Home Snurken Slaapapneu: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Slaapapneu: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

by Frans

Slaapapneu is een veelvoorkomende maar ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap verschillende keren wordt onderbroken. Dit gebeurt wanneer de spieren in de achterkant van de keel ontspannen tijdens de slaap, waardoor de luchtwegen vernauwen of sluiten zodra men begint te ademen.

Hierdoor kan de zuurstoftoevoer naar de hersenen worden belemmerd, wat leidt tot een reeks gezondheidsproblemen op lange termijn, waaronder hoge bloeddruk, beroerte en hartziekten.

Symptomen en Oorzaken

De voornaamste symptomen van slaapapneu zijn luid snurken, kortademig wakker worden gedurende de nacht, pauzes in de ademhaling tijdens de slaap, overmatige dagelijkse slaperigheid, concentratieproblemen en ochtendhoofdpijn. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen die snurkt slaapapneu heeft.

Andere symptomen kunnen zijn: wakker worden met een droge mond of keelpijn, moeite hebben met in slaap vallen of in slaap blijven, prikkelbaarheid, depressie of stemmingswisselingen, en merkbare vermindering van libido.

Er zijn veel oorzaken van slaapapneu, waarvan de meest voorkomende overgewicht en obesitas is. Overgewicht leidt tot extra weefsel in de achterkant van de keel, waardoor de luchtwegen vernauwen of sluiten.

Leeftijd is een andere belangrijke factor. Naarmate mensen ouder worden, neemt de spiertonus af, wat kan leiden tot meer kans op obstructieve slaapapneu. Erfelijkheid speelt ook een rol; als uw familiegeschiedenis gevuld is met mensen die last hebben van slaapapneu, heeft u zelf mogelijk een verhoogd risico om deze aandoening te ontwikkelen.

Behandeling slaapapneu

De behandeling van slaapapneu varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening en de specifieke symptomen van de patiënt. In minder ernstige gevallen kunnen levensstijlveranderingen, zoals gewichtsverlies, het vermijden van alcohol en roken, de symptomen helpen verminderen. In ernstigere gevallen kan echter medische interventie nodig zijn.

Een veelgebruikte behandeling is Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), waarbij tijdens de slaap een constante stroom van lucht naar de luchtwegen wordt gestuurd via een masker dat over de neus en/of mond wordt gedragen. Dit helpt de luchtwegen open te houden en de ademhaling te normaliseren.

Soms kan een operatie nodig zijn om overtollig weefsel uit de keel of neus te verwijderen, of om de kaken te herpositioneren. In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om een apparaat in het lichaam te implanteren dat de ademhaling reguleert.

Het is essentieel dat elke behandeling voor slaapapneu wordt besproken met een medische professional, die rekening kan houden met uw specifieke situatie en eventuele andere gezondheidsproblemen.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie