuid minder zichtbaar te maken. Zie ook de video.

Krul je haar

Een bos krullen ziet er voller en dikker uit dan steil haar. Met rollers of een krultang maak je snel en gemakkelijk krullen, wat direct voor een voller effect zorgt. Let echter wel op: te veel en te lang gebruik van een krultang kan je haar beschadigen en dunner maken.

Laat highlights zetten

Meer diepte in het haar zorgt voor optisch dikker haar. Deze diepte creëer je door high- of lowlights te laten zetten door de kapper.

De langetermijnoplossing: haartransplantatie

Wil je een leven lang plezier van dik(ker) haar? Dan is een haartransplantatie wellicht de oplossing. Deze behandeling is er voor mannen én vrouwen die last hebben van haaruitval (tijdelijk, geleidelijk of blijvend) en plaatselijke kaalheid. Een haartransplantatie is een goede optie wanneer je dun haar wil omtoveren in een dikkere bos.

Zowel mannen als vrouwen kunnen een haartransplantatie ondergaan, waarbij bij vrouwen meestal wordt gekozen voor een haarbesparende haartransplantatie: de FUE-methode. Bij deze methode worden er stukjes huid met één tot vier haren weggehaald en getransplanteerd naar het gebied waar het haar dunner is.

Tot slot

Dun haar dikker maken, is helaas niet mogelijk, omdat haar niet leeft en daardoor niet in staat is stoffen op te nemen. Wat wél kan, is het haar dikker laten líjken. Door het haar naar één kant te kammen, het haar bij de haaraanzet te touperen en door highlights te laten zetten, wek je de suggestie van vol, dik haar.

Wil je voor langere tijd een volle haardos? Dan is een haartransplantatie wellicht een optie.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie