Home Voor Hem Onvruchtbaarheid bij Mannen – Symptomen & Oorzaken

Onvruchtbaarheid bij Mannen – Symptomen & Oorzaken

by Frans
Published: Updated:

Onvruchtbaarheid bij Mannen? Als je het woord “onvruchtbaar” hoort, waar denk je dan aan? Het is een toestand waarin je geen baby’s kunt maken. Een van de belangrijkste eigenschappen van levende wezens die ons heeft behoed voor het uitsterven van de vorige generaties tot aan de huidige is voortplanting.

Het is het proces waarbij een koppel vruchtbaar is en baby’s kan maken door seks te hebben. Onvruchtbaarheid treedt meestal op jonge leeftijd op, voor de puberteit en op oudere leeftijd voor mannen en vrouwen, maar er is een bepaalde leeftijd waarop vruchtbaarheid zou moeten optreden.

Wat is Onvruchtbaarheid bij Mannen?

onvruchtbaarheid bij mannenOnvruchtbaarheid bij mannen treedt op wanneer een man de puberteit heeft bereikt en verwacht wordt dat hij een vrouw zwanger kan maken tijdens geslachtsgemeenschap, maar door bepaalde factoren niet aan deze verplichting kan voldoen. De meeste mannen zijn zich er niet van bewust dat zij verantwoordelijk zijn voor de onvruchtbaarheid van hun vrouw.

Vaak begrijpen ze de aard van hun probleem pas als ze naar het ziekenhuis gaan en te horen krijgen dat ze onvruchtbaar zijn, of als een andere man hun vrouw met succes zwanger heeft gemaakt.

Onvruchtbaarheid bij mannen heeft geleid tot gebroken gezinnen omdat het stel als onvruchtbaar wordt bestempeld. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze jarenlang kinderloos blijven. Omdat het een medisch probleem is dat behandeld kan worden, is het relevant om bepaalde symptomen te herkennen als je slachtoffer van dit probleem bent.

Symptomen van Onvruchtbaarheid bij Mannen

1. Onvermogen om zwanger te worden

Als een man trouwt met zijn vrouw, kan hij zich verheugen op de onbetaalbare onbeschermde seks waarvan ze zullen genieten en de prachtige kinderen die ze zullen grootbrengen. Hun huwelijksreis zal fascinerend zijn en hij is gelukkig omdat hij heel goed is in bed.

Hun seksleven is niet het probleem, maar iets maakt hen verdrietig, namelijk het onvermogen van zijn vrouw om zwanger te worden. Ze kunnen het nog steeds normaal vinden en verschillende marathonseks sessies hebben, maar als het al een jaar zonder resultaat is, dan is het duidelijk dat ze niet zwanger kan worden. Misschien ligt het aan de man. Dan moet hij nagaan of er iets met hem aan de hand is.

2. Het Onvermogen om een Erectie te Behouden (Erectiestoornis)

Dit wordt ook wel erectiestoornis genoemd. Niet alle mannen genieten van seks, maar kunnen hun partner niet zwanger maken. Sommigen kunnen zelfs geen erectie behouden, dat wil zeggen dat hun penis niet stijf kan worden maar slap blijft.

We weten allemaal dat voor goede seks een stijve penis nodig is om de vrouw te penetreren en haar te bevruchten met sperma. Je kunt sommige mannen dit niet kwalijk nemen. Soms kunnen stress, angst, relatieproblemen, enz. deze aandoening veroorzaken.

Lees ook: Eron Plus Review

Hoe verwacht je dat een gestreste man goed presteert in bed? Of denk je dat hij opgewonden zal zijn na een serieus relatieprobleem tussen hem en zijn partner? Nee, laten we realistisch zijn. Hij zal een laag libido of een lage seksdrive hebben.

Een andere oorzaak van een slappe penis kan ook de schuld van de man zelf zijn. Als hij bijvoorbeeld rookt, overmatig alcohol drinkt of weinig beweegt. Dit kan leiden tot verschillende problemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hormonale onbalans of neurologische aandoeningen. In zulke scenario’s moet hij afzien van een dergelijke levensstijl om zijn trots als man te behouden en zijn relatie te redden.

3. Abnormale Ejaculatie (Veranderingen in Sperma)

Ejaculatie is het vrijkomen van sperma dat zaadcellen bevat om de eicel te bevruchten tijdens geslachtsgemeenschap. In dit geval kan een man echter last hebben van vroegtijdige zaadlozing, wat betekent dat het sperma bij de seks eerder vrijkomt dan verwacht. Daardoor is er een onjuiste timing van het sperma dat nodig is om een vrouw zwanger te maken.

Een andere afwijkende zaadlozing is retrograde ejaculatie, waarbij een vrijgekomen zaadcel naar de blaas gaat in plaats van naar de penis om te bevruchten. Tijdens een normale zaadlozing spannen de spieren bij de blaashals zich aan, zodat het sperma niet in de blaas komt, maar via de penis naar buiten gaat, maar in dit geval gaat de blaashals open, waardoor een vrouw niet over het benodigde sperma voor de voortplanting kan beschikken. Omdat het sperma in de blaas zit, komt het vrij als urine.

4. Vergrote Scrotum (varicocele)

Ooit iemand gezien met grote testikels (twee testikels in het scrotum)? Het kan zijn dat je een aandoening hebt die varicocele heet, waardoor de aderen in het scrotum (een zak waarin de testikels zitten) vergroot zijn.

Slachtoffers van deze aandoening ervaren pijn in de testikels (meestal aan de linkerkant, soms aan de rechterkant, of bilateraal) en een lage spermaproductie door de verhoogde temperatuur in het scrotum. Hierdoor lijken het scrotum en de penis op een geweer dat niet kan schieten door deze medische aandoening.

Maar wat zijn de oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid?

Oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen

Er zijn veel redenen voor onvruchtbaarheid bij mannen. Laten we ze eens nader bekijken.

1. Medische oorzaken

Sommige medische oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen zijn het gevolg van genetische afwijkingen zoals chromosoomafwijkingen (bijvoorbeeld het syndroom van Klinefelter) of genetische afwijkingen die resulteren in een abnormale vorm van het sperma, ook wel teratospermie genoemd, of een laag aantal zaadcellen (oligospermie).

Andere medische oorzaken zijn hormonale onbalans in hormonen zoals testosteron, follikel stimulerend hormoon en het luteïniserend hormoon dat helpt bij de productie van sperma als gevolg van een ongezonde levensstijl. We kunnen ook denken aan oorzaken zoals varicocele, testiculair trauma, tumoren of afwijkende testikels. Al deze oorzaken vereisen medisch ingrijpen.

2. Levensstijl als oorzaak

Onbeschermde seks en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) kunnen bijvoorbeeld je sperma en voortplantingssysteem vernietigen. Daarnaast kunnen te veel alcohol drinken, roken, drugsgebruik en obesitas leiden tot ziektes als diabetes, hoge bloeddruk, etc., met onvruchtbaarheid bij de man als gevolg.

Bovendien kan het soort werk dat je doet je blootstellen aan giftige stoffen, verontreinigende stoffen of straling uit het milieu, waarvan bekend is dat ze de productie van sperma beïnvloeden. Wees dus voorzichtig op de plek waar je werkt en zorg dat je uit de buurt blijft van deze ongezonde levensstijlen.

3. Leeftijd

Als je ouder wordt, beginnen de systemen van je lichaam achteruit te gaan, en dat geldt ook voor de kwaliteit van het sperma dat je produceert. Je sperma kan bijvoorbeeld moeite hebben om naar het vrouwelijke voortplantingskanaal te zwemmen om de eicel te bereiken en deze te bevruchten. Dit proces staat bekend als slechte beweeglijkheid van de zaadcellen.

Waar onvruchtbaarheid bij mannen op neerkomt

Mannelijke onvruchtbaarheid is geen doodvonnis of iets zonder oplossing. Hoewel het kan beletten dat je een vrouw zwanger maakt en vader wordt, kunnen de symptomen zoals het onvermogen om zwanger te worden, erectiestoornissen, abnormale ejaculatie en een vergroot scrotum je er op wijzen dat je medisch advies van een arts moet inwinnen.

Je moet je ook bewust zijn van medische, leefstijl- en leeftijdsgerelateerde oorzaken en hoe je sommige daarvan kunt vermijden of zo snel mogelijk een behandeling kunt zoeken. Gebruik deze informatie om jezelf te helpen je onvruchtbaarheid bij mannen onder controle te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie