Je kunt hoge bloedsuiker zonder diabetes hebben, vooral na het eten van suikerrijk voedsel. Een hoge glucosespiegel is meer dan 100 milligram per deciliter (mg/dL) nuchter voor mensen zonder diabetes of 140 mg/dL binnen 2 uur na het eten.
Hoge bloedsuiker is geen aandoening die alleen voorkomt bij mensen met diabetes. De bloedsuikerspiegel schommelt voortdurend, afhankelijk van wat je doet, wat je hebt gegeten en andere processen in je lichaam.
In dit artikel lees je waarom je bloedsuikerspiegel hoog kan worden, zelfs zonder diabetes, hoe hoog te hoog is en hoe het kan voelen om een hoge bloedsuikerspiegel te hebben.
Kun je Hoge Bloedsuiker zonder Diabetes hebben?
Alles wat je eet of drinkt wordt afgebroken tot de eenvoudigst mogelijke stof die je lichaam als energie kan gebruiken. Deze eenvoudige stof, “glucose” genaamd, is de belangrijkste energiebron van je lichaam.
Glucose wordt gemeten aan de hand van de concentratie in je bloedbaan, omdat je bloed glucose, zuurstof en andere vitale stoffen vervoert naar organen en weefsels in je hele lichaam.
Voor de meeste mensen zonder diabetes ligt een normaal bloedsuikerbereik tussen 70 mg/dL en 100 mg/dL tussen maaltijden. Dit bereik wordt je “nuchtere glucosespiegel” genoemd.
Zelfs als je geen diabetes hebt, is het niet ongewoon dat je bloedsuikerwaarden soms boven het normale bereik stijgen. In feite is een stijging van de bloedsuikerspiegel een normale reactie op het eten van een maaltijd.
Nadat je hebt gegeten, is er meer glucose beschikbaar voor je lichaam om te gebruiken. Een deel van de glucose wordt direct gebruikt en een deel wordt opgeslagen voor later, maar terwijl je lichaam deze nieuwe energievoorraad verwerkt, circuleert het in je bloedbaan.
Je bloedsuikerspiegel na een maaltijd wordt je “postprandiale bloedsuikerspiegel” genoemd. Voor mensen zonder diabetes is een typische postprandiale bloedsuikerspiegel ongeveer 140 mg/dL of minder ongeveer 2 uur na een maaltijd.
Hoge Bloedsuiker Symptomen bij Niet-Diabetici
Iedereen kan de effecten van een hoge bloedsuiker voelen, zelfs mensen zonder diabetes. Soms worden de effecten een “sugar high” genoemd. Een hoge bloedsuikerspiegel kan symptomen veroorzaken zoals:
- meer dorst
- wazig zien
- droge huid
- zwakte
- toegenomen urineren
Je kunt ook een toename in energie of alertheid merken, maar dit gevoel is van korte duur.
Eten en drinken met veel suiker kan je bloedsuikerspiegel tot ver boven de normale postprandiale waarden laten stijgen, maar deze piek wordt meestal gevolgd door een scherpe daling. De “crash” na een suikerpiek kan ongeveer 1 uur na je maaltijd of snack optreden en gevoelens van vermoeidheid of gebrek aan energie veroorzaken.
Lees ook: NuviaLab Sugar Control – Je Bloedsuiker op Natuurlijke Wijze Reguleren
Kan Angst de Bloedsuiker Verhogen bij Niet-Diabetici?
Het voedsel dat je wel of niet eet is niet de enige factor die je bloedsuikerspiegel kan veranderen. Net als veel andere processen in het lichaam kan je gemoedstoestand van invloed zijn op de manier waarop je lichaam glucose gebruikt.
Hoge niveaus van stress of angst kunnen je bloedsuikerspiegel op verschillende manieren beïnvloeden, waaronder:
- Direct je glucosespiegel verhogen
- Het effect van insuline op je bloedsuikerspiegel verminderen
- De productie of afgifte van insuline verminderen
Al deze processen kunnen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en leiden tot een toestand van hyperglykemie, met of zonder diabetes.
Andere oorzaken van hyperglykemie dan diabetes
Naast stress en angst zijn er andere omstandigheden die je normale bloedsuikerspiegel kunnen veranderen.
Enkele voorbeelden van omstandigheden of situaties die je bloedsuikerspiegel kunnen verhogen of het vermogen van je lichaam om de glucosemetabolisme onder controle te houden kunnen verminderen zijn:
- infecties
- Traumatisch letsel
- Beroertes
- Hersenletsel
- Disfunctie van de alvleesklier
- Verhoogde insulineweerstand
- Verminderde afgifte of productie van insuline
- Bijnierproblemen
Het diagnosticeren van deze aandoeningen of complicaties is belangrijk, vooral als je naast hoge bloedsuiker nog andere medische problemen hebt.
Hoge bloedsuiker wordt geassocieerd met een verhoogd risico op complicaties of kan fataal zijn voor mensen die ziek genoeg zijn om intensieve zorg nodig te hebben.
Wanneer moet je je arts bellen als je symptomen van hoge bloedglucose hebt?
Hoewel het niet ongewoon is om symptomen van hoge bloedsuikerspiegel te ervaren na een bijzonder zoete maaltijd, snack of drankje, zou je geen buitensporige pieken in je bloedsuiker moeten ervaren na een normale, uitgebalanceerde maaltijd.
Als je na elke maaltijd symptomen van hoge bloedsuikerspiegel ervaart, is het misschien verstandig om met je huisarts te praten over het risico op diabetes of andere problemen met je bloedsuikerspiegel.
Als je diabetes hebt, maar er is nog geen diagnose gesteld, kun je ernstige complicaties ontwikkelen door hoge bloedsuiker, zoals diabetische ketoacidose en hyperosmolair hyperglykemisch syndroom.
Als je gevaarlijk hoge bloedsuikerspiegels ontwikkelt, kun je symptomen krijgen zoals:
- Veranderingen in je ademhaling
- Een fruitige geur aan je adem
- Braken en buikpijn
Er kunnen zich ook problemen ontwikkelen met je alvleesklier, bijnieren of insulineproductie die de manier waarop je lichaam glucose verwerkt kunnen veranderen.
Hoe sneller je verontrustende symptomen meldt aan een arts, hoe sneller je een nauwkeurige diagnose en behandeling kunt krijgen.
Conclusie
Iedereen kan een hoge bloedsuikerspiegel hebben, vooral na het eten of drinken van iets dat veel suiker bevat.
Bij mensen die geen diabetes hebben, wordt de bloedsuikerspiegel binnen 1 of 2 uur na het eten weer normaal. Mensen met diabetes hebben vaak een behandeling met insuline of andere medicijnen nodig om dit evenwicht te bewaren.
Meer dorst, meer plassen en een uitbarsting van energie kunnen symptomen zijn van hoge bloedsuiker, zelfs bij mensen die geen diabetes hebben. Als je extreem veel van deze symptomen ervaart, of als je het gevoel hebt dat je bloedsuiker hoog is na elke maaltijd, overleg dit dan met je huisarts.
Diabetes is slechts een van de aandoeningen die kunnen bijdragen aan een hoge bloedsuikerspiegel.