Home Zwangerschap Fit worden na de bevalling

Fit worden na de bevalling

by Frans

Hoe kun je weer herstellen na een bevalling? Een zwangerschap is voor vrouwen een periode waarin ze zich moeten aanpassen. De conditie verslechtert zienderogen en je komt aan in gewicht. De bevalling zelf zal ook veel energie kosten en je zult moeten herstellen. Het is mogelijk om na een bevalling sneller fit te worden met de volgende tips.

In ieder geval zijn goede, gezonde voeding, veel beweging in de buitenlucht en vooral veel rust van belang om sneller fit te worden en eventuele overtollige pondjes weer kwijt te raken. Tot negen maanden kan het duren voordat je weer volledig hersteld bent en weer op krachten bent.

Neem de tijd om te herstellen

Veel moeders nemen veel te weinig tijd om weer volledig te herstellen. Na een aantal weken pakken ze het oude leventje alweer op.

Maar na een bevalling heb je heel veel tijd nodig voordat je weer helemaal fit bent.

In de eerste paar weken kan je nog veel last hebben van duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn en tal van andere kwaaltjes. Voordat je conditie weer helemaal terug is gaan er meestal maanden overheen.

Sommige vrouwen hebben last van vergeetachtigheid en kunnen maar niet aan het moederschap wennen. Sommige problemen kunnen zelfs 9 maanden aanhouden. Wees niet verbaasd wanneer je na vele maanden nog steeds niet de oude bent. Die situatie is heel normaal. Houd geduld, want het zal uiteindelijk weer goed komen.

Laat die overtollige kilootjes nog even zitten

Het komt misschien wat tegenstrijdig op jou over, maar het is niet nodig om direct na de bevalling te gaan lijnen. Je raakt nadat je bent bevallen sowieso ongeveer 4 tot 5 kilo kwijt. Je lichaam heeft ook veel vocht vastgehouden en dat verdwijnt eveneens na verloop van tijd.

Je zal echter niet snel het vet dat er extra is bijgekomen verliezen. En dat is niet erg. Begin pas zo’n 2 maanden na je bevalling te lijnen, want het vet heb je nodig om goed te kunnen herstellen en weer op krachten te komen…

Geef je borstvoeding? Dan is het niet verstandig om tijdens deze periode te gaan lijnen. Want in vetten worden schadelijke stoffen opgeslagen en deze komen vrij in het lichaam (en dus ook voor een deel in de moedermelk) als je op dieet gaat.

Vrouwen die borstvoeding geven wordt juist aangeraden aan om iets meer te eten dan normaal. Je zou zelfs kunnen overwegen om voedingssupplementen te nemen waarin extra ijzer en vitamine C zitten. Zorg er ook voor dat je extra eiwitten en kalk binnenkrijgt.

Als je bent gestopt met borstvoeding geven kan je gaan lijnen. Raak geleidelijk aan gewicht kwijt. Eet vooral gezond, drink veel water en eet geen snacks of andere ongezonde producten.

Beweging

Nadat je bevallen bent is het verstandig om veel rust te nemen. De eerste weken mag je geen zware lichamelijke inspanningen doen. Een klein eindje lopen (met begeleiding) mag soms na enkele dagen pas.

Als je borstvoeding geeft is het niet verstandig om lichamelijke inspanningen te doen met de bedoeling om je oude gewicht terug te krijgen. Geef je geen borstvoeding? Dan kan je na 2 maanden oefeningen doen om weer in shape te komen. Je kunt je buikspieren trainen* en oefeningen doen om de bekkenbodemspieren te versterken. Je kunt daarmee een baarmoederverzakking en problemen met de incontinentie voorkomen.

* = Je buikspieren trainen doe je wel met beleid! Want deze spieren zijn tijdens de zwangerschap nogal opgerekt. Laat de spieren eerst krimpen alvorens je zwaardere buikspieroefeningen doet. Voor die tijd voldoet het al wanneer je zo nu en dan je buikspieren eventjes kort aanspant.

Er zijn verschillende oefeningen waarmee jij je buik na een zwangerschap weer strak kunt krijgen. Ga op je rug liggen en probeer je onderrug te krommen. Je handen houd je ten hoogte van je oren en de ellebogen wijs je naar binnen toe. Laat je armen ontspannen op de grond liggen. Je beweegt nu je rechterschouder richting de linkerknie. Je zult je elleboog dus naar binnen draaien.

Herhaal dit 10 keer en werk vervolgens deze oefening met je linkerschouder af. Een andere mogelijkheid is om te werken met een roller (een AB-roller). Het voordeel daarvan is dat je de buikspieroefeningen wat beter kunt uitvoeren. Het beste resultaat boek je wanneer je de oefening langzaam uitvoert (langzame bewegingen maar wel kort). Zorg ervoor dat je niet met je schouders de grond raakt en je buikspieren aanspant.

Veel groenten, fruit en water!

Als je zo snel mogelijk weer fit wilt worden na een bevalling dan moet je sowieso veel groenten eten. Wissel ook zoveel mogelijk af met groenten. In groenten zitten allerlei belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen die jouw lichaam helpen zich te herstellen. Datzelfde geldt ook voor fruit. Vergeet ook niet om veel kraanwater te drinken. Zo kan jouw lijf de afvalstoffen beter afvoeren.

Zonlicht en buitenlucht

Het is belangrijk dat je, na de bevalling, lekker veel buiten bent. Zorg ervoor dat je naar buiten gaat wanneer de zon schijnt, want dan maakt je huid vitamine D aan. Vitamine D is van belang voor het immuunsysteem en de spieren. Het is veel moeilijker om calcium uit onze voeding op te nemen dan zonder deze vitamine.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie