Ga naar de inhoud

Het bewijs dat afvallen met shakes werkt

Het bewijs dat afvallen met shakes werkt

Er zijn nog steeds mensen die (volledig ten onrechte) beweren dat afvallen met shakes of maaltijdvervangers niet werkt. Bezwaren die dan veelal worden aangevoerd zijn dat afvallen met shakes alleen maar werkt op de korte termijn (jojo effect) en ongezond zou zijn.

In dit artikel rekenen we voor goed af met deze onzin waarbij ik mij baseer op (wetenschappelijke) bewijzen. Je krijgt een goed overzicht van alle onderzoeken en reviews die er gedaan zijn naar de effectiviteit van maaltijdvervangers zoals shakes en repen. Ik heb de bronnen toegevoegd zodat je het zelf kunt controleren.  Het is namelijk onomstotelijk bewezen dat snel afvallen met maaltijd vervangende shakes en repen uiterst effectief en gezond is.

Ook interessant: Kun Je Afvallen Met Acupunctuur?

De bewijzen dat maaltijdvervangers zoals shakes en repen je enorm kunnen helpen bij het afvallen

De onderzoeken waar ik mij in dit artikel op baseer zijn hoofdzakelijk Amerikaanse onderzoeken. Aangezien het overgewicht ook in Amerika een enorm groot probleem is worden er regelmatig grote onderzoeken uitgevoerd naar welke aanpak nu wel en juist niet effectief is.

Een van de eerste bewijzen dat maaltijdvervangers effectief zijn vinden we in de voedingsadviezen van het Amerikaanse Diabetesfonds (American Diabetes Assiociation). Zij onderkennen inmiddels dat het gebruiken van maaltijdvervangers kan resulteren in significante afname van overgewicht.
Daarbij merkt het Diabetesfonds wel op dat het belangrijk is om de shakes te blijven gebruiken om te voorkomen dat je weer in kilo’s aankomt (bron 6).

Het Amerikaanse Diabetes Fonds concludeert dat maaltijdvervangers kunnen zorgen voor een significante afname van het lichaamsgewicht op de lange en korte termijn.

Het nauwkeurig bijhouden en registreren van wat je eet en drinkt maakt vaak deel uit van diëten. De gedachte hierachter is vaak dat inzicht nodig is om te kunnen beoordelen welke verandering noodzakelijk is. Meerdere studies hebben aangetoond dat mensen lang niet alle geconsumeerde voeding in de registratie opnemen. Zo wordt ruim 47% van de voeding niet geregistreerd (bron 7 + 8).

Het gebruik van maaltijdvervangers maakt het mogelijk meer nauwkeurig te registreren hoeveel calorieën er op een dag zijn genuttigd. De maaltijdvervangers bevatten immers een vooraf bekend aantal calorieën.

Een van de grote voordelen van shakes en maaltijdvervangers is dat de hoeveelheid calorieën vooraf duidelijk zijn.

Ditschuneit et al (bron 10) heeft voor 100 mensen met obesitas onderzocht het lange termijn effect is van het gebruik van maaltijdvervangers op het lichaamsgewicht. Om het effect te onderzoeken zijn de groep obese patienten verdeeld over 2 groepen. Beide groepen namen deel aan een dieet waarbij er 1.200 tot 1.500 calorieen per dag gegeten werden. De ene groep gebruikte wel en de andere groep gebruikte geen maaltijdvervangers. De groep die maaltijdvervangers (hierna: shake groep) gebruikte verving 2 van de 3 hoofdmaaltijden door een shake. De onderzoekers stelden vast dat de groep met maaltijdvervangers veel meer gewicht had verloren dan de groep die geen gebruik maakte van de shakes. Na 3 maanden was de ‘shake groep’ 7,8% afgevallen terwijl de andere groep slechts 1,5% was afgevallen (bron: 11).

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een zelfde dieet volgen maar gebruik maken van maaltijdvervangers (waaronder shakes) significant meer gewicht verliezen dan de groep die geen maaltijdvervangers gebruikte.

Dit onderzoek is vervolgens over een langere tijd doorgezet (4 jaar). De shake groep verving 1 maaltijd door een shake en 1 snack door een reep. Voor beide groepen gold dat ze 1.200 – 1.500 calorieen per dag consumeerden. Na 4 jaren was de ‘shake groep’ 8,4% afgevallen en de niet shake groep was 3,2% afgevallen. Overigens waren de gezondheidsrisico’s voor beide groepen afgenomen. Denk hierbij aan betere glucuse en insuline huishouding en een gezondere bloeddruk (bron: 11).

Uit onderzoek blijkt dat ook op de lange termijn de groep die shakes gebruikte om af te vallen significant meer gewicht heeft verloren. Ook constateerden de onderzoekers een verbeterde gezondheid.

Een onderzoek onder 77 diabetes patiënten uitgevoerd over een periode van 12 maanden toonde aan dat de groep die maaltijdvervangers gebruikte significant meer was afgevallen dan de groep die geen maaltijdvervangers gebruikte. Alle patienten gebruikten een dieet waarbij het aantal calorieen 500 lager lag dan de energiebehoefte van de betreffende persoon. De groep die maaltijdvervangers gebruikte verving elke dag 1 tot 3 maaltijden per dag door een soja shake. De shake groep viel in totaal 4,35 kilo af en de andere groep viel 2,36 kilo af (bron: 12).

Onderzoek toont aan dat diabeten die (soja) shakes gebruiken om af te vallen significant meer zijn afgevallen dan de groep die geen shakes gebruikte.

Een 14 jaar durende studie onderzocht of afvallen in combinatie met meer fysieke inspanning resulteert in minder hart- en vaatziekten en minder sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten. Het onderzoek richtte zich op personen met diabetes type 2. Er deden meer dan 5.000 mensen mee aan het onderzoek. Het onderzoek toont aan dat er een duidelijke positieve relatie bestaat tussen afvallen, fysieke inspanning, afslank begeleiding en het gebruik van maaltijdvervangers (bron: 16). Een andere studie kwam tot ongeveer dezelfde resultaten (bron: 17). De groep die maaltijdvervangers gebruikte viel significant meer af dan de groep die geen shakes gebruikte.

Een 14 jarige studie toont een duidelijke positieve relatie aan tussen afvallen en het gebruik van maaltijdvervangers.

Belangrijkste conclusies

Hieronder een opsomming van de belangrijkste conclusies:

  • Met maaltijdvervangers zoals dieetshakes kun je gezond afvallen
  • Met maaltijdvervangers zoals dieetshakes kun je blijvend afvallen
  • Houd je gewicht stabiel door shakes te blijven gebruiken
  • Shakes zijn geen wondermiddelen waarmee je 5 kilo per week afvalt, het resulteert echter wel in significant meer gewichtsverlies dan andere vormen van dieet.

Bron: Een link naar alle bronnen van waaraan ik in dit artikel numeriek refereer vind je hier: http://spectrum.diabetesjournals.org/content/26/3/179.

Lees ook: Green Barley Plus

De oplettende lezer merkt op dat de numerieke bronvermelding in mijn artikel niet doorlopend genummerd is. Dit komt doordat ik niet alle bronnen uit het bovenstaande artikel uit het diabetesjournal in mijn artikel heb gebruikt. Dit heb ik gedaan omdat ik niet alle bronnen relevant vond om te noemen aangezien het de conclusie van mijn artikel niet verandert.