Home Huidverzorging (Extreem) droge huid? Zo zorg je voor een vochtarme huid

(Extreem) droge huid? Zo zorg je voor een vochtarme huid

by Frans Nieuwenhuis
Droge huid

Wist je dat slechts een klein percentage van de vrouwen een normale huid heeft? Een veel groter deel heeft een vette, gevoelige, gecombineerde of… droge huid. Een droge huid – ook wel vochtarme huid genoemd – wordt gekenmerkt door droogtelijntjes, schilfertjes en een trekkerig gevoel. In dit artikel vertellen we je hoe je een droge huid herkent, wat de oorzaak is en hoe je ‘m verzorgt.

Wat is een droge huid precies?

Kort gezegd houdt een droge huid in dat er een tekort aan vocht is in de huid. De huid is dus vochtarm. Je kunt van nature een droge huid hebben, maar er ook op latere leeftijd mee te maken krijgen.

Een droge huid uit zich in de aanwezigheid van droogtelijntjes, schilfertjes, rode plekjes en een trekkerig gevoel. Heel vervelend, en bovendien nogal nadelig, want een droge huid laat je er ouder uitzien en is gevoeliger voor het (vroegtijdig) ontwikkelen van rimpels.

Wat is de oorzaak van een droge huid?

Een verstoring van de barrièrefunctie van de huid is de grootste oorzaak van een droge huid. De huid dient als een soort schild die het vocht in de dieper gelegen huidlagen beschermt, maar als dit schild beschadigd is, is er de kans dat het vocht sneller verdampt. Het gevolg: uitdroging.

Een verminderde huidbarrière zorgt er daarnaast voor dat de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf, zoals bacteriën. De huid zal sneller irriteren en jeuken.

Nog twee oorzaken van een droge huid:

 • Het proces van water uit de diepere huidlagen naar de huidoppervlakte transporteren werkt te traag.
 • De huid bevat van nature te weinig stoffen die vocht vast kunnen houden.

Het komt regelmatig voor dat iemand van nature een droge huid heeft. Maar wist je dat je de conditie van je huid grotendeels zelf in de hand hebt? De barrièrefunctie van de huid wordt in de meeste gevallen verstoord door het gebruiken van de verkeerde cosmetica. Denk: irriterende, uitdrogende producten. En dat overdaad schaadt, gaat zeker op in dit geval. Wie een droge huid heeft, kan beter te weinig producten gebruiken dan te veel.

Een vochtarme huid door verkeerd gebruik van cosmetica: wat wel en niet gebruiken?

Het is een mythe dat de huid beter schoon wordt door ‘m grondig te reinigen. Voor een gezonde huid is het tegengestelde waar: reinig en verzorg met mate. Wel iedere dag, maar met minder producten én met producten die lief zijn voor je huid. Vermijd agressieve cleansers met alcohol en parfum, exfolieer of scrub maximaal eens per week en laat crèmes met onnodige toevoegingen voor wat ze zijn.

Echte boosdoeners voor de (droge) huid zijn:

 • Alcohol
 • Parfum
 • Heet water

Alcohol

In cosmetica wordt alcohol gebruikt om de houdbaarheid van het product te verlengen, te voorkomen dat een product gaat schuimen en het dient als oplosmiddel. Maar goed voor je huid? Niet bepaald. Omdat alcohol vliegensvlug verdampt, kan het de huid behoorlijk uitdrogen en irriteren. Alcohol lost de natuurlijke vetten op die aan het huidoppervlak liggen, en dit zijn net de vetten die je huid zo nodig heeft. Overigens zijn niet alle vormen van alcohol slecht voor je huid. Kijk in het bijzonder uit voor alcohol denat, dit is de meest agressieve vorm van alcohol.

Parfum

Toegegeven: cosmetica waaraan parfum is toegevoegd, ruikt lekkerder dan neutrale producten. Maar goed voor je huid is parfum allerminst. Onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 50 mensen heftig reageert op parfum. De huid kan ervan uitdrogen en er kunnen rode bultjes, schilfers en zwellingen ontstaan. Wie een droge huid heeft, doet er goed aan producten met parfum zoveel mogelijk te vermijden.

Heet water

Het klinkt logisch om de droge huid te voeden met water. Helaas is het een fabel dat veel water drinken het vochttekort in de huid aanvult. Ook lang douchen is geen goed idee. Integendeel: lang onder warm of heet water staan, droogt de huid uit.

Wie een extreem droge (eczeem)huid heeft, kan het beste maximaal vier keer per week douchen of badderen. Heb je een ‘gewoon’ droge huid, dan kun je met een gerust hart iedere dag een douche nemen, maar zet de thermostaat lager en smeer je na het douchen in met een vette crème.

How to: een droge huid minder droog maken

Wie een vochtarme huid heeft, heeft als taak om de verstoorde huidbarrière weer sterk en gezond te maken. Zo voorkom je dat vocht te snel verdampt en dat de huid verder zal uitdrogen, irriteren en jeuken. Een gezonde huidbarrière houdt bacteriën buiten de deur en zorgt ervoor dat de huid er gezond uitziet, zonder schilfers en droogtelijntjes.

Kies voor cosmetica met de juiste ingrediënten

Wie aan de slag wil met het gezond krijgen van de huidbarrière dient te kiezen voor de juiste cosmetica. Over het algemeen geldt: hoe vetter hoe beter.

Maar op welke hydraterende ingrediënten moet je letten als je het etiket van een product bestudeert?

 • Glycerine
 – Werkt vochtinbrengend en vochtvasthoudend.
 • Hyaluronzuur – 
Is een sterk anti-aging ingrediënt, maar staat ook bekend om haar sublieme vochtvasthoudende eigenschappen.
 • Collageen
 – Heeft dezelfde vochtvasthoudende eigenschappen als hyaluronzuur.
 • Plantaardige oliën – 
Een olie is vanzelfsprekend vet, en dat kan de droge huid maar al te goed gebruiken. Kies voor jojoba-, argan- of olijfolie.
 • Lanoline
 – Is een vettige stof die je veelal in zalfjes van de apotheek vindt. Werkt vochtherstellend.
 • Vaseline
 – Niet het meest chique product, maar doet wel wonderen voor de droge huid. Werkt vochtinbrengend en herstellend.
 • Glycolzuur – 
Heeft een mild peelend effect, waardoor schilfers verdwijnen. Glycolzuur verbetert daarnaast de vochtbalans van de huid.

Het verzorgen van de droge huid

De oplossing voor het minder droog laten aanvoelen van de huid is simpel: reinig met mate en kies de juiste producten. Een droge huid kun je het beste één keer per dag reinigen met een milde cleanser. Kies er eentje zonder alcohol en parfum, maar mét verzorgende, vochtinbrengende ingrediënten. Laat toners en serums voor wat ze zijn en breng gelijk na het reinigen een hydraterende crème aan. Wees niet bang een volle, rijke moisturizer te gebruiken; je droge huid kan het hebben. Of kies voor een gezichtsolie, zoals arganolie, cactusvijgolie of amandelolie.

Een vochtinbrengende nachtkuur

Is je huid extreem droog en weet je even niet waar je het moet zoeken? Laat gerust een hele nacht een laag vaseline, arganolie of olijfolie intrekken. Tijdens je slaap herstelt de huid, en deze vettige producten helpen daar een handje bij. Spoel de vaseline of olie de volgende ochtend af en je zult zien dat je huid een opkikker heeft gehad.

Door te kiezen voor rijke, vochtinbrengende producten, met mate te reinigen en niet te heet te douchen, kun je de huidbarrière in balans krijgen. En dat is precies wat nodig is om die droge huid weer te laten stralen.

Zijn er behandelingen om de extreem droge huid te herstellen?

Sommige artsen raden fillers aan om de droge huid van binnenuit te hydrateren. Eventueel kan hierbij gebruik worden gemaakt van mesotherapie. Mesotherapie is een behandeling waarbij met behulp van kleine naaldjes vlak onder de huid hyaluronzuur kan worden gespoten. Dit hydrateert de huid van binnenuit.

Related Articles