Home Huidverzorging Marionetlijnen (hangende mondhoeken) verzachten? Info & tips

Marionetlijnen (hangende mondhoeken) verzachten? Info & tips

by Frans

Een verticale rimpel die vanaf de mondhoek richting de kin loopt: dat is een marionetlijn. Marionetlijnen worden ook wel hangende mondhoeken genoemd, maar dienen dan weer níet verward te worden met de neus- en lippenplooi. Wat marionetlijnen precies zijn, hoe je ze krijgt én hoe je er vanaf komt, vertellen we in dit artikel.

Wat zijn marionetlijnen?

verschil tussen marionetlijnen en de neus-lippenplooi

Het verschil tussen marionetlijnen en de neus-lippenplooi.

Marionetlijnen zijn rimpels die vanaf de mondhoek naar beneden lopen, richting de zijkant van de kin. Soms stoppen ze halverwege de kin, soms lopen ze iets verder door.

Marionetlijnen zijn iets anders dan de neus-lippenplooi. Deze rimpels lopen juist vanaf de neus richting de mondhoeken, niet verder. Wél kan de neus- en lippenplooi doorlopen in de marionetlijnen, waardoor je dus een rimpel hebt vanaf de neus tot aan de zijkant van de kin.

Marionetlijnen: hinderlijke rimpels

Natuurlijk is geen enkele rimpel gewenst. Maar marionetlijnen zijn extra hinderlijk omdat ze je een boze of verdrietige uitstraling kunnen geven. Ook laten marionetlijnen je er vaak ouder en vermoeider uitzien dan je in werkelijkheid bent.

Hoe kom je aan marionetlijnen?

Net zoals bij alle rimpels is huidveroudering de voornaamste oorzaak van de verticale rimpels naast de mondhoeken. Naarmate je ouder wordt, neemt de zwaartekracht het over en wordt de huid slapper. Ook gaan de wangen steeds minder vet bevatten, waardoor de huid gaat hangen.

Andere oorzaken van marionetlijnen kunnen zijn:

  • Roken;
  • Overmatig zonnen;
  • Gezichtsbewegingen;

Oorzaak: roken

Roken is om twee redenen niet goed voor het gezicht. Wie rookt, heeft een verminderde bloedtoevoer naar de huid, wat de huid sneller doet verouderen. Daarnaast span je de spieren rondom de mond aan wanneer je inhaleert. Dit zorgt er – net als andere gezichtsbewegingen – voor dat er sneller groeven ontstaan in de huid, en dan met name rondom de mond. Marionetlijnen ontstaan dus ook sneller bij rokers.

Oorzaak: overmatig zonnen

De UV-stralen van de zon zijn dé boosdoener wanneer we kijken naar rimpelvorming. De zon breekt collageen en elastine af, waardoor de huid haar elasticiteit en volume verliest.

Oorzaak: gezichtsbewegingen

Lachen, praten, de lippen tuiten: dagelijks zet je de spieren in het gezicht aan het werk. Hoe vaker je je spieren aan het werk zet, hoe sneller het collageen in de huid afneemt. Rimpels die ontstaan naar aanleiding van spierbewegingen noemen we dynamische rimpels.

Marionetlijnen voorkomen

Zoals het voor alle rimpels geldt, is huidveroudering – en ook het ontstaan van lijnen rondom de mond – te voorkomen door de huid goed te verzorgen en beschermen. Smeer dagelijks met een hoge zonbeschermingsfactor om de schadelijke invloeden van de zon te beperken.

Daarnaast is het aan te raden zo gezond en bewust mogelijk te leven. Dat wil zeggen: niet roken, niet tot beperkt drinken, gezond eten en voldoende slapen.

Marionetlijnen verwijderen: behandelingen

Wanneer je eenmaal marionetlijnen hebt, zijn ze alleen cosmetisch te behandelen. Make-up kan ze niet verdoezelen en ook ná de rimpelvorming extra smeren en verzorgen heeft weinig zin. Gelukkig zijn er cosmetische ingrepen die marionetlijnen (tijdelijk) kunnen laten verdwijnen. Marionetlijnen kunnen met botox of fillers worden behandeld.

Botox tegen marionetlijnen

Wanneer de lijntjes naast je mondhoeken niet heel diep zijn, is een behandeling met botox een optie. Marionetlijnen worden voor een deel veroorzaakt door het overmatig aanspannen van de spieren rondom de mond. Met botox worden deze spieren ontspannen, waardoor het aanspannen van de spieren niet of nauwelijks meer mogelijk is. Hierdoor verdwijnt de rimpelvorming en oogt de huid ontspannen en glad. Het resultaat houdt maximaal een half jaar.

Fillers: marionetlijnen opvullen

Heb je diepere marionetlijnen? Dan wordt een behandeling met een filler vaak aangeraden. Ook is een fillerbehandeling ná eerst botox te hebben ondergaan een optie.

Bij een fillerbehandeling worden de lijnen naast de mondhoeken opgevuld. Door de lijnen op te vullen, worden de rimpels direct minder diep en zichtbaar en verzachten de gezichtscontouren. Een behandeling met een filler blijft 12 tot 18 maanden zichtbaar, daarna is herhaling mogelijk.

Tot slot

Een boze of norse uitstraling en een vermoeid uiterlijk: marionetlijnen zijn behoorlijk hinderlijke rimpels. Ze ontstaan vaak vanzelf naarmate je ouder wordt, maar kunnen worden versterkt door roken, overmatig zonnen of overmatige spierspanning in het gezicht.

Marionetlijnen zijn cosmetisch te behandelen met botox of met fillers. Bij botox wordt de gezichtsspier ontspannen, waardoor de lijnen voor de duur van maximaal een half jaar verdwijnen. Een filler vult de marionetlijnen op. Dit geeft direct resultaat, tot wel 18 maanden. Een cosmetisch arts kan adviseren om botox en fillers te combineren voor het meest optimale resultaat.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie