Ga naar de inhoud

Spataderbehandeling

Spataderen laten behandelen

Spataderen kunnen je benen ontsieren en bovendien zorgen voor klachten en pijn. Gelukkig zijn er veel veilige manieren om spataderen te laten verwijderen. Op deze pagina lees je meer over de verschillende behandelingen, zoals lasertherapie, sclerocompressie en ader strippen.

Laat spataderen veilig chirurgisch verwijderen

Spataderen (varices) zijn een veelvoorkomende kwaal, die meestal in de onderbenen, maar ook op andere plekken kunnen ontstaan. Spataderen ontstaan omdat kleppen die er voor zorgen dat het bloed terug naar het hart kan stromen kapot zijn.

Door de kapotte kleppen kan het bloed niet goed wegstromen en hoopt het bloed zich op in de benen. Dit zorgt ervoor dat de aderen opzwellen en zichtbaar zijn. Veel mensen vinden dit niet mooi. Daarnaast kunnen spataderen ook andere klachten geven, zoals vermoeide benen, pijn, jeuk en ’s avonds dikke enkels. De oorzaak voor spataderen is vaak onbekend.

Er bestaan een aantal methoden om spataderen te verwijderen. De belangrijkste zijn: VNUS-methode, Endoveneuze Lasertherapie (EVLT), Crossectomie met of zonder strippen (operatie) en Sclerocompressie (dichtspuiten).

In dit filmpje wordt uitgelegd wat een spatader precies is, wat de klachten zijn en belangrijker; hoe de spataderen kunnen worden verwijderd middels diverse behandelmethodes zoals lasertherapie en sclerotherapie.

Het consult

Ontstaan vaan spataderen
Spataderen ontstaan door niet goed functionerende kleppen.

Als je last van spataderen hebt kun je via de huisarts doorgestuurd worden naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt vaak meteen gemeten in welke aderen en in welke mate de kleppen niet meer goed werken. Dit wordt gedaan middels het zogenaamde duplexonderzoek. Hierbij wordt met een echo elke ader in de benen bekeken. Er kan meteen geregistreerd worden in hoeverre het bloed in de verkeerde richting stroomt, dus in hoeverre de kleppen in de aders kapot zijn.

Vervolgens heb je een gesprek met de chirurg over je klachten, de uitslag van het uitgevoerde onderzoek en het vervolg. Afhankelijk van welke ader aangedaan is en in welke mate, wordt een voor jou geschikte behandeling gekozen.

Spataderbehandelingen

Voor het verwijderen van spataderen zijn de belangrijkste methoden:

  • VNUS-methode & EVLT
  • Crossectomie met of zonder strippen
  • Sclerocompressie

VNUS-methode

EVLT-methode
Spataderbehandeling met laser (EVLT). 1) Spatader wordt opgespoord en aangeprikt met een holle naald 2) Katheter met laser wordt in ader binnengebracht 3) Met de laser wordt de spatader dichtgeschroeid 4) Katheter wordt langzaam teruggetrokken en verschroeid zo de gehele spatader.

De VNUS-methode en de EVLT zijn vergelijkbare methoden. Deze methoden kunnen poliklinisch uitgevoerd worden met een lokale verdoving. Met een echo worden de aangedane vaten opgezocht. Vervolgens worden deze vaten aangeprikt met een holle naald. Van te voren krijg je eerst verdoving op de plaats waar geprikt wordt. Na het prikken wordt er een katheter langs de holle naald opgeschoven in de ader. Bij de VNUS-methode bevat de katheter een uiteinde dat radiogolven uitzend. Deze radiogolven verhitten de wand van het bloedvat, waardoor deze dichtschroeit. Als de spatader gesloten is, wordt het bloed via gezonde aderen omgelied en nemen je klachten af.

