Ga naar de inhoud

Kramp? Dit zijn de oorzaken waardoor u kramp kunt krijgen

Man met kramp in de benen

Kramp. Dit vervelende gevoel kan overal waar spieren in uw lichaam aanwezig zijn optreden. Niet alleen in uw kuiten of kaken, maar ook in uw maag en darmen. Wat is kramp en waardoor ontstaat het? En nog belangrijker: hoe kunt u spierkramp voorkomen?

Oorzaken waarom uw kramp kunt krijgen

Plotseling een hevige kramp in de kuitenPlotseling een hevige pijnscheut in de tenen, kuiten of scheenbeen? Dat is kramp. In principe kan dit vervelende gevoel in alle spieren van uw lichaam optreden. Het kan ook worden ervaren in bijvoorbeeld de kaak, handen, onderrug, hals en het oog. Het is zelfs zo, dat er kramp kan ontstaan in de organen.

Veelvoorkomend verschijnselen daarvan zijn maagkrampen en darmkrampen. Niet zo vreemd, want deze spijsverteringsorganen bevatten relatief veel spierweefsel. Heel vervelend is, als de spierkrampen zich ook ’s nachts voordoen. Bijna één miljoen Nederlanders heeft daar regelmatig last van. Wat zijn de verschillende oorzaken van kramp en wat kunt u er tegen doen?

Wat is spierkramp nu precies?

Spierkramp ontstaat wanneer alle vezels van een spiergroep zich plotseling gelijktijdig samentrekken. In een normale situatie zijn deze spiervezels nooit allemaal tegelijk actief. Ze werken als het ware in een soort van ‘ploegendienst’.

Terwijl een deel zich samentrekt, nemen de overige spiervezels rust. Bij kramp raakt dit roulatiesysteem verstoord en trekken alle spiervezels zich tegelijk samen. De spier blijft daardoor te lang gespannen. Met een krampende pijn als gevolg.

Drink meer water

Wanneer hebt u voor het laatst een glas water gedronken? Spierkramp kan een seintje van uw lichaam zijn, dat het hoog tijd wordt om met een beker naar de waterkraan te rennen. Het vochtgehalte van uw lichaam is te laag.

Andere symptomen van vochtgebrek zijn duizeligheid, hoofdpijn en constipatie. Drink dus regelmatig een glas water en neem altijd een gevulde fles mee als u gaat wandelen, fietsen of zwemmen. Vooral bij stralend zomerweer.

Wees alert bij hoge temperaturen

Op een warme dag lekker in de tuin werken of op de fiets er op uit? Plotseling krijgt u te maken met spierkramp. Door oververhitting gaat u overmatig zweten.

Met het zweetvocht verlies u belangrijke mineralen – zoals Natrium, Kalium, Calcium en Magnesium – die van belang zijn voor een optimale werking van de spieren.

Werk u dus op warme dagen niet in het zweet. Kleurrijke groenten en fruit zijn rijk aan mineralen die de spierenwerking stimuleren en krampen voorkomen. Bladgroenten en bananen zijn goede keuzes.

Ligt het aan uw medicijnen?

Spierkramp kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Veel mensen die statines gebruiken om cholesterol te controleren hebben daar last van. Dat geldt ook voor medicijnen die helpen om het lichaam van overtollig vocht te ontdoen.

Maar er zijn meer geneesmiddelen die kramp als neveneffect hebben. Praat met uw arts als u last krijgt van spierkrampen wanneer u bent begonnen met een nieuw geneesmiddel.

Is een slechte doorbloeding de oorzaak?

Kramp kan ook worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding van het spierweefsel. Het gevolg is dat er te weinig zuurstof kan wordt aangevoerd en onvoldoende afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Er wordt vervolgens melkzuur gevormd, waardoor de spier verzuurt.

Wanneer het melkzuur zich verder ophoopt, zal de spier zich plotseling samentrekken en verstijven. Er ontstaat dan kramp. Praat met uw arts als u dit opmerkt. Hij of zij kan onderzoeken wat er precies aan de hand is.

Kan het de maandelijkse cyclus zijn?

menstruatie krampSommige vrouwen krijgen krampen tijdens hun menstruatie. Het gaat om lichte tot hevige pijn in de baarmoeder die kan uitstralen naar de rug en benen. Meestal helpt Paracetamol om de klachten te verlichten.

Bouw lichaamsbeweging langzaam op

Het is ook bij gewrichtsklachten belangrijk om actief te blijven. Laat uw lichaam wel geleidelijk wennen aan een inspanning. Als u teveel doet in één keer, kunnen uw spieren gaan protesteren met kramp.

Begin uw oefenprogramma altijd met een warming-up om de spieren soepeler te maken. Regelmatige lichaamsbeweging maakt uw spieren sterker, zodat ze niet zo gemakkelijk meer verkrampen.

Hebt u een gebrek aan magnesium?

Het nemen van een Magnesium-supplement kan soms helpen bij spierkrampen. Vooral als u ’s nachts regelmatig door dit nare gevoel uit uw slaap wordt gewekt. Dit mineraal wordt in uw spieren altijd aangetroffen in gezelschap van Calcium. Deze mineralen regelen samen de spierbalans.

Magnesium regelt de ontspanning en Calcium het samentrekken van de spiervezels. Bij een gebrek aan Magnesium kan de samentrekkende functie van Calcium gaan overheersen. De kans op kramp neemt dan toe.

Wat kan ik doen bij kramp?

Spierkramp verdwijnt in de meeste gevallen weer snel. Stop direct waar u mee bezig bent en gun de spieren even de tijd om tot rust te komen. Vervolgens kunt u wat stretchoefeningen doen of de spier masseren. Ook kunt u een warm bad nemen om de doorbloeding te verbeteren en de spieren te ontspannen.

Wanneer naar de huisarts?

De meeste spierkrampen zijn niet ernstig. Als ze vaak voorkomen zonder dat u de oorzaak – hitte, te weinig vocht of te intensieve training – kent, dan kan dit misschien een teken zijn van een andere aandoening. Dan is het verstandig om met uw klachten even langs de huisarts te gaan.

Bij o.a. de volgende aandoeningen van het bewegingsapparaat kunnen spierkrampen optreden:

  • Burning Feet Syndroom
  • Etalagebenen
  • Spit
  • Neuropathie