Gember is een pittige en scherpe specerij met diverse toepassingsmogelijkheden. In Nederland is men er (nog) niet zo bekend mee, maar daar komt er nu verandering in dankzij de invloeden vanuit Japan en Indonesië. In Aziatische keukens wordt gember vaak als een keukenkruid gebruikt. In Indonesië is het vaak onderdeel van hartige gerechten. Daarnaast heeft gember verschillende gezondheidsvoordelen.
Als we de geschiedenis induiken dan lezen we dat gember door Marco Polo in Europa werd geïntroduceerd. Hij bracht het mee vanuit China, waar het al ruim 3000 jaar werd geteeld. Vanuit Europa werd gember naar West-Indië gebracht in de zestiende eeuw. Nu wordt de meeste gember in landen als West-Afrika, Jamaica, Nigeria, Japan en China geteeld.
Gember als bron van vitaminen en antioxidanten
Gember is gezonder dan je denkt. Het bevat een brede variatie aan belangrijke bouwstoffen, zoals gingerol, shogaol en zingiberene. Dit zijn krachtige antioxidanten die de beschadiging van lichaamscellen tegengaan. Ze beschermen de cellen tegen schade van bijvoorbeeld zonlicht en afvalstoffen. Antioxidanten verkleinen ook de kans op chronische ontstekingen en kanker.
Ook bevat deze specerij diverse vitamines waaronder vitamine B1, B2, B6, C en natuurlijk water, eiwitten, koolhydraten, vezels en mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Gember helpt je cholesterolgehalte verlagen
Waar gember ook goed voor is is het reduceren van cholesterol en triglyceriden in het bloed. Een hoge cholesterolniveau wordt gelinked aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Je voeding heeft een sterke invloed hierop. Met je voeding kun je dus je cholesterol verlagen.
Een onderzoek waar 85 personen aan hebben meegedaan heeft uitgewezen dat 3 gram gemberpoeder je cholesterolniveau sterk kan verlagen. Daarnaast zijn er ook studies gedaan om het effect van gember bij dieren na te gaan. Bij ratten met een vertraagde schildklierwerking merkte men dat gember op dezelfde manier werkt als het cholesterolverlagende geneesmiddel atorvastatine. Het verlaagt cholesterol dus op een natuurlijke manier.
Gember vermindert spierpijn
Naast studies over het effect van gember op cholesterol, zijn er ook onderzoekingen geweest naar de invloed van gember op spierpijn. Hier is het aangetoond dat gember een gunstige werking heeft op het verminderen van spierpijn na het sporten.
Tijdens dit onderzoek namen personen dagelijks 2 gram gember in gedurende 11 dagen. Gedurende de 11 dagen deden zij ook sportoefeningen. Het effect was niet meteen te merken, maar de progressie van spierpijn van dag tot dag nam significant af.
Dit komt door de stof shogaol, deze stof helpt fysieke en mentale pijn tegengaan. Zo is gember ook goed wanneer je last hebt van migraine, artrose en griep.
Zie ook: Proflexen
Gember kan ook menstruatiepijnen reduceren. Gember wordt in bepaalde culturen al jaren gebruikt tegen deze pijnen. Gember blijkt zelf even effectief te zijn als mefenamic zuur en ibuprofen.
Verbeter je geheugen met gember
Ja, ook daarmee kan gember je helpen. Het verbetert de werking van de hersenen en helpt je concentreren. Met wat gember extract kun je het denkvermogen sterk verbeteren.
Gember voor een gezonde spijsvertering
Een andere reden om gember te gebruiken is voor het effect op de spijsvertering. Gember bevat stoffen die ervoor zorgen dat er meer speeksel wordt geproduceerd. Het effect hiervan is dat je voedsel eerder en beter wordt verteerd. Daarnaast maakt je lichaam meer enzymen om afbraak te verbeteren. Hierdoor worden voedingsstoffen in je darmen beter verwerkt door het lichaam.
Hoe gebruik je gember?
Gember is minder bekend in de Nederlandse keuken. Je kunt ermee koken en koude en warme dranken van maken. Gember past prima in vele kipgerechten en smoothies.
Andere mogelijkheden zijn:
- Gemberbier: bier dat van gember wordt gemaakt. Hij is heel licht.
- Gember op zoet water
- Gemberfrisdrank
- Gembersnoep
- Gemberstukken inleggen in azijn
- Gember in koek en andere gebaksoorten.
Daarnaast kun je er thee van trekken. Gemberthee is een geweldige optie voor personen die nooit eerder met gember hebben gekookt. Het is snel en eenvoudig klaargemaakt. Met gemberthee kun je genieten van alle voordelen van gember zonder teveel moeite te doen.
Hoe maak je gemberthee?
Dit is de gemakkelijkste manier om gember te gebruiken. Neem een stukje gemberwortel en rasp die boven een theemok. Giet er wat kokend water bij en laat dit enkele minuten zitten. Gemberthee heeft een aparte smaak, het is pittig en best sterk. Het kan even duren voor je hieraan bent gewend. Voeg een beetje honing toe voor wat extra vitaminen en een zoete smaak.
Geen zin om zelf gemberthee te trekken? Je kunt kant-en-klare gemberthee-zakjes aanschaffen. Hiervan zijn er verschillende varianten op de markt.
Hoe kun je gember bewaren?
Verse gember is 2 weken houdbaar in de koelkast. Wil je de houdbaarheid verlengen dan kun je hem met potgrond bewaren. Vergeet dan niet om deze steeds water te geven. Dan kun je je gember 4 maanden bewaren. Een andere mogelijkheid met een nog langere houdbaarheid is het raspen en invriezen. Dan is het nog 6 maanden houdbaar.