EVLT-methode

EVLT verschilt van de VNUS methode, de EVLT maakt gebruik van een laser als uiteinde van de katheter. De laser heeft wel dezelfde functie als de radiogolven bij de VNUS methode, het verhit de wand van de spatader waardoor deze dichtschroeit. Tijdens de procedure wordt de katheter steeds een stukje terug getrokken, zodat de hele ader uiteindelijk verschrompelt. De meeste ziekenhuizen geven verdoving rond de ader zelf. Dit gebeurt door hele kleine prikjes in de huid langs het verloop van de ader. Zo voel je vrijwel niets van de behandeling.

Crossectomie met of zonder strippen

Zitten de aders heel diep, of hebben ze een zeer kronkelig verloop, dan kan er voor een operatie gekozen worden; crossectomie met of zonder strippen. Dit gebeurt onder volledige verdoving of een ruggenprik. Op de plaats van de aangedane ader worden twee sneetjes gezet. De sneetjes komen op de plaats waar de ader begint en waar de ader eindigt. De ader wordt aan beide zijden doorgeknipt en afgebonden met een hechtdraad (=crossectomie). Vaak wordt de ader vervolgens er helemaal uitgehaald (‘gestript’). De sneetjes worden vervolgens dichtgehecht.

Sclerocompressie

De VNUS-methode en de EVLT methode hebben sclerocompressie vrijwel vervangen. Een enkele keer wordt deze methode nog toegepast. De aangedane ader wordt dan volgespoten met een vloeistof die de ader laat verschrompelen.

Herstel na een spataderbehandeling

Bij zowel de sclerocompressie als de VNUS-methode en EVLT kun je nog op de dag van de ingreep weer naar huis. Tijdens de behandeling zelf kun je een branderig gevoel ervaren ter plaatse van de ader. Dit is normaal. Op de insteekplaatsen worden hechtstripjes geplakt, die je na 2 dagen er af mag halen.

Na de ingreep kunnen er bloeduitstortingen ontstaan op de plaats waar de ader is aangeprikt. Je zult steunkousen mee naar huis krijgen die je afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep voor een aantal dagen moet dragen. Dit om zwelling in de benen te voorkomen.

Na de crossectomie met strippen van de ader, zul je ongeveer 2-3 dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Na de operatie wordt er een drukverband aangelegd. Je mag dezelfde dag al uit bed. Nadat je ontslagen bent uit het ziekenhuis zul je steunkousen meekrijgen. Na een week kom je op controle in het ziekenhuis waarna de hechtingen verwijderd zullen worden.

De eerste dagen na de operatie is het aan te raden rustig aan te doen. In het geval van de poliklinische operaties kun je de volgende dag al weer aan het werk. Na een week kun je weer sporten. Wat de crossectomie betreft duurt het herstel wat langer. Reken op een week voordat je weer aan het werk kunt.

Risico’s en complicaties van spatader verwijderen

Zoals bij elke ingreep zijn er risico’s en complicaties verbonden aan het verwijderen van een spatader. Dit zijn onder andere de volgende:

  • Allergische reactie op het verband
  • Infectie
  • Blaarvorming
  • Nabloeding
  • Vorming van bloeduitstortingen in het verloop van de ader
  • Pijn
  • Opnieuw ontstaan van spataderen
  • Dof gevoel ter plaatse, door beschadiging van een zenuw

Resultaat

Het resultaat is na 6 weken duidelijk zichtbaar. Er worden over het algemeen goede resultaten behaald met de ingrepen. Er is een kleine kans dat een spatader terugkeert bij de VNUS-methode, EVLT en sclerocompressie. Dit komt echter nauwelijks voor. Het is belangrijk veel te lopen; dit voorkomt dat een spatader terugkomt of dat er een nieuwe spatader ontstaat.

Bronnen & Literatuur

  1. Kanerva, L., Elsner, P. (2003) Handbook of Occupational Dermatology ISBN: 9783540443483
  2. De Roos K.P. (2015) Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie Richtlijnen Varices
  3. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-varices
  4. https://www.asds.net/Skin-Experts/Skin-Conditions/Varicose-Veins

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *