Home Huidverzorging Moedervlek verwijderen

Moedervlek verwijderen

by Frans

Heb je een lelijke moedervlek op je gezicht of elders op je lichaam? Een arts kan je moedervlek verwijderen. Op deze pagina lees je hoe de arts dit doet, en wat de ervaringen van anderen zijn met deze ingreep.

Lelijke moedervlek laten weghalen

Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen in de huid. Deze kunnen overal op de huid van het lichaam voorkomen en verschillend zijn van kleur, vorm en grootte.

Moedervlekken kunnen verwijderd worden om cosmetische redenen. Bijvoorbeeld vanwege de vorm of plaats van de moedervlek. Ook kunnen moedervlekken om medische redenen worden verwijderd. In dit laatste geval zal de zorgverzekeraar de kosten van de ingreep betalen.

Het consult – Huisarts of kliniek

Ter voorbereiding op de ingreep zal er een gesprek plaatsvinden met de arts. Dit kan je huisarts zijn, of een arts in een privekliniek. Samen met de arts zal besproken worden welke ingreep het beste resultaat geeft bij het verwijderen van jouw moedervlek. Ook zal worden besproken of je verwachtingen over de ingreep en het resultaat realistisch zijn.

De plastisch chirurg zal een aantal vragen aan je stellen over:

  • Medicijngebruik (bijvoorbeeld bloedverdunners)
  • Allergieën (bijvoorbeeld voor pleister en jodium)
  • Littekenvorming bij vorige operaties
  • Beoordeling van de moedervlek

De plastisch chirurg zal de moedervlek beoordelen op een aantal punten (zoals grootte, vorm, oppervlakte, plaats). Zo kan de plastisch chirurg de juiste behandelmethode kiezen om het beste resultaat te krijgen.

Hoe wordt een moedervlek verwijderd?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een moedervlek te verwijderen. Vaak wordt gebruik gemaakt van ‘shave excisie’ of ‘excisie’. Deze behandelingen vinden plaats onder plaatselijke verdoving. De plaatselijke verdoving gaat middels een injectie in de huid. Dit kan gevoelig zijn. Beide ingrepen duren ongeveer 5-10 minuten.

In een enkel geval kan ook gekozen worden voor verwijdering met behulp van coagulatie. Bij deze ingreep wordt de moedervlek weggebrand. Deze therapie is met name geschikt voor opstaande moedervlekken (dikke moedervlekken).

Ook een laserbehandeling is een mogelijkheid. Bij deze behandeling wordt het pigment in de moedervlek vernietigd met behulp van een laser.

Moedervlek verwijderen met Shave Excisie

Shave Excisie houdt in dat het bovenste laagje van de huid waarop de moedervlek ligt wordt afgeschaafd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De plastische chirurg zal de moedervlek van de huid afschaven met behulp van een speciaal mesje. Eventueel zal de plastisch chirurg het wondje dichtbranden. Hierdoor zal er een schaafwondje ontstaan waarop een korst groeit. De korst zal zoals bij een normale schaafwond vanzelf loslaten.

Moedervlek verwijderen met Excisie

Excisie houdt in dat de gehele moedervlek wordt verwijderd. Ook deze ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. De plastisch chirurg zal na het plaatsen van de verdoving de moedervlek en een stukje van de omliggende huid wegsnijden. Het stukje huid dat zal worden verwijderd is in de vorm van een ellips (citroenvorm). Hierdoor kan de plastisch chirurg het wondje zo mooi mogelijk hechten.

Ervaringen van anderen

Moedervlek

Bij het amphia ziekenhuis hebben ze de moedervlekken in m’n gezicht weggeschraapt, alleen bij een moedervlek lukte dat niet omdat die te diep zat. Dat vond ik jammer. Ik zou de volgende keer voor een laser behandeling gaan.

Sarah – Behandeld in Oosterhout | Kosten: €150

Het is heel goed gegaan

Het deed helemaal geen pijn en hij is volkomen weg.

Marianne – Behandeld in Amsterdam | Kosten: €355

Moedervlek verwijderen was een succes

Goede artsen, geen spijt dat ik hiernaartoe ben gegaan

Mevr. A – Behandeld in Amsterdam | Kosten: €400

Veelgestelde Vragen

Wie komt voor deze ingreep in aanmerking?

In principe worden moedervlekken verwijderd bij mensen waarbij er een redelijke kans is dat de moedervlek kwaadaardig is (kans op kanker). Maar ook bij mensen die hun moedervlekken niet mooi vinden, wanneer ze bijvoorbeeld op plekken zitten die altijd zichtbaar zijn (gezicht, hals, armen etc). Dit kunnen ook kinderen zijn, maar overleg hiervoor met de arts.

Hoe bereid ik mij voor op deze ingreep?

Indien je bloedverdunners of andere medicatie gebruikt is het verstandig om van tevoren met de arts te overleggen of en indien zo, hoeveel dagen je moet stoppen met de medicatie. Verder is het goed om eventuele allergieën tijdig aan de arts te laten weten. Indien de huid behaard is op de plek van de moedervlek is het ook goed om aan de arts te vragen of je dit thuis moet weghalen.

