Ga naar de inhoud

Ontstekingsremmende diëten bij Artrose & Reuma

ontstekingsremmende voeding

Kan voeding bijdragen aan het verlichten van ontstekingen in de gewrichten? Volgens Russel Greenfield, assistent professor aan de Universiteit van North Carolina, zijn daar overtuigende aanwijzingen voor. Hij verwijst naar verhalen van patiënten met artrose of reumatoïde artritis die op vakantie in India waren. Ze merkten op dat hun gewrichten daar veel minder pijn deden.

“Dat is heel begrijpelijk,” zegt Greenfield. “In India en tal van andere Aziatische landen domineren curries het menu. Het belangrijkste element hiervan is curcumine, een natuurlijke ontstekingsremmer die kan bijdragen aan verlichting van reumatische pijn. Ook een ander geliefd ingrediënt in de Aziatische keuken – gember – heeft ontstekingsremmende eigenschappen.”

Omega-3 vetzuren

Greenfield is van mening dat naast de Aziatische stijl van eten ook het mediterrane dieet zeer geschikt is om ontstekingen in de gewrichten af te remmen. Dit bestaat uit vis, fruit, groentes, graanproducten, peulvruchten, noten en olijfolie. Ook mag bij dit dieet een glaasje wijn per dag worden gedronken. Omega-3 vetzuren spelen een grote rol in het mediterrane dieet.

Deze gunstige verzuren beschikken over ontstekingsremmende eigenschappen. De vette zeevis – als makreel, zalm en haring – in dit dieet leveren een hoge dosis van deze Omega-3 vetzuren. Maar ook plantaardige producten als groene groenten, noten en peulvruchten voorzien het lichaam van deze ontstekingsremmende vetzuren.

Niet in evenwicht

“In de Westerse wereld bevatten voedingsmiddelen te veel Omega-6 vetzuren en te weinig Omega-3 vetzuren. Wanneer dit niet in evenwicht is, kunnen er ontstekingen in het lichaam ontstaan,” zegt Barry Sears. Deze Amerikaanse biochemicus is auteur van het boek ‘The Zone Dieet’, dat over de rol van voedsel in het verminderen van ontstekingen gaat.

“Een dieet dat rijk is in Omega-6 en laag is in Omega-3 wordt in verband gebracht met toenemende niveaus van cytokines in het lichaam. En deze stoffen kunnen ontstekingen veroorzaken.” Gebleken is dat een dosering Omega-3 van drie gram of meer per dag heel effectief is bij gewrichtsklachten. Het vermindert de pijn, stijfheid en zwellingen.

Bruine rijst

Professor Christopher Cannon, verbonden aan de Harvard Medical School – is mede auteur van het boek ‘The Complete Idiot’s Guide to The Anti-Inflammation Diet’. Dit is in principe het Zone Dieet, maar dan aangevuld met Omega-3 vetzuren.

Dit is de basis van dit ontstekingsremmende dieet:

  • Eet veel fruit en groenten.
  • Beperk verzadigde vetten en transvetten zoveel mogelijk.
  • Zorg voor een goede inname van Omega-3 vetzuren door middel van het eten van vette zeevis of een visoliesupplement.
  • Beperk de inname van geraffineerde koolhydraten, zoals pasta en witte rijst.
  • Eet volle granen, zoals bruine rijst of bulgur.
  • Eet magere eiwitbronnen, zoals kip, kalkoen, varkenshaas en hamlappen.
  • Ban zo veel mogelijk rood vlees en volvette zuivelproducten van uw menu.
  • Vermijd geraffineerde en voorbewerkte voedingsmiddelen.
  • Breng uw maaltijden op smaak met ontstekingsremmende kruiden als gember en kerrie (curcumine).

Fruit van het seizoen

Cannon geeft graag een voorbeeld hoe een dag ontstekingsremmend eten er uit zou kunnen zien. Als ontbijt kan magere yoghurt met havermout en bessen genuttigd worden. Daarbij een kopje koffie of groene thee. De lunch bestaat uit tonijnsalade op volkorenbrood en een smoothie bereid met fruit van het seizoen. Als tussendoortje kan een stukje pure chocolade of vier walnoten worden gegeten. Het diner zou kunnen bestaan uit volkoren spaghetti met een pastasaus van kip- of kalkoengehakt plus een spinaziesalade met sinaasappel en walnoten.

Gezond gewicht

Ontstekingsremmende diëten beloven geen gewichtsverlies. Maar in veel gevallen gaat er wel een aantal overtollige pondjes van af. Greenfield vindt dit logisch als je kijkt naar de samenstelling van dit dieet. “Als je geen roodvlees, volvette zuivel, verzadigde vetten, transvetten en sterk bewerkte koolhydraten eet, is de kans groot dat je gewicht gaat verliezen. En het handhaven van een gezond lichaamsgewicht is het beste wat u kunt doen om ontstekingen te verminderen.” De directeur van het Amerikaanse Reumafonds is het daar mee eens. “Er is een verband tussen overgewicht en artrose. Hoe zwaarder je bent, hoe meer kans je hebt op kraakbeenslijtage met uiteindelijk ontstekingen als gevolg.”

Compleet eetpatroon aanpassen

Greenfield vindt het niet verrassend dat ontstekingsremmende diëten meer tijd nodig hebben om te werken dan ontstekingsremmende pijnstillers, zoals NSAIDs. “Zo’n medicijn is snel na inname effectief tegen de pijn. Voor een ontstekingsremmend dieet is meer tijd nodig. De meeste patiënten merken echter al binnen een paar weken een merkbaar verschil.” Daarnaast benadrukt hij, dat de aandacht niet gericht moeten worden gericht op één individueel ingrediënt, zoals visolie. Het complete eetpatroon moeten worden aangepast.

Natuurlijke ontstekingsremmers

groenlipmossel

Een verandering in uw eetgewoonten kan daadwerkelijk het ongemak van gewrichtsontstekingen verlichten. Bovendien kunnen vloeibare groenlipmossel, Curcumine of het voedingssupplement Proflexen waardevolle aanvulling bieden. Deze krachtige componenten zijn bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen, zowel in de mediterrane keuken als in de Aziatische gastronomie. Deze bevat een indrukwekkende variëteit aan Omega-3 vetzuren, met verschillende uitzonderlijke soorten die u niet zult vinden in vette zeevis.