Home Huidverzorging Ontharingsmethodes: het verschil tussen IPL en Laser

Ontharingsmethodes: het verschil tussen IPL en Laser

by Frans

Nooit meer je oksels en benen scheren? Nooit meer de donkere haren op je bovenlip epileren? Nooit meer je bikinilijn harsen? Dat klinkt voor menig vrouw als muziek in de oren. Maar ook mannen die relatief veel haar hebben, op hun rug bijvoorbeeld, dromen ervan om voorgoed verlost te worden van scheren, epileren of harsen. Gelukkig biedt de hedendaagse technologie mogelijkheden om definitief te ontharen.

Iedereen heeft lichaamshaar

Iedereen heeft een bepaalde mate van ‘vellushaar’. Dat is heel fijn, dun en nauwelijks zichtbaar haar dat bijna overal op het lichaam aanwezig is. Doordat er in de puberteit meer androgenen (mannelijke hormonen) worden aangemaakt, verandert op sommige plekken dit vellushaar. Het wordt dikker, zwaarder en zwarter. Bij mannen zie je dat er bijvoorbeeld baard- en borsthaar ontstaat. Bij vrouwen zie je dat er donkerdere been- en okselharen verschijnen. De ene persoon is hariger dan de andere persoon. Dat heeft te maken met natuurlijk het geslacht, maar ook met de genetische bepaling, de hormonen en de leeftijd.

Liever helemaal glad: ontharen

In de westerse cultuur is het haast onacceptabel om een enige vorm van lichaamshaar te hebben. Vooral als je een vrouw bent wordt dit gezien als een no-go. Het ideaal is een kaal en glad lichaam zowel bij mannen als vrouwen. Lichaamshaar wordt gezien als lelijk, vies en zelfs dierlijk. Dit heeft tot gevolg dat we met zijn allen ons een ongeluk scheren, epileren en harsen. Voor mensen die extra behaard zijn, is scheren bijna een dagtaak. Dit kan een bron van frustratie vormen. Zulke mensen kunnen overwegen om te kiezen voor definitieve ontharing. Dit kan door middel van een IPL- of Laserbehandeling. In deze blogpost leg ik uit hoe deze behandelingen werken en wie het meest geschikt is voor elk van de behandelingen.

Het verschil tussen definitief ontharen d.m.v. laseren en IPL

Laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Zowel bij laseren als bij IPL ontharen wordt er gebruik gemaakt van selectieve foto-thermolyse. Dit betekent dat er lichtenergie wordt omgezet om haarzakjes kapot te maken, zodat er geen haar meer uit kan groeien. Er is echter wel een verschil tussen de twee methodes.

Bij laser wordt er gebruik gemaakt van licht van één golflengte (één kleur). Bij IPL gebruikt men verschillende licht golflengtes (meerdere kleuren). De enige overeenkomst tussen laser ontharen en IPL ontharen is dat bij beiden het haarzakje wordt beschadigd. De laser zendt echter een dunne, sterke straal door de huid. En dat terwijl bij IPL het apparaat de lichtenergie met golven (gepulseerd) afgeeft.

Laser ontharen IPL ontharen
Werkwijze De laser zendt één krachtige energiestraal van één golflengte/kleur. Hierdoor gaat er geen licht verloren, en is de behandeling uiterst effectief. Het licht bij IPL wordt uitgezonden in meerdere golflengtes (kleuren), net zoals bij een gewone lamp. Het licht is dus veel minder sterk dan bij laser, waardoor de haarzakjes minder goed vernietigd worden.
Behandeltijd
 • Lang
 • Slechts kleine oppervlaktes
 • Kort
 • Grote oppervlaktes in één keer
Aantal behandelingen Meestal ongeveer 6 Meestal rond de 10
Prijs Wordt vooral aangeboden in privéklinieken en is vaak duurder dan IPL ontharen Wordt vooral aangeboden door schoonheidssalons en is vaak goedkoper dan laser ontharen
Complicaties & bijwerkingen
 • Kan pijnlijk zijn op gevoelige plekken (bijv. bovenlip, oksels, voeten en handen)
 • Na de behandeling is de huid vaak wat rood en geïrriteerd
 • Relatief lange hersteltijd (enkele dagen)
 • Bij verkeerd gebruik laserapparatuur kans op brandwonden
 • Vaak nauwelijks pijnlijk
 • Kan sprake zijn van nagloeien en een licht geïrriteerde huid na de behandeling
 • Kortere hersteltijd
 • Wanneer op de verkeerde manier toegepast (door een onervaren en ongetrainde behandelaar) is er een risico op bijwerkingen, zoals brandwonden
Resultaat Zeer effectieve behandeling, tot 80% van de haren wordt permanent verwijderd Effectief, maar met relatief grote kans op teruggroeien van haren

Hoe permanent is ontharen d.m.v. laseren of IPL?

Veel behandelaars claimen dat ze haar permanent kunnen verwijderen met laser of IPL. De realiteit is dat er altijd haartjes zullen zijn die de laser- of IPL-behandeling overleven. Zelfs na meerder behandelingen kan tot wel 20% van het behandelde haar de behandeling overleven. Veel behandelaars hanteren daarom tegenwoordig de term ‘permanente reductie van haar’.

Wanneer laser ontharen en wanneer ontharen met IPL?

Er is niet één enkele behandeling die in alle gevallen het beste resultaat geeft. Welke behandeling het beste resultaat geeft in jouw situatie is dan ook vooral afhankelijk van de voorkeuren van de behandelaar.

 • Ontharen d.m.v. laser is met name geschikt voor mensen met een lichte huid en donkere haren. De ontwikkelingen volgen elkaar echter in rap tempo op, waardoor steeds meer klinieken beschikken over laserapparaten die goed gebruikt kunnen worden op een donkere huid.
 • Ontharen met IPL is in de regel minder effectief dan ontharen d.m.v. Laser. Hierdoor zijn vaak veel meer behandelingen nodig. De voordelen van een behandeling met IPL zijn bijvoorbeeld een kortere hersteltijd, een minder ingrijpende behandeling en een lagere prijs. De lagere effectiviteit moet dus tegen deze voordelen worden afgewogen.
 • Een combinatie van IPL en Laser. Er zijn behandelaars die een combinatie van beide methodes gebruiken om de beste mix tussen resultaat en bijwerkingen te bereiken.

Tot slot

Ontharingsbehandelingen d.m.v. laseren en IPL worden op steeds meer plekken aangeboden. De reden? De apparatuur wordt steeds goedkoper waardoor het makkelijker wordt om een praktijk te beginnen. Door het steeds grotere aanbod wordt er ook steeds meer gestunt met de prijzen. Bij foutief gebruik van laser- en IPL-apparatuur kunnen ernstige lichamelijke klachten, zoals diepe brandwonden, ontstaan. Laat je daarom niet te snel verleiden door een lage prijs en kies liever voor een goede kliniek en behandelaar.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie