Je bent goed zoals je bent, niemand is perfect en ik wou dat ik er zo uitzag! Het zijn typische voorbeelden van oneliners, die je te horen krijgt op het moment dat je aangeeft onzeker te zijn over je lichaam, je handelen of bijvoorbeeld je prestaties op het werk. Meer zelfvertrouwen krijgen is een lastige opgave voor veel mensen. Niet voor niets, want een onzeker gevoel komt vaak voort uit een bepaalde angst. Meer zelfvertrouwen krijgen begint zodoende met het achterhalen van de oorzaak van het angstige gevoel. Ben je in het verleden beledigd? Is er sprake van een pesterij op de werkvloer of op school? Enzovoorts.
In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om meer zelfvertrouwen te krijgen. Start bijvoorbeeld met het winnen van meer vertrouwen in je eigen kunnen! Naarmate je vaker hebt gezien dat je een bepaalde uitdaging aankunt, zal je zelfvertrouwen toenemen. Zie het als een bezoek aan een pretpark! De eerste keer zal je wellicht niet direct in een spannende achtbaan durven. Een tweede keer is de achtbaan nog steeds spannend, maar weet je zeker dat je deze met een goed gevoel verlaat aan het eind van de rit. De derde keer zal je zelfs met plezier je zitje in de achtbaan innemen! Door steeds weer een rit te maken, krijg je meer vertrouwen in de achtbaan én in jezelf.
Eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect
Zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfrespect zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Kijk je naar de definitie van deze termen, dan komt dit vaak in hoofdlijnen neer op het beeld wat iemand op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Des te positiever dit beeld is, des te meer zelfvertrouwen zal iemand ook hebben. Is het beeld wat iemand van zichzelf heeft erg negatief? In dat geval zal hij of zij onzeker zijn. Meer zelfvertrouwen krijgen begint op basis hiervan met het verbeteren van het beeld wat je van jezelf hebt. Dit klinkt makkelijker gezegd, dan gedaan! Vaak blijkt dat ook zo te zijn.
Oorzaak van een negatief zelfbeeld
Om aan een positiever zelfbeeld te kunnen werken, is het allereerst belangrijk om te achterhalen waarom je momenteel een negatief zelfbeeld hebt. Wat maakt het, dat je niet tevreden bent met jezelf. Een negatief zelfbeeld kan het gevolg zijn van een vergelijking met andermans lichaam of leven. Een goede vriend of vriendin is mogelijk veel slanker of erg gespierd, een neef of nicht heeft wellicht veel meer geld of een duurdere woning, enzovoorts. Door jezelf met hen te vergelijken op dergelijke punten, zal je zelfbeeld al snel negatiever worden.
Sociale media hebben dit proces in de afgelopen jaren versneld. Op sociale media worden dagelijks tientallen foto’s gedeeld van de mensen om je heen om de bekende Nederlanders die je hier volgt. Het is vaak lastig om je bij het bekijken van deze foto’s en video’s te beseffen, dat doorgaans alleen de mooie momenten gedeeld worden. Het lijkt hierdoor alsof iemand anders het veel beter voor elkaar heeft, dan dat jij dat hebt. Iets wat een negatief zelfbeeld in de hand werkt. Probeer rationeel te blijven en je voortdurend te beseffen, dat ook anderen negatieve kanten hebben. Denk nog even terug aan de eerder aangehaalde oneliner: niemand is perfect!
Meer zelfvertrouwen maakt je gelukkiger
Het is de moeite meer dan waard om te investeren in meer zelfvertrouwen. Een gevoel van zelfvertrouwen maakt je over het algemeen gelukkiger! Daarbij zal je veel minder snel last krijgen van bijvoorbeeld stress. Dit valt onder meer te verklaren door het feit dat een gevoel van zelfvertrouwen haaks staat op angst. Juist angst is een van de oorzaken van stress! Uit ongezonde stress, vaak gedefinieerd als langdurig aanhoudende stress klachten, kan een vermoeid en futloos gevoel ontstaan. In het ergste geval groeit ongezonde stress uit tot een depressie of burn-out. Symptomen die bepaald niet passen bij een gelukkig leven!
Meer zelfvertrouwen voorkomt een gevoel van angst, omdat je in veel situaties het gevoel zal hebben de wereld aan te kunnen. Zelfs wanneer dat gevoel misschien helemaal niet terecht is! Daarbij zorgt het zelfvertrouwen ervoor dat je makkelijker in contact komt met andere mensen. De stap om contact te leggen is vaak minder groot! Een derde voordeel die meer zelfvertrouwen krijgen je oplevert, is het feit dat je veerkrachtiger bent. Ook op momenten dat je zelfvertrouwen een deuk krijgt, is je zelfbeeld positief genoeg om de draad weer op te pakken. Daar waar zo’n deukje bij een negatief zelfbeeld zou kunnen leiden tot een verergering hiervan met uiteindelijk een (beginnende) depressie tot gevolg.
Tips om je zelfvertrouwen te vergroten
Reeds werd dieper ingegaan op de mogelijke oorzaken van een onzeker gevoel. Waar komt dit gevoel vandaan? Hoe zorg je ervoor dat een negatief zelfbeeld niet verergerd wordt? Nu je weet waar de start van meer zelfvertrouwen krijgen ligt, kun je onderstaande tips gebruiken om het negatieve zelfbeeld uit te doven en te werken aan een positief beeld van jezelf.
Houd er hierbij rekening mee, dat dit niet in een dag zal lukken. Het is belangrijk om te blijven investeren in een positief zelfbeeld. Op momenten dat het even tegenzit of er zich een pukkeltje meldt in je gezicht, is het de uitdaging om je niet af te laten leiden van de missie die je hebt: meer zelfvertrouwen krijgen. Lukt het je om positief te blijven? In dat geval zal je zelfvertrouwen juist op deze lastige momenten het hardst toenemen!
Tip 1: breng in kaart wat jou uniek maakt
Start met het in kaart brengen van de lichamelijke eigenschappen en karaktertrekken die jou tot een uniek mens maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de glimlach, die je dagelijks aan anderen toont. Of wat te denken van je doorzettingsvermogen? Voor jou lijkt geen missie onhaalbaar op het werk of tijdens je studie! Ook je welwillendheid om anderen te helpen is een prachtige eigenschap. Door deze eigenschappen en karaktertrekken op papier te zetten, weet je wat redenen kunnen zijn om positiever naar jezelf te kijken. Zit het even tegen? Pak dit papiertje er in dat geval dan weer even bij!
Tip 2: investeer in jezelf en gun jezelf wat meer
De fraaie lichamelijke eigenschappen en karaktertrekken die je inmiddels op papier hebt gezet verdienen aandacht. Werk bijvoorbeeld aan je lichaam in de sportschool, om je buik of benen nog mooier te maken. Kijk ook eens naar je houding! Kun je bijvoorbeeld wat rechter lopen? Heb je een verkeerde houding als je zit? Vaak heeft je houding een grote impact op je uitstraling. Straal kracht uit, door je kin iets omhoog te houden. Druk je schouders naar achter en probeer jezelf in te beelden, dat je kruin omhoog getrokken wordt.
Tip 3: behoud de glimlach op je gezicht
Zelfs wanneer je onzeker bent, loont het om een glimlach op je gezicht te tonen. Het straalt uit dat je gelukkig en tevreden bent. Iets wat heel positief overkomt op anderen en ertoe kan leiden, dat zij sneller geneigd zijn om je een compliment te geven of je te benaderen voor sociaal contact. Het maakt dat je meer zelfvertrouwen krijgt, waardoor je glimlach steeds iets breder zal worden!
Professionele hulp om meer zelfvertrouwen te krijgen
De reeds beschreven tips zijn niet altijd voldoende, om meer zelfvertrouwen te krijgen. Lukt het je maar niet om het negatieve zelfbeeld uit te doven en te laten vervangen door een positief beeld van jezelf? In dat geval kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Professionele hulp is bijvoorbeeld beschikbaar via een psycholoog.
Een psycholoog helpt je om te zoeken naar de bron van het negatieve zelfbeeld dat je ervaart. Waar komt dit vandaan? Op basis van de gevonden bron van dit negatieve zelfbeeld, werk je samen met de psycholoog aan het omzetten ervan naar een positief beeld van jezelf. Heb je het positieve zelfbeeld te pakken? In dat geval zal het steeds makkelijker worden om meer zelfvertrouwen te krijgen!
Veelgestelde vragen over meer zelfvertrouwen
Regelmatig worden er vragen gesteld over meer zelfvertrouwen krijgen. Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Wat moet ik doen om van een negatief zelfbeeld een positiever beeld van mijzelf te maken? Enzovoorts. Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden.
Wat doen voor meer zelfvertrouwen?
Meer zelfvertrouwen krijgen kan best lastig zijn. Het begint bij het uitdoven van een negatief zelfbeeld en het zoeken naar de karaktertrekken en uiterlijke kenmerken die jou een mooi mens maken.
Waar krijg je meer zelfvertrouwen van?
Je krijgt meer zelfvertrouwen door op papier te zetten wat jou uniek maakt. Zorg er daarbij voor dat je deze unieke eigenschappen koestert. Verzorg jezelf goed en behoud je glimlach!
Hoe meer zelfvertrouwen krijgen?
Volg de tips die op deze pagina gegeven worden om meer zelfvertrouwen te krijgen. Meer zelfvertrouwen krijgen begint bij het investeren in jezelf en het uitdoven van een negatief zelfbeeld.