Ga naar de inhoud

Overmatig Zweten

Overmatig Zweten

Overmatig zweten en naar zweet ruiken is een gênant probleem. En met de zomer die nu akelig dichtbij komt wordt dit probleem voor veel mensen alleen maar groter. In dit blogartikel kijken we naar wat overmatig zweten is, waarom de één meer zweet dan de ander en hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder hinder ondervindt van het zweten.

Wat is overmatig zweten?

Zweten is heel normaal. Sterker nog, zweten is gezond. Zweten doe je om je lichaamstemperatuur constant te houden. Alleen als je zonder je echt in te spannen al veel zweet, dan heb je last van overmatige transpiratie. Je kunt dan last hebben van zweet op je hele lichaam, en vaak met name bij je oksels, handen of voeten. Dit is natuurlijk erg vervelend aangezien zweet gepaard gaat met veel vocht en vaak een nare geur.

Overmatig zweten heeft een medische naam; hyperhidrosis. Mensen met hyperhidrosis zweten veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur in balans te houden.

Overmatig zweten is erg vervelend voor de persoon in kwestie. Men kan erg onzeker worden van zweetplekken en een zweetgeur. Daarnaast geef je niet graag iemand een hand als je klamme handen hebt. En vochtige voeten zijn gevoelig voor schimmelinfecties, die ook voor een nare geur zorgen. Overmatig zweten kan daarnaast ook nog eens zorgen voor een geïrriteerde huid.

Wanneer heb je last van overmatig zweten (hyperhidrosis)?

Wanneer je veel zweet zonder echt inspanning te leveren, heb je waarschijnlijk last van overmatig zweten. Vaak is hyperhidrosis te herkennen aan handen en voeten die (vrijwel) altijd vochtig zijn. Ook de oksels en de rug zijn vaak vochtig bij mensen met hyperhidrosis. Als het overmatig zweten zo erg is dat je overal nat bent en je kleding een paar keer per dag moet verschonen, dan weet je zeker dat je last hebt van overmatig zweten.

Wat is de oorzaak van overmatig zweten?

Hyperhidrosis is bij sommige mensen aangeboren, echter meestal uit het zich pas in de puberjaren. Overmatig zweten kan ook komen door een zenuwafwijking die pas later in het leven ontstaat. Ook kan een infectie, overgewicht, de overgang, hormonale problemen, kanker of bepaalde geneesmiddelen invloed hebben op het zweten. Daarnaast kunnen ook psychische redenen zoals stress, invloed hebben op overmatig zweten. Maar overmatig zweten heeft helaas bij veel mensen ook géén aanwijsbare oorzaak.

Wanneer overmatig transpireren je leven beheerst

Niemand vindt het fijn om overal vochtige of natte plekken te hebben. Daarnaast wil niemand de hele dag naar zweet ruiken. Overmatig transpireren kan leiden tot onzekerheid of andere psychische klachten.

Zweet je zoveel dat niets helpt en je overmatige transpiratie je echt belemmert in je dagelijks leven? Dan kun je altijd nog contact opnemen met de huisarts.

Deze kan je doorverwijzen naar een dermatoloog, die vervolgens een passende behandeling kan uitzoeken om het zweten tegen te gaan. Gelukkig zijn er veel behandelingen om het overmatige zweten tegen te gaan en soms worden deze vaak zelfs (deels) vergoed door je zorgverzekering. Verderop op deze pagina vind je een overzicht van deze behandelingen.

Wat kun je zelf doen tegen overmatig zweten?

Je kunt zelf van alles doen om overmatig zweten, of de hinder die je er van ondervindt, te verminderen.

1. Hygiëne

De stap naar minder zweten begint bij jezelf. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om minder last te hebben van dit probleem. Om te beginnen is persoonlijke hygiëne van groot belang. Persoonlijke hygiëne wil zeggen dat je jezelf regelmatig moet wassen en goed afdrogen. Daarnaast is het belangrijk om iedere dag schone kleren te dragen, met name sokken en t-shirts moeten regelmatig verschoond worden.

2. Kleding

IMG 1594
Voor de uitvinding van deodorants werden vaak ‘pads’ gebruikt om de kleding te beschermen tegen zweet. Anti-zweet pads worden nog steeds verkocht en kunnen een oplossing zijn voor mensen die last hebben van overmatig zweten bij de oksels.

Het valt aan te raden om goed ademende, luchtige kleding te dragen. Draag daarom het liefst katoenen kleding. Zweetvoeten kun je verminderen door meer op blote voeten te lopen en leren schoenen te dragen.

3. Deodorant & anti-zweet pads

Schroom zeker niet om gebruik te maken van deodorant. Gebruik deodorant het liefst nadat je gedoucht hebt om het zweten te voorkomen. Sommige mensen spuiten pas deodorant op als ze al gezweet hebben. Het enige wat deodorant dan doet is de geur een beetje maskeren. Dan is het dus eigenlijk al een beetje te laat.

Gebruik bij voorkeur deodorants waar ‘anti-transpirant’ op staat. Sommige deodorants maskeren echt alleen de geur. Een anti-transpirant daarentegen gaat echt de vorming van zweet tegen. Een anti-transpirant moet je daarom van te voren gebruiken, voordat je hebt gezweet. Bij voorbaat vlak na het douchen en voordat je de deur uit gaat.

Voor overmatige zweters is het dus logischerwijs beter om een anti-transpirant te gebruiken dan een deodorant. Op de verpakking staat altijd vermeld met welke van de twee je te maken hebt.

Anti-zweet pads kunnen een goede manier zijn om overmatig zweten te verbergen en kleding te beschermen. De pads plaats je in je oksels. Daar nemen ze het zweet op, zodat je geen natte plekken in je kleding krijgt.

4. Externe factoren, voeding en stress

Externe factoren zoals de temperatuur van je omgeving en je voeding hebben ook invloed op je mate van transpireren. Probeer de omgeving waar je je in bevindt koel en geventileerd te houden. Eet liever geen voeding die transpireren stimuleert. Meestal is dat pittig voedsel. Daarnaast zorgt een stofje dat in bepaalde soorten voeding zit voor een sterkere en viezere zweetgeur.

Dat stofje heet Choline en dat zit vooral in eieren, zoutwatervissen, lever en bonen. Daarnaast zorgen ui, knoflook en andere kruiden ook voor een sterkere zweetgeur. Stress zorgt er ook voor dat je zweetklieren extra geactiveerd worden. Probeer dus je stress aan te pakken.

Anti-zweet behandelingen

Je kunt zelf uiteraard het één en ander doen om overmatig transpireren te verminderen. Echter soms werkt helemaal niets en kun je overwegen om een behandeling te ondergaan. De eerste stap die ja dan kunt zetten is naar de huisarts gaan. De huisarts kan je bepaalde middelen voorschrijven om het probleem aan te pakken. In het ergste geval kan hij je doorverwijzen voor een gespecialiseerde behandeling.

De volgende behandelingen werken goed tegen overmatig zweten:

Aluminium tegen transpiratie

Aluminiumzout beschadigt de uitmondingen van de zweetgangen, waardoor de zweetkliertjes minder zweet kunnen uitscheiden. Dit kan een goede oplossing zijn, maar het kan ook huidirritatie veroorzaken.

Iontoforese

Dit is een techniek waarmee met apparatuur een elektrisch stroompje door een bakje kraanwater wordt geleid. Door de handen en voeten een tijdje in dit bakje te houden zou het zweetkanaaltje tijdelijk worden afgesloten. Dit effect duurt een paar dagen. Deze therapie is thuis uit te voeren maar alleen geschikt voor de handen, voeten en oksels.

Botox tegen zweten

Zweten kan ook worden tegen gegaan door kleine hoeveelheden botox in de huid te spuiten. Dit zorgt ervoor dat de signalen van de zenuwen, die de zweetklieren stimuleren, te stoppen. Het effect hiervan houdt een paar maanden aan, daarna moet het opnieuw gedaan worden.

Klierverwijdering bij overmatig zweten

Klierverwijdering of een zweetklierexcisie is het verwijderen van zweetklieren op een bepaalde plek. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Dit is een permanente oplossing, want de verwijderde zweetklieren komen niet meer terug. Het zweet dat normaal via die klieren afgescheiden werd, wordt daarna afgescheiden via de nieren als urine.

MiraDry

MiraDry is een behandeling met radiogolf-straling die de laag in de huid waar zweetklieren zitten, verwarmd. Door de warmte worden de zweetklieren vernietigd en treed er een permanente zweetreductie op van ongeveer 82%. Dit effect is permanent omdat de vernietigde zweetklieren niet meer terugkomen.

Laserbehandeling tegen overmatig zweten

Een laserbehandeling is een relatief nieuwe behandeling tegen overmatig zweten. Hierbij worden de zweetklieren met behulp van laserstralen verkleind of vernietigd. Met een korte dagbehandeling en minimale sneetjes in de huid kan zo het overmatig zweten zeer effectief behandeld worden.

Blokkeren zenuwbanen

Een andere ingrijpende oplossing is het blokkeren van en eventueel zelfs doorsnijden van de zenuwbanen. Dit blokkeren van de zenuwbanen heeft een tijdelijk effect van 1 á 2 jaar. Het snijden van de zenuwbanen heeft wel een permanent effect, maar zal niet snel worden uitgevoerd.

Tot slot

Overmatig zweten is erg vervelend, maar hoeft niet je hele leven te bepalen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en de in dit artikel besproken behandelingen, kun je het probleem bij de oorzaak aanpakken.

Heb jij tips tegen overmatig transpireren die hier nog niet genoemd zijn? Laat het ons weten!