‘Eczeem’ is een verzamelnaam voor verscheidene huidaandoeningen. Sommige van deze vormen van eczeem hebben weinig met elkaar van doen en kennen nauwelijks onderlinge overeenkomsten. De bekendste vormen van eczeem zijn:
- Constitutioneel (atopisch) eczeem (aangeboren)
- Allergisch contacteczeem (allergische reactie)
- Ortho-ergisch contacteczeem (overbelasting)
- Craquelé-eczeem (uitdroging)
- Hypostatisch eczeem (vochtophoping)
Deze vormen kunnen dus worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen (bacteriële infectie, schimmelinfectie e.a.), een allergische reactie (conserveermiddelen, metalen e.a.) of overbelasting (water, zeep e.a.), maar ook helemaal geen aanwijsbare oorzaak hebben. Van vele huidaandoeningen is de oorzaak namelijk niet of slechts gedeeltelijk bekend.
Hieronder vind je 9 tips om deze aandoeningen te voorkomen en te behandelen…
1. Eczeem bij jonge kinderen voorkomen & behandelen
Constitutioneel eczeem bij baby’s en jonge kinderen begint doorgaans als een kindje 1 tot 4 maanden oud is. Deze vorm van eczeem wordt ook wel dauwworm genoemd vanwege de vochtigheid (vochtig als dauw) en vorm (vaak ringvormig rond de mond). De exacte oorzaak van deze vorm van eczeem is helaas onbekend. Vaak heeft het te maken met:
- Weersomstandigheden (koud, warm, droog, vochtig, etc.)
- Hooikoorts (stuifmeel van bloemen, grassen, planten & bomen)
- Huisstof & huisstofmijt
- Dieren (huidschilfers & speeksel)
- Voeding
- Temperatuurschommelingen
- Emotionele gebeurtenissen
- Water & zeep
- Kleding
- Zonlicht
Dauwworm is in principe niet te genezen. Het is wel mogelijk om uitlokkende factoren zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Daarnaast kan een uitbraak worden behandeld met teerzalven of corticosteroïden. Deze middelen onderdrukken de ontsteking en de bijkomende jeuk.
2. Allergische reacties behandelen
Deze huidaandoening betreft in veel gevallen een allergische ontstekingsreactie van de huid. De aandoening kan o.a. worden veroorzaakt door huidallergieën, voedselallergieën, pollenallergieën en huisdierallergieën. Klachten die door allergieën worden uitgelokt kunnen logischerwijs worden voorkomen door de allergenen die je niet kan verdragen uit de weg te gaan.
3. Allergietest ondergaan bij huidklachten
Weet je niet of (en zo ja, waarvoor) je allergisch bent? Vraag je huisarts dan om een doorverwijzing voor een aantal allergietesten. Bij het huisartsenlaboratorium kun je verschillende allergietesten ondergaan die kunnen uitwijzen waardoor je huidproblemen worden uitgelokt. Vervolgens kunnen de allergie-symptomen worden onderdrukt met antihistaminica en corticosteroïden.
4. Eczeem behandelen met behulp van vette crème of zalf
Deze huidaandoening is doorgaans het vervelendst als je huid droog, gekloofd en schilferig is. Je kunt je huid relatief soepel, vochtig en heel houden door deze in te smeren met een vette crème of zalf, bijvoorbeeld koelzalf of vaseline (al dan niet met ureum).
5. Trap niet in termen als ‘hypoallergeen’ & ‘natuurzuiver’
De term ‘hypoallergeen’ is niet wettelijk beschermd. Hoewel je zou mogen verwachten dat een hypoallergeen huidverzorgingsproduct geen allergische reactie kan uitlokken, is dit wel degelijk mogelijk. Een fabrikant kan de term hypoallergeen namelijk uit puur commerciële overwegingen gebruiken. Ook claims als ‘dermatologisch getest’, ‘huidvriendelijk’, ‘pH-huidneutraal’ en ‘natuurzuiver’ zeggen niks over hoe jouw huid op het desbetreffende huidverzorgingsproduct reageert. Als je last hebt van huidproblemen kun je beter een huisarts om raad vragen als het aankomt op make-up, huidverzorgingsproducten en huidreinigingsproducten.
6. Eczeem Behandelen met ultraviolet licht
Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op deze huidaandoening. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan echter ook averechts werken. Soms reageert de huid echter zo goed op zonlicht dat kunstmatige, ultraviolette lichttherapie met UVA-stralen of UVB-stralen uitkomst kan bieden. In bepaalde gevallen kunnen huidklachten zelfs volledig worden genezen d.m.v. bestraling met ultraviolet licht (lichttherapie).
7. Laat je huid met rust
Het is erg belangrijk om aangedane huid zoveel mogelijk rust te geven; ook als de huid momenteel niet zichtbaar lijdt onder ontsteking. Krab niet, pulk niet en stel je huid niet te veel bloot aan water en schoonmaakmiddelen. In principe kan iedere willekeurige prikkel voldoende zijn om een nieuwe uitbraak uit te lokken.
8. Pas op met metalen bij huidproblemen
Als je vaak last hebt van huidklachten, dan is het verstandig om op te passen met sieraden. Vooral oorbellen, horloges, ringen en halssieraden kunnen ontsteking uitlokken. Maar pas ook op met haarspelden, haarbanden, petten en soortgelijke hoofddeksels.
9. Let op de weersomstandigheden
Schraal weer (koud, guur, droog & winderig) verergert klachten vaak. Gebruik vooral in gure periodes een vette crème om huiddelen te behandelen die ontvankelijk zijn voor huidproblemen. En haal bijtijds je handschoenen, sjaal en muts van zolder.
Nieuwe ontwikkelingen behandeling eczeem
Biologics en geavanceerde therapieën
Voor patiënten met ernstig, moeilijk behandelbaar eczeem zijn er sinds 2018 nieuwe behandelmogelijkheden beschikbaar. Dupilumab (merknaam Dupixent®) is de eerste biological voor de behandeling van atopisch eczeem die sinds februari 2018 beschikbaar is. Dit medicijn is beschikbaar voor kinderen vanaf 6 maanden met ernstige huidklachten.
Dupilumab is een monoclonaal antilichaam dat de werking blokkeert van de eiwitten interleukine 4 en interleukine 13 (IL-4 en IL-13), die betrokken zijn bij ontstekingsreacties. Deze moderne behandeling kan een belangrijke verbetering betekenen voor patiënten bij wie conventionele behandelingen onvoldoende resultaat geven.
Moderne zorgorganisatie
Er is recent het Nationaal Constitutioneel Eczeem Project (NCEP) opgezet, een samenwerking met dermatologen, huidtherapeuten, huisartsen en apothekers om eenduidige informatie over deze zorg beschikbaar te stellen. Dit project heeft geleid tot de website eczeemwijzer.nl met betrouwbare, evidence-based informatie.
Conclusie
Eczeem blijft een uitdaging, maar de behandelmogelijkheden zijn de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Naast de klassieke benaderingen met zalven, lichttherapie en het vermijden van triggers, zijn er nu geavanceerde behandelingen beschikbaar voor ernstige vormen. Het belangrijkste blijft echter preventie: een goede huidverzorging, het herkennen en vermijden van triggers, en tijdige professionele hulp bij aanhoudende klachten.
Door de juiste combinatie van zelfzorg, professionele begeleiding en waar nodig moderne medicijnen, kunnen de meeste mensen met eczeem een aanvaardbare kwaliteit van leven behouden. Twijfel bij aanhoudende of verergerende klachten niet om contact op te nemen met je huisarts of een dermatoloog.
Geef een reactie