Home Huidverzorging Een glimmend voorhoofd? Tips tegen een glimmende huid

Een glimmend voorhoofd? Tips tegen een glimmende huid

by Frans

Je hebt een glanzende huid en een glimmende huid. Die eerste willen we, de laatste vooral niet. Een glimmende huid – en dus ook een glimmend voorhoofd – is vaak een vettige huid en die vraagt om specifieke verzorging. Alleen dan hou je het glimmen van je voorhoofd in toom. In dit artikel lees je wat een glimmende huid is en wat je kunt doen om het glimmen van je voorhoofd te voorkomen.

Hoe ontstaat een glimmend voorhoofd?

Een huid die snel de neiging heeft te gaan glimmen, maakt vaak te veel talg aan. Een normale huid kan af en toe glimmen, maar veel vaker zien we een glimmende T-zone (voorhoofd, neus, kin) bij een gemengde of vette huid.

De oorzaak van het teveel aan talg kan uiteenlopend zijn. Je kunt ermee geboren zijn, het kan een gevolg van hormoonsveranderingen zijn, maar ook kan een vette, glimmende huid inherent zijn aan de verzorgingsproducten die je gebruikt. Een glimmend voorhoofd is niet heel charmant, maar bovenal ligt de kans op puistjes en oneffenheden ten gevolge van een verhoogde talgproductie op de loer. Werk aan de winkel, dus!

Een glimmend voorhoofd te lijf met de juiste producten

Wie regelmatig een glimmend voorhoofd heeft, doet er goed aan kritisch naar haar huidverzorgingsproducten te kijken. Het is verleidelijk om op een vettige, glimmende huid sterk reinigende producten te gebruiken, maar deze zijn vaak te agressief. De huid wordt té sterk ontvet en gaat als tegenreactie juist meer talg aanmaken. Het gevolg? Een voorhoofd dat nog sneller gaat glimmen.

Een paar huidverzorgingstips die kunnen helpen bij het aanpakken van een vettige huid en een glimmend voorhoofd:

  • Gebruik milde producten zonder alcohol en parfum. Deze producten zijn te agressief voor de huid en werken daardoor averechts. Probeer eens een reiniger op oliebasis. Dit klinkt niet logisch, maar kan weleens de oplossing bieden in het voorkomen van een glimhoofd.
  • Na een cleanser gelijk aan de slag met je crème? Voeg nog een extra stap toe: een toner of lotion. Dit hydrateert de huid en laat zo de kans op een glimmend gezicht slinken.
  • Kies voor een vochtinbrengende crème. Hydrateer je je huid niet genoeg, dan zal deze meer talg gaan aanmaken en sneller gaan glimmen. Neem gerust een crème voor de gemengde, normale of zelfs vochtarme huid. Je huid kan het hebben!
  • Vermijd een scrub met korrels, maar kies liever voor een exfoliant op basis van (fruit)zuren. Deze producten laten dode huidcellen ook verdwijnen, maar op een mildere manier.

Make-up tegen een glimmend gezicht

Hoewel het geen blijvende oplossing is, is een transparant poeder op basis van talg bijzonder effectief. Door het voorhoofd ’s ochtends af te poederen met een gezichtspoeder met talk wordt al het talg geabsorbeerd, waardoor de huid weer rustig en mat oogt. Kies bij voorkeur voor een kleurloos poeder, zodat je het afpoederen van je gezicht kunt herhalen wanneer dit nodig is.

Bij een huidkleurig poeder loop je het risico dat de make-up zichtbaar is – zeker na meerdere lagen over je voorhoofd verdeeld te hebben. Gebruik voor het afpoederen van je gezicht een grote, volle poederkwast. Deze verdeelt het poeder gelijkmatig en natuurlijk. Zit er een sponsje of mini-kwastje bij je poederdoos? Dat is een leuke extra, maar voor het mooiste effect gebruik je deze liever niet.

De juiste foundation

Behalve poeder is ook de keuze voor een foundation een belangrijke. Voor een matte huid kies je het liefst voor een foundation op waterbasis in plaats van oliebasis. Een ‘volle’ foundation op oliebasis kan de huid vetter maken met een glimmend voorhoofd als gevolg. Geen idee welke foundation je moet hebben voor jouw (glimmende) huid? Laat je adviseren in de parfumerie of drogist.

Blotting papers: een redder in nood

Blotting papersKen je dat? Je kijkt aan het einde van de ochtend in de spiegel en ziet tot je schrik een glimmend voorhoofd waar een biljartbal niks bij is. En dat terwijl je toch echt de juiste crème hebt gebruikt en voldoende hebt afgepoederd.

Een redder in nood kan een blotting paper zijn. Deze dunne papiertjes zijn gemaakt van absorberend materiaal. Je dept er je voorhoofd mee en ‘zuigt’ op die manier het teveel aan talg op.

Blotting papers worden aangeboden door verschillende cosmeticamerken en verkocht bij onder andere de parfumerie.

Extra tip: wie geen blotting papers in haar tas heeft, kan een glimmend voorhoofd ook oplossen door voorzichtig te deppen (niet wrijven!) met een tissue.

Behandeling tegen een glimmende huid?

Helaas… een behandeling tegen een glimmende huid en dus ook een glimmend voorhoofd bestaat (nog) niet. Maar wie haar huidverzorgingsroutine eens onder de loep neemt en hierin aanpassingen aanbrengt, zou een heel eind moeten komen. Daarnaast is een gezond eetpatroon onlosmakelijk verbonden met de conditie van je huid. Het is af te lezen aan je huid als je voldoende vitamines, mineralen en antioxidanten binnen krijgt.

Een genetisch bepaalde vette huid zul je jammer genoeg niet kunnen veranderen in een normaal huidtype, maar gezonde voeding zorgt wel degelijk voor een mooie uitstraling van je huid, het verminderen van oneffenheden en een glimmend voorhoofd.

Tot Slot

De basis begint dus bij het kiezen voor milde reinigingsproducten, het vervangen van een scrub door een exfoliant en een goede hydraterende crème. Heb je gedurende de dag toch te maken met een glimmend gezicht? Dan doe je er goed aan altijd een transparant, matterend poeder én blotting papers in je tas te hebben. Want ook tijdelijke oplossingen kunnen heel goede oplossingen zijn!

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie