Home Haaruitval Waarom Mannelijke Kaalheid Optreedt

Waarom Mannelijke Kaalheid Optreedt

by Frans
Published: Updated:

Kaal worden is een feit voor miljoenen mannen. Volwassenen verliezen elke dag zo’n 10.000 haren op de hoofdhuid. Normaal gesproken leeft het haar zo’n vijf jaar. Bij mannelijke kaalheid worden deze haren niet altijd vervangen en verschijnen er geleidelijk aan kale plekken. Dit proces kan echter lang duren en de leeftijd waarop u haar begint te verliezen geeft niet noodzakelijkerwijs aan hoe lang het zal duren voordat u zichzelf als kaal definieert.

Normaal Haarverlies

Er zijn een aantal redenen waarom mannen kaal beginnen te worden, maar als je een man bent tussen de 20 en 45 jaar en je begint je haar te verliezen, dan is de kans 95 procent zeker dat je last hebt van mannelijke kaalheid. Zoals de term suggereert, volgt mannelijke kaalheid een typische volgorde of patroon. Haaruitval kan op verschillende plaatsen beginnen, maar gebeurt meestal bij de slapen en/of op de kruin van het hoofd. In eerste instantie wordt het haar over een aantal jaren dunner en kan het leiden tot totale kaalheid, maar meer typisch is het verlies van haar op de bovenkant van het hoofd.

De Oorzaak van Mannelijke Kaalheid

De meeste mannen hebben een genetische aanleg voor mannelijke kaalheid. Het is het effect van hormonen op de haarzakjes dat mannelijke kaalheid veroorzaakt. Testosteron, een hormoon dat in hoge concentraties aanwezig is bij mannen na de puberteit, wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT) door een enzym genaamd 5-alpha-reductase.

DHT heeft een negatief effect op de haarzakjes. Door de werking van een hormoonreceptor op de haarfollikel vertraagt het de haarproductie en produceert het zwakke, kortere haren, soms stopt het de haargroei vanuit de haarfollikel volledig. Door dit proces raakt uw haarvoorraad geleidelijk aan uitgeput en is er sprake van normaal haarverlies.

Haartransplantatie

Mannelijke kaalheid kan worden behandeld met een haartransplantatie operatie. In de afgelopen 10 tot 15 jaar heeft de haartransplantatie op twee belangrijke manieren vooruitgang geboekt. Ten eerste zijn nu meer mensen kandidaat voor de procedure. Ten tweede zien de resultaten er natuurlijker uit.

De resultaten van een haartransplantatie zijn ook afhankelijk van de chirurg. Met andere woorden, chirurgen met meer ervaring, vaardigheid en geduld zijn beter in haartransplantatie.

Iedereen die een haartransplantatie overweegt, moet er rekening mee houden dat er grenzen zijn aan wat deze procedure kan bewerkstelligen. Een haartransplantatie kan uw haar niet meer laten lijken op hetgeen het ooit heeft gedaan. Toch kan deze operatie uw uiterlijk verbeteren en veel mensen zijn tevreden met de resultaten.

Voordat u een haartransplantatie laat uitvoeren, kan uw arts u aanraden om eerst Minoxidil (finasteride) te proberen als u dat nog niet heeft gedaan. Het is aangetoond dat deze medicatie haarverlies vermindert en de haargroei bij sommige mensen stimuleert.

Haarverlies, Aandoening of Ziekte

Ga naar uw arts als uw haarverlies plotseling optreedt bij bosjes uitvalt of zo erg is dat u grote hoeveelheden haar op uw kussen ziet liggen, de achterkant van uw kleding bedekt of als u uw haar wast. Deze vorm van haaruitval staat niet voor typische mannelijke kaalheid, maar vereist wel een diagnose. Maakt u zich geen zorgen. Haarverlies kan om verschillende redenen voorkomen en kan vaak met succes worden behandeld.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie