Ga naar de inhoud

Hoe Snurken te Voorkomen?

Hoe Snurken Te Stoppen: Tips, Trucs en Remedies

Snurken is een onvrijwillige handeling, maar er zijn manieren om het te stoppen. Niemand vindt het leuk om gestoord te worden tijdens de slaap en niemand vindt het leuk om te horen dat zijn snurken zijn slaappartner de hele nacht wakker heeft gehouden.

Naast de gêne en het slaaptekort kan snurken ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Volgens een recent onderzoek kan snurken je vatbaar maken voor het ontwikkelen van obstructieve slaapapneu (OSA), een ernstige aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap met tussenpozen stopt en weer op gang komt. De resulterende slechte slaap kan leiden tot overmatige slaperigheid overdag en andere gezondheidsproblemen.

“OSA is een ernstig probleem omdat het het hart enorm belast,” zegt specialist in slaapgedrag Dr. Jade Wu, Ph.D. “In de slaapkliniek is het altijd onze topprioriteit om snurken te behandelen bij patiënten met slaapproblemen.”

Terugkerende trillingen tijdens het snurken kunnen schade veroorzaken aan de bovenste luchtwegen en ook voorkomen dat beschadigd weefsel geneest. Deze trillingen verstoren de functie van een neurotransmitter die verband houdt met de genezing van de keelspieren. Verwonde keelspieren hebben de neiging om met tussenpozen te ontspannen, waardoor je luchtweg wordt geblokkeerd tijdens de slaap. Het voorkomen van snurken kan helpen om je risico op het ontwikkelen van OSA te verkleinen.

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken wordt veroorzaakt doordat het zachte gehemelte van de keel de luchtweg vernauwt, waardoor een trillend geluid ontstaat. Een verkoudheid of sinusprobleem, slapen op je rug, anatomische misvormingen zoals een afwijkend tussenschot of een grote tong, obesitas of slaapstoornissen zoals OSA kunnen je luchtwegen vernauwen en ervoor zorgen dat je snurkt.

Terwijl een verkoudheid uiteindelijk vanzelf overgaat, moet je voor anatomische afwijkingen of een slaapstoornis naar een arts om het probleem achter je snurken vast te stellen. Alleen dan kunnen er stappen worden ondernomen om het probleem aan te pakken.

Veel voorkomende slaapstoornissen achter snurken zijn:

  • Obstructieve slaapapneu (OSA): Dit is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde episodes van gedeeltelijke of volledige obstructie van de bovenste luchtweg tijdens de slaap. Snurken is een veelvoorkomend symptoom van OSA, samen met pauzes in de ademhaling, hijgen of stikken tijdens de slaap en overmatige slaperigheid overdag.
  • Bovenste luchtweg weerstand syndroom (UARS): UARS is een slaapstoornis die lijkt op OSA, maar met mildere symptomen. Er is sprake van een verhoogde weerstand tegen de luchtstroom in de bovenste luchtwegen, wat resulteert in snurken, vaak wakker worden en slaperigheid overdag.
  • Slaapgerelateerde hypoventilatie: Deze aandoening wordt gekenmerkt door een abnormaal oppervlakkige of langzame ademhaling tijdens de slaap, wat resulteert in een verlaagd zuurstofgehalte en een verhoogd kooldioxidegehalte in het bloed. Snurken kan een symptoom zijn van slaapgerelateerde hypoventilatie.

Voor het diagnosticeren van de onderliggende problemen die snurken veroorzaken, is meestal een medische evaluatie door een professional in de gezondheidszorg nodig. Hier volgt een overzicht van hoe ze de oorzaken van je snurken diagnosticeren.

Medische achtergrond

De zorgverlener zal je eerst vragen stellen over de intensiteit van je snurken, je slaapgewoonten, je levensstijl en eventuele symptomen die je ervaart. Ze zullen ook vragen stellen over je algemene gezondheid en medische achtergrond om eventuele onderliggende aandoeningen te identificeren die kunnen bijdragen aan snurken.

Lichamelijk onderzoek

Er kan een lichamelijk onderzoek worden gedaan om je keel, nek en neusholtes te beoordelen. De zorgverlener zoekt naar tekenen van anatomische afwijkingen of obstructies die snurken kunnen veroorzaken.

Slaaponderzoek

In sommige gevallen kan een slaaponderzoek, ook wel polysomnografie genoemd, worden aanbevolen. Hierbij breng je een nacht door in een gespecialiseerd slaapcentrum waar je slaappatronen, ademhaling en andere fysiologische functies worden gecontroleerd. Dit onderzoek helpt om vast te stellen of je een slaapstoornis hebt zoals slaapapneu, wat een veel voorkomende oorzaak van snurken is.

Aanvullende onderzoeken

Afhankelijk van de resultaten van de eerste evaluatie kunnen er aanvullende tests worden uitgevoerd. Deze kunnen bestaan uit neusendoscopie (waarbij een flexibele buis met een camera wordt gebruikt om elke neusgang te onderzoeken), allergietesten of beeldvormende onderzoeken zoals röntgenfoto’s of CT-scans om de luchtweg en de omliggende structuren verder te evalueren.

Door de informatie uit je medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en eventueel benodigde aanvullende onderzoeken te combineren, kan je zorgverlener de specifieke onderliggende factoren bepalen die bijdragen aan je snurken. Deze uitgebreide evaluatie helpt bij het opstellen van een geschikt behandelplan dat is afgestemd op jouw individuele behoeften.

Hoe Snurken te Stoppen?

Als je de oorzaak van je snurken begrijpt, is de kans groter dat je het met succes kunt behandelen. Eenvoudige veranderingen in je levensstijl en de volgende thuisremedies kunnen helpen bij de behandeling van snurken.

In sommige gevallen heb je een professionele medische behandeling nodig om snurken te voorkomen of te stoppen, van voorgeschreven medische apparaten of medicijnen tot chirurgische behandelingen.

Verandering van levensstijl

Veranderingen in je levensstijl zoals bewegen, licht eten, afvallen en het vermijden van slaappillen kunnen helpen om het slaapverstorende snurken te stoppen.

Lichaamsbeweging en gewichtsverlies

Als je beweegt, versterk je je spieren, waaronder je keelspieren. Losse spieren achter in de keel hebben de neiging om in te zakken en de luchtdoorgang te blokkeren als je ademt. Maar stevige spieren blijven op hun plaats, waardoor de kans op snurken kleiner wordt.

Als je afvalt, verlies je de vetophopingen in je keel die de luchtdoorgang vernauwen. Het verliezen van deze extra afzettingen maakt ruimte voor een soepele luchtstroom, wat snurken vermindert.

Lees ook: Wat is het Verband tussen Overgewicht en Snurken?

Eet een lichte maaltijd als avondeten

Als je maag te vol is, heeft je middenrif niet genoeg ruimte om uit te zetten. Het gebrek aan ruimte leidt tot een benauwde ademhaling, en moeite met ademhalen tijdens de slaap veroorzaakt snurken. Eet een lichte maaltijd als avondeten en ga niet meteen daarna naar bed om de spijsvertering te bevorderen.

Als voedsel niet goed wordt verteerd, loop je het risico op brandend maagzuur terwijl je slaapt. Zuur komt niet alleen terug in de slokdarm, maar kan ook in de luchtwegen terechtkomen, waardoor snurken nog erger wordt. Brandend maagzuur irriteert ook het slijmvlies van de keel, waardoor ontstekingen en obstructies kunnen ontstaan.

Anti-Snurk Keel Oefeningen

Volgens een onderzoek uit 2015 van de National Library of Medicine verminderen orofaryngeale oefeningen effectief snurken. De orofarynx is het middelste deel van de keel. Het omvat de amandelen, de wanden van de keelholte, het zachte gehemelte en de tongbasis.

Mond- en keeloefeningen spannen de spieren in de orofaryngeale gebieden aan, en gespannen spieren zullen minder snel inzakken en de luchtweg belemmeren. Deze eenvoudige oefeningen kunnen helpen tegen snurken:

  • Druk het puntje van je tong tegen je gehemelte en duw het naar achteren. Herhaal dit 20 keer, 3 keer per dag.
  • Zuig je tong naar boven en druk hem helemaal tegen je gehemelte. Herhaal dit 20 keer, 3 keer per dag.
  • Druk de achterkant van de tong tegen het gehemelte en houd het puntje van de tong tegen de onderste voortanden. Herhaal dit 20 keer, 3 keer per dag.
  • Zeg de klinker “A” hardop om de achterkant van het gehemelte en de huig (weefsel dat aan de achterkant van het gehemelte hangt) op te tillen. Herhaal deze oefening 20 keer, 3 keer per dag.
  • Steek aan elke kant een vinger in je mond en duw naar buiten terwijl je je duim tegenhoudt en probeert je wang in te houden. Herhaal dit 10 keer, 3 keer per dag.
  • Kauw afwisselend aan beide kanten van je mond als je eet.

Thuis Remedies

Het kan helpen om een aantal eenvoudige huismiddeltjes te gebruiken, zoals een verstelbare lattenbodem voor je bed, neusstrips of druppels, op je zij slapen, een luchtbevochtiger in je kamer en vrij verkrijgbare anti-snurk medicijnen.

Gebruik een verstelbare lattenbodem

Met een verstelbare lattenbodem kun je je hoofd en voeten hoger leggen, wat de symptomen van het rusteloze benen syndroom, hoge bloeddruk en zelfs snurken kan verminderen, omdat je luchtwegen worden geopend als je hoofd iets hoger ligt dan de rest van je lichaam.

Verhoog je hoofd met een kussen

wigkussen tegen snurkenHetzelfde als een verstelbaar bed, maar dan een stuk goedkoper, is een speciaal anti-snurkkussen, zoals een wigkussen. Deze kussens hebben de vorm van een driehoek of een helling en bieden meer steun om je bovenlichaam omhoog te brengen. Wigkussens hebben nog andere toepassingen, zoals gebruikt worden bij matrassen om rechtop te zitten als een rugkussen.

Je kunt zelfs kussens in een geïmproviseerde stapel leggen om je hoofd te verhogen. Dit is echter niet zo comfortabel als het gebruik van een wigkussen om snurken te stoppen. Begin met een of twee extra kussens onder je hoofd te leggen terwijl je slaapt. Dit helpt om je hoofd en bovenlichaam iets omhoog te brengen.

Plaats de kussens of gebruik het wigkussen om je hoofd en schouders omhoog te brengen, zodat je een lichte kanteling creëert. Het doel is om je luchtweg meer open te houden en het inzakken van keelweefsel, dat snurken veroorzaakt, te voorkomen.

Experimenteer met verschillende hoogtes tot je de meest comfortabele en effectieve slaaphouding hebt gevonden. Het moet hoog genoeg zijn om een merkbaar verschil te maken in het verminderen van snurken, maar niet zo hoog dat het je nek belast of ongemak veroorzaakt.

Neusstrips, decongestiva of druppels gebruiken

Neusstrips zijn zelfklevende strips die aan de buitenkant van de neus worden geplaatst, specifiek over de neusbrug en over de neusgaten. Ze zijn gemaakt van flexibel materiaal en hebben veerachtige bandjes die je neusgaten open houden, waardoor er meer ruimte is voor lucht om door de neusgaten naar de longen te stromen.

Neusverwijders zijn apparaten die in de neusgaten worden ingebracht. Ze zijn meestal gemaakt van plastic of siliconen en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Neus-decongestiva werken door de neusholtes fysiek van binnenuit te openen en structurele ondersteuning te bieden om ze open te houden.

Zelfklevende neusstrips worden ook wel externe neusverwijders genoemd, terwijl inzetstukjes die de neuskleppen uitzetten interne neusverwijders worden genoemd. Zowel inwendige als uitwendige neusdecongestiva kunnen tijdelijke verlichting geven bij verstopte neus en kunnen nuttig zijn voor mensen met aandoeningen zoals neusklepverzakkingen, een afwijkend tussenschot of allergieën.

Als je een verstopte neus hebt en tijdelijke verlichting nodig hebt om je te helpen slapen als je ziek bent, probeer dan een neusspray om je luchtwegen vrij te maken.

Mondtape gebruiken om snurken te stoppen

Door je mond dicht te tapen voordat je in slaap valt, zorg je ervoor dat de lucht door je neus stroomt in plaats van door je mond. Dit is belangrijk omdat ademhalen door je neus je luchtwegen openhoudt en de trillingen die snurken veroorzaken voorkomt. Je kunt speciale tape van medische kwaliteit of voorgesneden mondtape gebruiken, omdat de tape die je in huis hebt liggen je huid kan irriteren.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat mondtape voor snurken slechts een tijdelijke oplossing is, een verzachtende balsem om je directe slaapproblemen op te lossen. De onderliggende oorzaak van snurken, kan nog steeds onder de oppervlakte liggen, wachtend om je vredige dromen te bespringen en je slaapkwaliteit aan te tasten.

Op je zij slapen

Op je zij slapen is de beste slaaphouding voor een betere ademhaling. Het voorkomt dat de spieren achter in je keel samentrekken. Op je rug slapen kan ervoor zorgen dat je keelspieren in elkaar zakken, waardoor snurken erger wordt. Dus als je gewend bent om op je rug te slapen, probeer dan een tennisbal op je rug te tapen. Dit zal je helpen om op je zij te rollen. Je kunt ook een lichaams-kussen knuffelen om te proberen op je plek te blijven liggen terwijl je slaapt.

Gebruik een luchtbevochtiger of luchtreiniger

luchtbevochtigerEen luchtbevochtiger kan helpen bij snurken door vocht aan de lucht toe te voegen. Als de lucht te droog is, kan het de neus- en keelholtes irriteren, waardoor ze opzwellen en verstopt raken. Dit kan snurken veroorzaken omdat het moeilijker is om de lucht soepel door de vernauwde passages te laten stromen.

Het toegevoegde vocht kan de neus- en keelholtes kalmeren, waardoor snurken vermindert door de verstopping en ontsteking te verminderen. Door de lucht vrij en zonder belemmering door open neusgangen te laten stromen, kun je gemakkelijker ademhalen. Zorg er wel voor dat je niet te veel vocht binnenkrijgt, want dit kan de kans op schimmel en meeldauw in de slaapkamer vergroten.

Een luchtreiniger filtert kleine deeltjes uit de lucht, zoals stof, allergenen en vervuilende stoffen. Het kan helpen bij snurken door de luchtkwaliteit in de kamer te verbeteren. Als de lucht schoner is, is de kans kleiner dat je irriterende stoffen inademt die verstopping of allergieën kunnen veroorzaken, wat kan bijdragen aan snurken.

Naast het verminderen van snurken hebben luchtreinigers nog andere voordelen, zoals het makkelijker omgaan met allergieën en astma, het verminderen van geuren en het verwijderen van vervuilende stoffen in de lucht zoals VOC’s en schimmelsporen.

Zelfs slapen met een ventilator aan kan bij sommige mensen het snurken verminderen. Een ventilator kan een zacht briesje creëren dat de lucht in beweging houdt, waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Als je makkelijker kunt ademen, is de kans kleiner dat je snurkt. Het aanzetten van een ventilator ’s nachts kan dus een makkelijke en nuttige manier zijn om snurken te verminderen en een goede nachtrust te krijgen.

Vrij verkrijgbare snurkapparaten

Sommige vrij verkrijgbare apparaten openen je luchtweg. Ze bewegen je onderkaak en tong naar voren tijdens de slaap. Deze hulpmiddelen lijken op de gebitsbeschermers die atleten gebruiken en kunnen een paar dagen gebruikt worden om snurken te voorkomen.

Medische behandeling

Soms heb je een medische behandeling nodig voor het snurken. Artsen kunnen een medisch apparaat of een chirurgische ingreep voorstellen nadat ze de oorzaak van je snurken hebben onderzocht. Chirurgische behandelingen zijn meestal voorbehouden aan extreme gevallen, met niet-invasieve behandelingen en veranderingen in levensstijl als primaire verdedigingslinie.

Medische apparaten

Apparaten zoals een CPAP-machine, gehemelte-implantaten, op maat gemaakte tandheelkundige apparatuur en mandibulaire verhogingsapparaten kunnen de oorzaak van je snurken bij de wortel aanpakken.

Continue positieve luchtwegdruk (CPAP): Het meest gebruikte apparaat voor slaapapneupatiënten is de CPAP-machine met een masker om je luchtweg open te houden. Het apparaat blaast onder druk lucht in een masker dat over je mond en neus wordt gedragen.

Palatale implantaten: Kleine implantaten in je zachte gehemelte voorkomen dat het inzakt en je luchtweg vernauwt. Palatale implantaten verstijven je zachte gehemelte en veranderen de manier waarop lucht eromheen stroomt, waardoor minimale tot geen trillingen ontstaan.

Op maat gemaakte tandheelkundige hulpmiddelen en mandibulaire vorderingsapparaten: Deze hulpmiddelen openen je luchtweg door je tong en onderkaak naar voren te duwen.

Chirurgische behandelingen

Kleine ingrepen zoals laser-geassisteerde uvulopalatoplastiek of somnoplastiek kunnen voorgoed een einde maken aan snurken. Een operatie voor slaapapneu wordt echter meestal alleen aanbevolen als andere maatregelen hebben gefaald.

Laser-geassisteerde uvulopalatoplastiek (LAUP)

LAUP gebruikt een laser om je huig en zachte weefsels in te korten. Een verkorte huig blokkeert de luchtdoorgang niet.

Somnoplastiek

Bij Somnoplastiek wordt weefsel van de huig en het zachte gehemelte verwijderd. Er wordt een laag niveau van radiofrequente warmte gebruikt om het weefsel te verwijderen.

Veelgestelde Vragen

[faq-schema id=”949″]

Waar het op neerkomt

Als je luid, aanhoudend en vaak snurkt, krijg je waarschijnlijk niet genoeg slaap of is je slaap van slechte kwaliteit. Hulp zoeken zal je helpen om een goede nachtrust te krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *