Het hebben van een mooi gebit met witte tanden wordt door veel mensen belangrijk gevonden. Niet ieder gebit heeft van nature een hele witte kleur, er bestaan veel verschillende wittinten. De kleur van de tanden wordt in de loop van de tijd beïnvloed door het ouder worden van het gebit en de aanraking met verschillende stoffen. Voeding en drinken, maar ook roken en medicijnen beïnvloeden de kleur van het gebit.
Het laten bleken van je tanden kan vrij prijzig zijn. Er zijn tegenwoordig dan ook veel middelen op de markt waarmee je zelf thuis je tanden kunt bleken. In de drogisterijen, maar vooral op internet zijn veel verschillende whitening-producten te koop. Op deze pagina vind je een overzicht.
Inhoud
Methodes om thuis je tanden te bleken
Bleekmiddelen voor het gebit bevatten oxidanten (waterstof-peroxide; carbamide-peroxide of natriumperboraat) die stoffen afbreken die de verkleuring van tanden veroorzaken. De oxidanten verschillen in sterkte. Van waterstof-peroxide is bijvoorbeeld minder nodig om een lichtere tint te verkrijgen dan van natriumperboraat. Het is belangrijk om je van te voren goed in te lezen over de bestanddelen van het bleekmiddel. Ook dien je te bepalen hoe erg je verkleuring is en hoeveel tinten lichter je je tanden wilt hebben. Met die informatie kun je het bleekmiddel kiezen dat voor jou geschikt is.
Makkelijke procedures die de witte kleur van de tanden behouden zijn bijvoorbeeld het vermijden van dranken die de tanden kunnen verkleuren en het goed poetsen van het gebit. Ook zijn er veel verschillende tandbleekmiddelen verkrijgbaar, waaronder de volgende verschillende productsoorten:
- Tandpasta’s en mondspoelingen met een ‘whitening’ werking
- Bleekstrips
- Bleekmal met gel
- Bleekpen
- Bleekpoeders
Tandpasta’s en mondspoelingen met een ‘whitening’ werking
De meeste tandpasta’s en mondspoelingen geven niet echt het gewenst blekende effect. Dit komt door het lage percentage oxidanten. Sommige tandpasta’s bevatten wel bestanddelen die je tanden polijsten of zelfs schuren. Het effect hiervan is tegengesteld, omdat aan het ruwe glazuur juist kleurstoffen blijven zitten. Ook zure mondspoelingen tasten de glazuurlaag aan.
Een aanrader is het gebruik van producten die ook fluor bevatten. Fluor zorgt voor versteviging van het tandoppervlak, wat zorgt voor een goed herstel na het (schadelijke) bleken. Tandpasta’s en mondspoelingen zijn niet geschikt om écht te bleken. Ze kunnen voornamelijk gebruikt worden om lichte verkleuring door tandaanslag te verwijderen.
Bleekstrips
Bleekstrips bevatten gel met blekende oxidanten. Ze kunnen op de tanden geplakt worden, maar bleken ook slechts de delen van de tanden die met de strip in contact zijn. Hierdoor kunnen rare kleurverschillen optreden.
Bleekmal met gel
Bij het bleken met een mal wordt een blekende gel (met of zonder oxidanten) aangebracht in een bitje, die enige tijd om de tanden geplaatst kan worden om de tanden te bleken.
Bleekpen
De pen bevat bleekgel die geregeld op de tanden aangebracht kan worden. Het is geschikt om tanden snel een wittere tint te geven. Het heeft een minder langdurig effect dan bij een mal met bleekgel, omdat daarbij de tanden tijdens een behandeling langer in contact zijn met het bleekmiddel.
Bleekpoeders
Deze worden bijna niet meer gebruikt. Ze bevatten met name schuurmiddelen. Zoals hierboven besproken zorgen schuurmiddelen er uiteindelijk juist voor dat tanden sneller verkleuren.
Hoe vaak kun je whitening producten gebruiken?
Een whitening-product kan herhaaldelijk gebruikt worden om een steeds lichtere tint te verkrijgen. Als de gewenste tint verkregen is, zullen de tanden langzamerhand weer gaan verkleuren. Dit is een natuurlijk proces, wat ontstaat door het gebruik van eten en drinken. Bij het ouder worden vindt ook slijtage plaats van het gebit, met name van het tandglazuur. Kleurstoffen uit eten en drinken kunnen doordringen en zorgen geleidelijk opnieuw voor verkleuring.
De meeste whitening producten zijn tot op zeker hoogte schadelijk voor de tanden. Overleg bij voorkeur met je tandarts voordat je (veelvuldig) gebruik gaat maken van bleekmiddelen.
Tandartsen raden het gebruik van zure huis- tuin- en keukenmiddeltjes af, omdat deze snel het glazuur van je tanden aantasten. Het is beter om echte whitening-producten te gebruiken, die niet voor te veel beschadiging van het tandglazuur zorgen.
Eventuele risico’s en complicaties van het bleken van je tanden zijn:
- Zenuwprikkeling – Te vaak bleken van je tanden is niet goed en kan voor prikkeling van zenuwen zorgen, waardoor pijn ontstaat
- Gevoeligheid & irritatie van het tandvlees – Als reactie op de blekende oxidanten kan gevoeligheid of irritatie van het tandvlees ontstaan. Dit hangt samen met het percentage oxidant in het whitening product en hoe lang het tandvlees hieraan blootgesteld wordt
- Overgevoeligheid van de tanden – Als het glazuur eenmaal beschadigd is, zullen tanden gevoeliger zijn voor warm en koud eten en drinken, wat zorgt voor een onprettig gevoel
Tot Slot: hoe wit kunnen mijn tanden worden?
Het resultaat van het thuis bleken van je tanden verschilt. Je kunt in de regel geen resultaten verwachten zoals bij een bleekbehandeling in een kliniek. Hoe wit je tanden worden is afhankelijk van het product dat je gebruikt.
Ook de methode van bleken, het percentage aan oxidant in een bleekmiddel en het aantal keren van gebruik zijn bepalend voor het verkrijgen van de juiste tint. Het beste ’thuis-bleek-resultaat’ wordt normaal gesproken behaald met een bitje met bleekgel.
De meeste methodes om zelf je tanden te bleken geven een tijdelijk resultaat. Na verloop van tijd zal er altijd weer verkleuring van de tanden optreden.