Hoe lang duurt deze ingreep?

Om een moedervlek te verwijderen zijn er 2 opties, beide mogelijkheden duren ongeveer 5-10 minuten.

Welke verschillende ingrepen zijn er?

Er kan een shave excisie gemaakt worden, wat inhoudt dat het bovenste laagje van de moedervlek eraf wordt geschaafd. Hier zal vervolgens een korstje ontstaan, waarna deze vanzelf zal loslaten. De andere mogelijkheid is dat de gehele moedervlek met een excisie verwijderd wordt. Hierbij is het nodig dat het wondje door de chirurg gehecht wordt.

Hoe zit het met narcose/verdoving?

Beide behandelingen worden uitgevoerd onder lokale verdoving. Dit betekent dat met behulp van een spuitje enkel het gebied rondom de moedervlek verdoofd zal zijn.

Is de ingreep pijnlijk?

Aangezien de ingreep plaatsvindt onder lokale verdoving, zul je van de ingreep zelf geen last ondervinden. Als de verdoving eenmaal is uitgewerkt (enkele uren later), kan de plek wel gevoelig zijn.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Dit hangt erg af van de locatie van de moedervlek. Indien de moedervlek op een plek zat die je voelt bij bijvoorbeeld bukken en tillen, is het verstandig om dit soort werkzaamheden gedurende een week niet uit te voeren. Werkzaamheden waarbij men de plek van de moedervlek niet voelt 'trekken' kunnen nog dezelfde dag weer worden uitgevoerd.

Wanneer kan ik mijzelf weer tonen?

Ook dit hangt erg af van de plek waar de moedervlek is weggehaald. Indien dit in het gezicht is, kan de plek in het begin nog wat roze en gevoelig zijn. Hoe roze verschilt echter ook tussen personen onderling. Normaal gesproken kun je jezelf de dag erna wel weer tonen.

Blijven er littekens achter bij deze ingreep?

Ja, er wordt een wondje gemaakt om de moedervlek weg te halen, waar later een korstje op komt of de wond wordt gehecht. Als de korst verdwijnt, ontstaat een litteken. Hoe groot het litteken is, hangt o.a. af van de grootte van de moedervlek en van de eventuele kwaadaardigheid van de moedervlek (dan wordt er meer weggehaald dan alleen de moedervlek). Het litteken verdwijnt bijna altijd volledig binnen 6 maanden, maar bij grotere littekens kan er eventueel ook na die periode nog wat littekenweefsel zichtbaar blijven. Eventueel kun je dit litteken laten verwijderen.

Wat zijn de eventuele risico's bij deze ingreep?

Net als bij elke behandeling zijn hier ook (kleine) risico's aan verbonden. Dit kan littekenvorming zijn, ontsteking van het wondgebied of een tijdelijke blauwe plek.

Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?

Deze ingreep wordt enkel vergoed door de verzekering indien de moedervlekken om medische redenen verwijderd moeten worden (bijvoorbeeld vanwege kans op huidkanker). Indien het een cosmetische reden is, wordt het niet vergoed. Toch is het verstandig om voor de ingreep goed de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering door te nemen, aangezien elke verzekering zijn eigen voorwaarden heeft.

 

Herstel na het verwijderen van de moedervlek

Na de ingreep kun je meteen naar huis. Afhankelijk van de plaats van de moedervlek is het raadzaam om minstens een week niet te sporten. Ook bewegingen als bukken, tillen. kleding aan- en uittrekken moeten voorzichtig worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de spanning op de wondranden beperkt en kan de wond mooier genezen.

Er zal altijd enige vorming van littekenweefsel zijn. De mate waarin het litteken te zien is, is per persoon afhankelijk. In het begin zal de huid wat roze zijn. Maar deze roze kleur van de huid zal na een half jaar verdwenen zijn.

Na het plaatsen van de verdoving zal de ingreep zelf pijnloos zijn. Wel kan de huid gevoeliger zijn tot enkele dagen na het verwijderen van de moedervlek. Wanneer er een ‘excisie’ is uitgevoerd, moeten de hechtingen na 10 dagen worden verwijderd.

Risico’s en complicaties

Bij iedere ingreep kunnen er complicaties optreden. De plastisch chirurg zal alle behandelmethode met bijbehorende (kleine) complicaties goed doornemen. Hierdoor kun je zelf goed afwegen of het resultaat van de ingreep opweegt tegen de mogelijke (kleine) complicaties.

Bij het verwijderen van de moedervlek zijn er risico`s op:

  • littekenvorming
  • ontsteking van het wondgebied
  • bloeduitstorting (tijdelijke blauwe plek)

Resultaat

Na de ingreep zie je direct resultaat, de moedervlek is verwijderd. In de eerste paar maanden na de moedervlek verwijdering kan de huid wat roze zijn, maar dit trekt weer weg. Het uiteindelijke resultaat kan (afhankelijk van de grootte en plaats van de moedervlek) pas na een half jaar helemaal goed te beoordelen zijn. Na deze periode is de huid volledig hersteld en zal het litteken nauwelijks meer opvallen.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie