Snurken Stoppen: Oorzaken en Praktische Oplossingen

by
Published: Updated: 0 comments
Hoe Snurken Te Stoppen: Tips, Trucs en Remedies

Snurken is iets wat je niet bewust doet, maar waar wel iets aan te doen is. Niemand wordt graag midden in de nacht wakker geschud en niemand hoort graag dat zijn gesnurk de hele nacht door zijn partner wakker heeft gehouden.

Naast de schaamte en het slaaptekort kan snurken ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Recent onderzoek toont aan dat snurken je kwetsbaarder maakt voor obstructieve slaapapneu (OSA), een serieuze aandoening waarbij je ademhaling tijdens je slaap telkens stopt en weer begint. De slechte nachtrust die hieruit volgt kan leiden tot slaperigheid overdag en andere gezondheidsklachten.

“OSA is geen kleinigheid omdat het je hart zwaar belast,” aldus slaapdeskundige Dr. Jade Wu. “In onze slaapkliniek heeft het aanpakken van snurken bij patiënten met slaapproblemen altijd voorrang.”

De voortdurende trillingen tijdens het snurken kunnen schade toebrengen aan je bovenste luchtwegen en voorkomen dat beschadigd weefsel herstelt. Deze trillingen verstoren een specifieke stof in je lichaam die helpt bij het herstel van keelspieren. Beschadigde keelspieren hebben de neiging om tijdens je slaap nu en dan te verslappen, waardoor je luchtweg geblokkeerd raakt. Door snurken te voorkomen, kan je risico op OSA afnemen.

Er bestaan verschillende manieren om snurken aan te pakken. Van aanpassingen in je leefgewoonten tot medische behandelingen – er zijn tal van mogelijkheden om dit storende geluid te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken ontstaat wanneer het zachte gehemelte achter in je keel je luchtweg vernauwt, wat een trillend geluid veroorzaakt. Een verkoudheid, neusproblemen, op je rug slapen, afwijkingen in je lichaamsbouw zoals een scheef neustussenschot of een grote tong, overgewicht of slaapproblemen zoals OSA kunnen allemaal je luchtwegen vernauwen en snurken veroorzaken.

Een verkoudheid gaat vanzelf over, maar voor lichamelijke afwijkingen of een slaapstoornis moet je naar een arts om de werkelijke oorzaak van je snurken te achterhalen. Alleen dan kun je gerichte stappen nemen om het probleem op te lossen.

Veel voorkomende slaapstoornissen die snurken veroorzaken zijn:

  • Obstructieve slaapapneu (OSA): Bij deze aandoening raakt je luchtweg tijdens het slapen telkens deels of volledig geblokkeerd. Naast snurken zijn ademhalingspauzes, naar lucht happen of stikken tijdens de slaap, en overmatige slaperigheid overdag kenmerkende verschijnselen.
  • Bovenste luchtweg weerstandssyndroom: Dit lijkt op OSA, maar dan met mildere klachten. De lucht ondervindt meer weerstand in de bovenste luchtwegen, wat leidt tot snurken, vaak wakker worden en slaperigheid overdag.
  • Slaapgerelateerde ademhalingsproblemen: Hierbij adem je tijdens je slaap abnormaal oppervlakkig of langzaam, waardoor het zuurstofgehalte in je bloed daalt en het kooldioxide stijgt. Snurken kan een teken zijn van deze aandoening.

Hoe wordt de oorzaak van snurken vastgesteld?

Om te bepalen wat snurken veroorzaakt, is meestal een beoordeling door een zorgverlener nodig. Hieronder een overzicht van hoe artsen de oorzaken van snurken vaststellen:

Medische voorgeschiedenis

De zorgverlener zal je vragen stellen over hoe hard je snurkt, je slaapgewoonten, je leefstijl en eventuele klachten die je ervaart. Ook vragen ze naar je algemene gezondheid en medische achtergrond om eventuele onderliggende aandoeningen op te sporen die kunnen bijdragen aan het snurken.

Lichamelijk onderzoek

Er kan een lichamelijk onderzoek plaatsvinden om je keel, nek en neusholtes te controleren. De zorgverlener kijkt naar tekenen van afwijkingen of verstoppingen die snurken kunnen veroorzaken.

Slaaponderzoek

In sommige gevallen wordt een slaaponderzoek, oftewel polysomnografie, aangeraden. Hierbij breng je een nacht door in een speciaal slaapcentrum waar je slaappatronen, ademhaling en andere lichaamsfuncties worden gemeten. Dit onderzoek helpt bepalen of je een slaapstoornis hebt zoals slaapapneu, een veelvoorkomende oorzaak van snurken.

Extra onderzoeken

Afhankelijk van de eerste resultaten kunnen er aanvullende tests worden gedaan. Denk aan een kijkonderzoek in je neus (neusendoscopie), allergietests of beeldvormend onderzoek zoals röntgenfoto’s of CT-scans om je luchtweg en de omliggende structuren beter in beeld te brengen.

Door alle informatie uit je medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en eventuele aanvullende tests te combineren, kan je zorgverlener precies bepalen welke factoren bijdragen aan je snurken. Deze grondige beoordeling helpt bij het maken van een behandelplan dat echt bij jou past.

Hoe stop je met snurken?

Als je begrijpt waarom je snurkt, heb je meer kans op een succesvolle behandeling. Eenvoudige veranderingen in je dagelijks leven en de volgende thuistips kunnen helpen bij het behandelen van snurken.

In sommige gevallen heb je professionele medische hulp nodig om snurken te voorkomen of te stoppen, van medische apparaten of medicijnen tot operaties.

Aanpassingen in je leefstijl

Veranderingen in je dagelijkse gewoonten zoals bewegen, licht eten, afvallen en het mijden van slaappillen kunnen helpen om snurken, dat je slaap verstoort, tegen te gaan.

Bewegen en afvallen

Door te bewegen versterk je je spieren, ook die in je keel. Slappe spieren achter in je keel zakken gemakkelijk in, wat je luchtweg blokkeert tijdens het ademen. Sterke spieren blijven beter op hun plaats, waardoor je minder snel snurkt.

Als je afvalt, verminder je ook vetophopingen in je keel die je luchtweg vernauwen. Door deze extra afzettingen kwijt te raken, krijg je meer ruimte voor een vlotte luchtstroom, wat snurken vermindert.

Eet een lichte avondmaaltijd

Met een te volle maag heeft je middenrif onvoldoende ruimte om uit te zetten. Dit gebrek aan ruimte zorgt voor een benauwde ademhaling, en moeilijk ademen tijdens je slaap leidt tot snurken. Eet daarom ’s avonds licht en ga niet meteen na het eten naar bed, zodat je lichaam tijd heeft om het eten te verteren.

Als voedsel niet goed wordt verteerd, kun je last krijgen van brandend maagzuur tijdens je slaap. Het zuur komt niet alleen terug in je slokdarm, maar kan ook in je luchtwegen terechtkomen, wat snurken verergert. Maagzuur irriteert bovendien het slijmvlies van je keel, wat ontstekingen en verstoppingen kan veroorzaken.

Keeloefeningen tegen snurken

Onderzoek uit 2015 van de National Library of Medicine toont aan dat gerichte keeloefeningen snurken effectief verminderen. Het middelste deel van je keel (de orofarynx) omvat je amandelen, de wanden van je keelholte, het zachte gehemelte en de tongbasis.

Mond- en keeloefeningen spannen de spieren in deze gebieden aan. Sterke, gespannen spieren zakken minder snel in en blokkeren daardoor je luchtweg niet. Deze eenvoudige oefeningen kunnen helpen tegen snurken:

  • Druk de punt van je tong tegen je gehemelte en duw hem naar achteren. Herhaal dit 20 keer, 3 keer per dag.
  • Zuig je tong omhoog en druk hem volledig tegen je gehemelte. Herhaal dit 20 keer, 3 keer per dag.
  • Druk de achterkant van je tong tegen je gehemelte en houd de punt van je tong tegen je onderste voortanden. Herhaal dit 20 keer, 3 keer per dag.
  • Zeg de klinker “A” hardop om de achterkant van je gehemelte en je huig (het weefsel dat aan de achterkant van je gehemelte hangt) op te tillen. Herhaal deze oefening 20 keer, 3 keer per dag.

Thuistips

Het kan helpen om enkele eenvoudige hulpmiddelen te gebruiken, zoals een verstelbare bedbodem, neusstrips of -druppels, op je zij slapen, een luchtbevochtiger in je kamer en vrij verkrijgbare middelen tegen snurken.

Lees ook onze review van Snoran Plus het meest effectieve voedingssupplement voor het verminderen van snurken op de markt vandaag.

Gebruik een verstelbare bedbodem

Met een verstelbare bedbodem kun je je hoofd en voeten hoger leggen, wat klachten zoals rusteloze benen, hoge bloeddruk en zelfs snurken kan verminderen. Dit komt doordat je luchtwegen beter openblijven als je hoofd iets hoger ligt dan de rest van je lichaam.

Verhoog je hoofd met een kussen

wigkussen tegen snurkenEen goedkoper alternatief voor een verstelbaar bed is een speciaal anti-snurkkussen, zoals een wigkussen. Deze kussens hebben de vorm van een driehoek of helling en bieden meer steun om je bovenlichaam omhoog te brengen. Wigkussens zijn ook handig voor andere doeleinden, zoals rechtop zitten in bed.

Je kunt zelfs gewone kussens opstapelen om je hoofd te verhogen, al is dit minder comfortabel dan een wigkussen. Begin met één of twee extra kussens onder je hoofd tijdens het slapen. Hierdoor komen je hoofd en bovenlichaam iets omhoog.

Plaats de kussens zo dat je hoofd en schouders omhoog komen en je een lichte kanteling creëert. Het doel is om je luchtweg meer open te houden en te voorkomen dat keelweefsel inzakt, wat snurken veroorzaakt.

Probeer verschillende hoogtes uit tot je de meest comfortabele en effectieve slaaphouding hebt gevonden. Het moet hoog genoeg zijn om snurken merkbaar te verminderen, maar niet zo hoog dat het je nek belast of ongemak veroorzaakt.

Neusstrips, ontzwellende middelen of druppels

Neusstrips zijn zelfklevende strookjes die aan de buitenkant van de neus worden geplakt, over de neusbrug en neusgaten. Ze zijn gemaakt van buigzaam materiaal met veerkrachtige bandjes die je neusgaten openhouden, waardoor er meer ruimte is voor lucht om door je neus naar je longen te stromen.

Neusverwijders zijn hulpmiddelen die in je neusgaten worden geplaatst. Ze zijn meestal gemaakt van plastic of siliconen en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ze vergroten je neusholtes van binnenuit en bieden structurele ondersteuning om ze open te houden.

Zelfklevende neusstrips worden ook wel externe neusverwijders genoemd, terwijl inzetstukjes die je neuskleppen verwijden interne neusverwijders heten. Beide soorten kunnen tijdelijk verlichting bieden bij een verstopte neus en kunnen nuttig zijn voor mensen met aandoeningen zoals verzakte neuskleppen, een scheef neustussenschot of allergieën.

Als je last hebt van een verstopte neus en tijdelijke verlichting nodig hebt om te kunnen slapen als je ziek bent, probeer dan een neusspray om je luchtwegen vrij te maken.

Mondtape tegen snurken

Door je mond dicht te tapen voordat je in slaap valt, zorg je ervoor dat de lucht door je neus stroomt in plaats van door je mond. Dit is belangrijk omdat ademhalen door je neus je luchtwegen openhoudt en de trillingen die snurken veroorzaken voorkomt. Gebruik bij voorkeur speciale tape van medische kwaliteit of voorgesneden mondtape, aangezien gewone huishoudtape je huid kan irriteren.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat mondtape tegen snurken slechts een tijdelijke oplossing is, een noodverband voor je directe slaapproblemen. De onderliggende oorzaak van het snurken kan nog steeds aanwezig zijn, klaar om je vredige nachtrust te verstoren en je slaapkwaliteit aan te tasten.

Op je zij slapen

Op je zij slapen is de beste slaaphouding voor een betere ademhaling. Het voorkomt dat de spieren achter in je keel samentrekken. Op je rug slapen kan ervoor zorgen dat je keelspieren inzakken, waardoor snurken erger wordt. Als je gewend bent om op je rug te slapen, kun je een tennisbal op je rug tapen. Dit zal je helpen om op je zij te rollen. Je kunt ook een lang kussen vasthouden om te proberen in dezelfde houding te blijven tijdens je slaap.

Gebruik een luchtbevochtiger of luchtreiniger

Een luchtbevochtiger kan helpen bij snurken door vocht aan de lucht toe te voegen. Te droge lucht kan je neus- en keelholtes irriteren, waardoor ze opzwellen en verstopt raken. Dit kan snurken veroorzaken omdat het moeilijker wordt om de lucht soepel door de vernauwde doorgangen te laten stromen.

Het extra vocht kan je neus- en keelholtes kalmeren, waardoor snurken afneemt doordat verstopping en ontsteking verminderen. Door de lucht vrij en zonder belemmering door open neusgangen te laten stromen, kun je gemakkelijker ademen. Zorg er wel voor dat je niet te veel vocht toevoegt, want dit kan de kans op schimmel en meeldauw in je slaapkamer vergroten.

Een luchtreiniger filtert kleine deeltjes uit de lucht, zoals stof, allergenen en vervuilende stoffen. Dit kan helpen bij snurken door de luchtkwaliteit in je kamer te verbeteren. Met schonere lucht is de kans kleiner dat je stoffen inademt die verstopping of allergieën kunnen veroorzaken, wat kan bijdragen aan snurken.

Naast het verminderen van snurken bieden luchtreinigers nog andere voordelen, zoals het verminderen van allergieën en astmaklachten, het tegengaan van geuren en het verwijderen van schadelijke stoffen in de lucht zoals chemische dampen en schimmelsporen.

Zelfs slapen met een ventilator aan kan bij sommige mensen het snurken verminderen. Een ventilator zorgt voor een zachte luchtstroom die de lucht in beweging houdt, waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Als je makkelijker ademt, is de kans kleiner dat je snurkt. Het aanzetten van een ventilator ’s nachts kan dus een eenvoudige en nuttige manier zijn om snurken te verminderen en beter te slapen.

Vrij verkrijgbare snurkhulpmiddelen

Sommige hulpmiddelen die je zonder recept kunt kopen, houden je luchtweg open. Ze bewegen je onderkaak en tong naar voren tijdens je slaap. Deze hulpmiddelen lijken op de gebitsbeschermers die sporters gebruiken en kunnen gedurende een paar dagen worden gebruikt om snurken tegen te gaan.

Medische behandeling

Soms heb je een medische behandeling nodig voor het snurken. Artsen kunnen een medisch apparaat of een operatie voorstellen nadat ze de oorzaak van je snurken hebben onderzocht. Operaties worden meestal alleen bij ernstige gevallen uitgevoerd, terwijl niet-ingrijpende behandelingen en aanpassingen in je leefstijl de eerste keuze zijn.

Medische apparaten

Apparaten zoals een CPAP-machine, gehemelte-implantaten, op maat gemaakte tandheelkundige hulpmiddelen en kaakvooruitplaatsers kunnen de oorzaak van je snurken bij de wortel aanpakken.

  • Continue positieve luchtwegdruk (CPAP): Het meest gebruikte apparaat voor slaapapneupatiënten is de CPAP-machine met een masker om je luchtweg open te houden. Het apparaat blaast onder druk lucht in een masker dat over je mond en neus wordt gedragen.
  • Gehemelte-implantaten: Kleine implantaten in je zachte gehemelte voorkomen dat het inzakt en je luchtweg vernauwt. Gehemelte-implantaten verstevigen je zachte gehemelte en veranderen de manier waarop lucht eromheen stroomt, waardoor minimale tot geen trillingen ontstaan.
  • Op maat gemaakte tandheelkundige hulpmiddelen en kaakvooruitplaatsers: Deze hulpmiddelen verruimen je luchtweg door je tong en onderkaak naar voren te duwen.

Operaties

Kleine ingrepen zoals een laser-behandeling van je gehemelte of somnoplastiek kunnen definitief een einde maken aan snurken. Een operatie voor slaapapneu wordt echter meestal alleen aangeraden als andere maatregelen niet hebben geholpen.

  • Laser-behandeling van het gehemelte (LAUP) Deze behandeling gebruikt een laser om je huig en zachte weefsels in te korten. Een korter huigje blokkeert de luchtdoorgang niet.
  • Somnoplastiek Bij somnoplastiek wordt weefsel van de huig en het zachte gehemelte weggehaald. Er wordt een lichte radiofrequente warmte gebruikt om het weefsel te verwijderen.

Tot slot

Als je luid, aanhoudend en vaak snurkt, krijg je waarschijnlijk niet genoeg slaap of is je slaap van slechte kwaliteit. Hulp zoeken zal je helpen om weer lekker te slapen en je gezondheid te verbeteren.

You may also like