Home Huidverzorging Goede anti-rimpelcrème herkennen: tips voor de beste koop

Goede anti-rimpelcrème herkennen: tips voor de beste koop

by Frans

Ken je dat? Je staat in de parfumerie voor het schap met anti-agingproducten, maar hebt geen idee waar te beginnen. Welke crème moet je hebben? Waar let je op? Wat moet erin zitten? In dit artikel vertellen we je waar een goede anti-rimpelcrème aan moet voldoen en hoe je de strijd met huidveroudering aangaat.

Weet wat erin zit

Anti-rimpelcrèmes heb je in alle soorten en maten: van heel licht tot vol en rijk, voor de jonge huid tot rijpe huid en van goedkoop tot heel prijzig. Niet vreemd dat je niet weet welke crème je moet kiezen.

De keuze voor een geschikt anti-agingproduct begint bij kennis van je eigen huid. Heb je een gecombineerde huid? Of juist een gevoelige? Probeer een crème te vinden die het beste aansluit bij je huidbehoeften.
Maar daarnaast is het óók belangrijk – of misschien wel belangrijker – dat je weet wat er in je product zit. De juiste stoffen in een crème bepalen de werking ervan. Wie een goede anti-rimpelcrème zoekt, doet er verstandig aan een gewoonte te maken van het lezen van het etiket.

Anti-rimpelcrème: waar moet je op letten

Na jaren van onderzoek zijn experts het erover eens: er zijn stoffen die écht helpen tegen rimpels. Ingrediënten die onmisbaar zijn in een anti-rimpelcrème en die ervoor zorgen dat een anti-agingproduct daadwerkelijk effectief is. Die ingrediënten zijn:

  • Retinol (of vitamine A-zuur)
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Glycolzuur
  • Hyaluronzuur
  • Collageen

Retinol

retinolEen stof waarvan sinds dertig jaar bekend is dat het effectief is tegen rimpels is retinol, ook wel vitamine A-zuur genoemd. Retinol is er in verschillende vormen. In pure vorm is het alleen op recept verkrijgbaar en zeer krachtig. Maar sinds de cosmetica-industrie retinol in het vizier heeft, wordt het steeds vaker toegevoegd aan anti-rimpelcrèmes.

Retinol zorgt voor een fijnere huidstructuur en kan er zo voor zorgen dat de zichtbaarheid van rimpels afneemt. Dit wonderingrediënt is verantwoordelijk voor de celdeling van de huid en voor de aanmaak van collageen en elastine. Je huid zal er daardoor gladder, fijner en stralender uitzien.

Vitamine C

Ook van vitamine C is aangetoond dat het de huid beschermt tegen de vorming van nieuwe rimpels. Net als vitamine A-zuur zorgt vitamine C ervoor dat de huid meer collageen aanmaakt.
En collageen is nodig voor een gladde, volle huid. Verder is van vitamine C bekend dat het de schade die de zon – die op zijn beurt ook weer verantwoordelijk is voor het ontstaan van rimpels – heeft aangericht kan beperken.

Vitamine E

Vitamine E heeft diverse positieve eigenschappen voor de huid. Zo versterkt vitamine E de huidbarrière. Dit zorgt er onder andere voor dat je huid minder snel verbrandt en dat je minder snel last krijgt van rimpels. Ook wordt de schade die de zon aanricht door vitamine E beperkt. Samen met vitamine C maakt vitamine E daarnaast pigmentvlekken lichter.

Glycolzuur

Het stofje glycolzuur heeft een exfoliërende werking, wat inhoudt dat het een ster is in het verwijderen van dode huidcellen. Een huid zonder dode huidcellen straalt, is mooi glad en oogt jonger. Ook is een huid die ontdaan is van dode huidcellen in staat om beter vocht vast te houden, wat weer bijdraagt aan een gezonde uitstraling van de huid.

Hyaluronzuur

Een mooie, jonge huid is een gehydrateerde huid. Vocht is van levensbelang wanneer je een huid zonder rimpels wenst. Hoe beter gehydrateerd de huid is, hoe minder snel rimpels de kop op steken.

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die erg goed vocht kan vasthouden. Door te smeren met een anti-rimpelcrème waaraan voldoende hyaluron is toegevoegd, kan de huid water veel beter ‘binnenhouden’ en dat is onmisbaar wanneer je een huid zonder rimpels wenst.

Collageen

De huid maakt van zichzelf collageen aan. Deze lichaamseigen stof is nodig voor een gladde huid, maar helaas is het een misvatting dat je je huid kunt verjongen door collageen aan de huid toe te dienen door middel van een crème. Wat collageen dan wel doet? Het zorgt er net als hyaluronzuur voor dat je huid meer vocht vasthoudt. Dit zorgt voor een goed gehydrateerde huid.

De juiste hoeveelheid

Niet iedere crème met bovenstaande werkstoffen is per definitie een goed anti-rimpelproduct. Om een anti-rimpelcrème effectief te laten zijn, moet de juiste hoeveelheid van iedere stof aanwezig zijn.

Een ingrediënt is namelijk alleen werkzaam wanneer er voldoende van in zit. Hoe hoger het product op de ingrediëntenlijst staat, hoe meer ervan in het potje, de tube of het flesje zit. Staan retinol, hyaluronzuur, vitamine C of één van de andere effectieve stoffen verder dan 1/3 op de lijst? Laat de crème dan liever staan.

Over SPF

Het is algemeen bekend dat de zon een grote boosdoener is wanneer het aankomt op huidveroudering. Door iedere dag te smeren met een hoge beschermingsfactor (SPF) kun je je huid beschermen tegen het ontstaan van nieuwe rimpels en pigmentvlekken. Moet er dan ook geen SPF in een anti-rimpelcrème zitten? Ja en nee.

Het is absoluut een plus wanneer een anti-rimpelcrème een SPF bevat, maar vaak is deze zonbeschermingsfactor niet erg effectief. Een SPF is namelijk pas van kracht wanneer je voldoende (een hoeveelheid ter grootte van een flinke erwt) van de crème gebruikt. Van een anti-rimpelcrème gebruik je doorgaans minder.

Om je huid goed te beschermen tegen de zon en tegen rimpels is het verstandiger om een zonnebrandproduct met minimaal SPF 30 te gebruiken. De zonbeschermingsfactor in anti-rimpelcrèmes gaat vaak niet verder dan 25.

Toch rimpels. Wat nu?

Een anti-rimpelcrème kan beschermen tegen het ontstaan van nieuwe rimpels maar helaas geen rimpels laten verdwijnen. Wanneer een crème stoffen als retinol en glycolzuur bevat, kan het de huid wel gladder doen ogen.
Heb je rimpels en wil je daar – tijdelijk – van af? Er zijn verschillende cosmetische behandelingen die rimpels wél doen verdwijnen, zoals botox en fillers. Een chemische peeling die de huid gladder maakt, is een optie bij kleine rimpels.

Tot slot

Ga je een anti-rimpelcrème kopen? Let dan op de aanwezigheid van retinol, vitamine C & E, glycolzuur, hyaluronzuur en collageen. Het liefst in zo groot mogelijke hoeveelheden. Dit kun je checken door te kijken naar de positie van de stoffen op de ingrediëntenlijst. Hoe hoger het ingrediënt op de lijst staat, hoe meer ervan in zit en hoe effectiever je anti-rimpelcrème is.

Een moisturizer met zonbeschermingsfactor (SPF) is in principe een pre, maar nog veel beter voor je huid is het om een zonnebrandproduct met minimaal SPF 30 te kiezen. En heb je toch rimpels waar je vanaf wil? Behandelingen als botox en fillers laten rimpels en lijntjes verdwijnen.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie