Ga naar de inhoud

Opgezwollen Voeten

Opgezwollen voeten

Waarom zijn mijn voeten opgezwollen?

Iedereen heeft zo nu en dan wel eens last van opgezwollen voeten. Meestal verdwijnen de klachten weer snel. Maar soms wil de zwelling maar niet verdwijnen. Dan is het toch verstandig om even naar de huisarts te gaan. Dit kan duiden op een gezondheidsprobleem.

Eén of beide voeten opgezwollen? Dat kan pijn doen en het lopen bemoeilijken. Het is niet altijd duidelijk waarom dit gebeurt. Maar soms wordt dit verschijnsel veroorzaakt door een ernstig of minder ernstig gezondheidsprobleem. Healthcarechain zet de belangrijkste oorzaken van opgezwollen voeten voor u op een rijtje.

Vocht

Uw voeten kunnen gaan zwellen op het moment dat uw lichaam teveel vocht vast houdt. Dit merkt u bijvoorbeeld na een lange vliegreis, in de periode rond de menstruatie of als u urenlang heeft moeten staan. Meestal verdwijnen de zwellingen weer vanzelf. Soms kan het probleem een teken zijn van een gezondheidsprobleem, zoals lage eiwitgehaltes, hartfalen of een nier- of leverziekte. Het is dus verstandig om even naar de huisarts te gaan als uw voeten langer dan een week opgezwollen zijn.

Letsel

Wanneer u struikelt of een verkeerde stap zet, kan een gezwollen voet duiden op een botbreuk of een verstuiking. Doordat er extra bloed wordt aangevoerd om de genezing van het letsel te versnellen, gaan uw voet en enkel opzwellen. Raadpleeg uw huisarts als u veel pijn heeft en uw voet niet kunt belasten.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap houdt het lichaam meer vocht vast. Het is dus een normaal verschijnsel dat de voeten opzwellen. Het vormt geen bedreiging voor de gezondheid van moeder en kind. Opgezwollen voeten zorgen alleen voor veel ongemak. Na de bevalling normaliseert de vochthuishouding, zodat dit probleem vanzelf weer verdwijnt.

De situatie is anders wanneer de zwelling gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid, ademhalingsproblemen en buikpijn. Dan kan er sprake zijn van pre-eclampsie. Deze aandoening openbaart zich ongeveer in de 20e week van de zwangerschap en is gekoppeld aan een hoge bloeddruk. Vertel het uw arts als u last heeft van deze symptomen. Wanneer ze niet tijdig worden behandeld, kan dit leiden tot beschadigingen aan uw lever of nieren.

Artrose

Bij artrose in de voeten is de kans aanwezig, dat er zich vocht gaat ophopen in de gewrichten en de omliggende weefsels. Mede door deze zwellingen ontstaat er pijn. Hier vindt u meer informatie over voet-artrose plus oefeningen die kunnen helpen de zwellingen te verminderen.

Reumatoïde artritis

Deze chronische gewrichtsaandoening begint meestal in de voeten. Door verdikking van de slijmvliezen – die de binnenkant van de gewrichten bekleden – worden deze minder doorlaatbaar voor vocht vanuit de bloedvaten.

Dit kan leiden tot een abnormale hoeveelheid gewrichtsvloeistof bij reumatoïde artritis. Dit zorgt niet alleen voor pijn en stijfheid, maar ook voor zwellingen.

Jicht

Bij deze – overigens zeer pijnlijke – aandoening hopen urinekristallen zich op in de gewrichten. De klachten bij jicht doen zich meestal ’s nachts voor. De gewrichten van de grote teen worden dan snel rood en opgezwollen. Zoek hulp als u deze symptomen herkent.

Chronische veneuze insufficiëntie

Het bloed wordt vanuit de voeten en benen terug naar het hart gestuwd. Daarom bevinden zich in de bloedvaten kleppen, die voorkomen dat het bloed niet naar beneden stroomt. Deze kleppen kunnen zwakker worden bij het ouder worden of als u veel staat of zit. Er ontstaan dan zwellingen in uw voeten, omdat het bloed onvoldoende omhoog gepompt kan worden.

Hartfalen

Dit is een ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie van het hart langzaam minder wordt. U merkt er in het begin weinig van. Maar later kunnen er klachten ontstaan als vermoeidheid, kortademigheid en het vasthouden van vocht. Meestal ontstaan de zwellingen in uw benen en voeten. Het is belangrijk om met deze klachten snel medische hulp in te roepen.

Nierziekte

Uw nieren hebben als taak om afvalstoffen uit het bloed te filteren. Als deze organen niet goed werken, kan er een teveel aan zout in uw bloed achterblijven. Daardoor gaat uw lichaam meer vocht vasthouden. Door de zwaartekracht wordt het overtollige vocht naar de voeten en enkels getrokken. Daardoor kunnen ze gaan opzwellen.

Leverziekte

Als u hepatitis (een ontsteking in uw lever) heeft of als u veel alcohol drinkt, moet uw lever zich steeds opnieuw herstellen. Dit heeft als gevolg dat littekenweefsel het gezonde weefsel gaat vervangen en dat dit orgaan minder goed gaat werken. Er gaat zich vocht in de benen en voeten ophopen, waardoor deze ledenmaten gaan opzwellen.

Wat kunt u doen tegen opgezwollen voeten?

Wat u kunt doen, is RICE. Deze letters staan voor ‘Rust’, ‘IJs’, ‘Compressie’ en ‘Evaluatie’. Dit helpt vooral bij verstuikingen en gebroken botten, maar kan ook de klachten verlichten als uw voeten om een andere reden opgezwollen zijn.

Geef uw voeten rust en houd ze omhoog. Het vocht zal uit de voeten wegstromen. IJs maakt de bloedvaten smaller, zodat de bloedstroom wordt beperkt. Dit helpt tegen de pijn. Ook kunt u extra strakke sokken of compressiekousen gaan dragen. Deze duwen het vocht uit uw voeten weg.

U kunt verder proberen om het vocht te verplaatsen. Als u ongeveer een uur rondloopt, wordt het moeilijker voor overtollig vocht om zich op één plaats – uw voeten dus – te verzamelen.

Een andere manier om uw lichaam van overtollig vocht te verlossen, is dagelijks 200 tot 400 milligram magnesium aan uw voeding toevoegen. Rijk aan dit mineraal zijn havermout, bananen, amandelen, broccoli en rode bieten.

Ook kunt u een magnesiumsupplement gebruiken. Neem wel eerst contact op met uw huisarts bij nier- en hartaandoeningen of als u een medicijn gebruikt bij andere klachten.

Wanneer moet u met opgezwollen voeten naar een arts?

In de volgende gevallen is het belangrijk om snel met deze klacht naar de huisarts te gaan:

  1. Wanneer er een kuiltje aanwezig blijft op het moment dat u op uw gezwollen voet drukt.
  2. De pijn en zwellingen niet verdwijnen.
  3. Wanneer u ook last heeft van kortademigheid of pijn op de borst.