Home Voor Haar Tips & behandelingen voor mooie en slanke benen

Tips & behandelingen voor mooie en slanke benen

by Frans

Welke vrouw droomt er niet van? Een paar lange, slanke, mooie benen. Hoe lang je benen zijn, is grotendeels genetisch bepaald. Maar of ze slank en mooi zijn, heb je vaak zelf in de hand. Hoe krijg je mooie benen? We vertellen het je in dit artikel.

Slanke benen: het schoonheidsideaal?

Je hoeft maar een magazine open te slaan of je kijkt tegen de prachtige, ellenlange, slanke en putloze benen van modellen aan. Vaak gephotoshopt, dat dan weer wel. Toch blijven we met z’n allen dromen van mooie, slanke benen. Niet zo vreemd, want een stel slanke benen geeft zelfvertrouwen.

Het schoonheidsideaal nastreven is onrealistisch, maar gelukkig zijn er genoeg tips en trucs om je benen slank te houden of krijgen. Het is een kwestie van een gezonde levensstijl en de juiste verzorging.

90% van de vrouwen heeft cellulitis

Is het die vervelende sinaasappelhuid waardoor je niet blij bent met je benen? Je bent niet alleen: maar liefst 90% van de Nederlandse vrouwen heeft te maken met cellulitis op benen, dijen en billen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft cellulitis niets te maken met je gewicht of vetpercentage. Een huid met bobbeltjes en putjes is vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Op de plekken waar de circulatie het slechtst is, slaat het lichaam vet op en komen afvalstoffen en vocht ‘klem’ te zitten. Het gevolg? Cellulitis.

10% van de vrouwen heeft lipoedeem

Voor zo’n 10% van de Nederlandse vrouwen is het schoonheidsideaal van slanke benen erg ver weg. Dit zijn de vrouwen die lijden aan lipoedeem.

Lipoedeem is een vervelende aandoening die zorgt voor plaatselijke vetophopingen, meestal op de benen. Vrouwen met lipoedeem hebben de pech dat diëten en sporten vaak niet of nauwelijks helpen om hun benen slanker te maken. Liposuctie is vaak de enige effectieve behandeling voor hen.

Gezond eten en voldoende bewegen voor mooie benen

Dat het merendeel van de vrouwen cellulitis heeft, betekent niet dat er niets aan te doen is. Een gezonde levensstijl is het allerbelangrijkste als je slanke, mooie benen zonder putjes wil. Wat een gezonde levensstijl inhoudt?

 • Gezond en gevarieerd eten.

  Een uitgebalanceerd voedingspatroon waarbij je voldoende van de goede voedingsstoffen binnenkrijgt, is bepalend voor hoe je je voelt, maar ook voor hoe je eruit ziet.
 • Minimaal twee liter water per dag drinken.
  Water helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
 • Voldoende bewegen.
  Een half uur per dag is het advies.

Gezond en gevarieerd eten voor mooie benen

Een gezond voedingspatroon is niet hetzelfde als een dieet. Door dagelijks voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen, ga je je beter voelen, zal je huid gaan stralen en zal je – hopelijk – wat pondjes verliezen. Eet dagelijks voldoende groenten en fruit, eiwitten (deze zitten in bijvoorbeeld kwark en eieren) en goede vetten (deze vind je in ongezouten noten, vette vis en avocado’s). Wees matig met granen; deze kunnen je een opgeblazen gevoel geven.

Minimaal twee liter water per dag drinken

Klinkt veel, maar is makkelijker te halen dan je denkt. Heb je moeite met het drinken van water? Vul een plastic flesje en zet het op een plek waar je eraan herinnerd wordt dat je moet drinken. Denk: op je bureau, in de auto en op het aanrecht. Ook zijn er speciale apps voor je telefoon of tablet die een geluid geven wanneer het tijd is voor een nieuw glas water. Water is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen. Inderdaad: die vervelende afvalstoffen die ervoor zorgen dat je cellulitis krijgt.

Voldoende bewegen voor strakke benen

Denk je bij bewegen aan sporten en de sportschool? Hoeft niet. Door dagelijks de fiets te pakken in plaats van de auto, in de lunchpauze te wandelen of de trap te nemen in plaats van de lift, beweeg je óók. Voldoende bewegen is van groot belang voor wie mooie, slanke benen wil. Door te wandelen en fietsen, train je je beenspieren, waardoor ze gestroomlijnder worden. Bovendien stimuleer je met beweging de afvoer van afvalstoffen.

Oefeningen voor slanke benen

Er zijn talloze oefeningen die je zowel in de sportschool als thuis kunt doen en die je bij herhaaldelijk uitvoeren een stel mooie, slanke benen geven. Wat die oefeningen zijn?

 • Squats

  Ga met je benen op heupbreedte staan en zak langzaam door je bovenbenen. Hou je rug recht en blijf 5 seconden in deze positie staan. Kom langzaam terug omhoog en herhaal twintig keer.
 • Lunges

  Maak met één been een grote pas naar voren en buig beiden benen. Hou je handen in je zij en blijf met een rechte rug 5 seconden in deze positie staan. Zet je been langzaam weer naast je andere been en herhaal twintig keer.
 • Luchtfietsen
  Ga op de grond zitten en leun met je bovenlichaam naar achteren terwijl je op je handen steunt. Trek je benen op en maak fietsende bewegingen. Hou dit een minuut vol en herhaal drie keer.

Wie deze oefeningen minimaal drie keer per week herhaalt, zou binnen enkele weken resultaat moeten zien. Wedden dat je benen gespierder aanvoelen en slanker ogen?

Smeren en masseren voor slanke benen

cupping massage

De cupping massage is een populaire nieuwe methode om cellulitis te lijf te gaan. Bij deze massage wordt je huid met zogenoemde cups vacuüm getrokken en gemasseerd. Zo zouden opgeslagen vet en verklevingen los worden gemaakt en zou je huid bovendien strakker moeten worden doordat elastine wordt gevormd.

Helaas is het effect van speciale anti-cellulitiscrèmes (nog) niet aangetoond, maar wat in ieder geval helpt, is je huid dagelijks een mini-massage geven.

Zo kun je jezelf onder de douche masseren met een scrub- of massagehandschoen, of gewoon tussendoor, eventueel met een crème of olie.

Een andere of aanvullende optie is om geregeld te kiezen voor een professionele massage. Bijvoorbeeld een bindweefselmassage of een cupping massage.

Het doel van al deze massages is om de bloedsomloop stimuleren, afvalstoffen af te voeren en de huidcellen ‘los’ te maken.

Door de benen stevig te (laten) masseren, gaat het bloed weer goed stromen en worden blokkades weg gekneed.

Behandelingen voor slanke, mooie benen

Voor wie snel resultaat wil en haar benen écht wil aanpakken, zijn er verschillende cosmetische behandelingen die je een stel mooie, slanke benen kunnen bezorgen. Dit varieert van onschuldige behandelingen tot meer ingrijpende behandelingen.

We sommen er een paar op:

 • Liposuctie
 • Lipolyse
 • Dijbeenlift
 • Velashape/Velasmooth

Liposuctie

Liposuctie betekent het wegzuigen van vet. Deze behandeling is geschikt voor plaatselijke vetophopingen, waaronder ook vet op de benen en billen. Na afloop zijn de lichaamscontouren strakker en meer gedefinieerd.

Lipolyse

Niet te verwarren met liposuctie; deze behandeling waarbij een natuurlijke stof wordt geïnjecteerd om vetophopingen te doen verdwijnen, is minder ingrijpend. Bij lipolyse hoef je niet onder het mes en er is geen narcose nodig. Lipolyse is ideaal om kleine, lokale vetophopingen te verwijderen.

Dijbeenlift

Heb je overtollig vel of een slappe huid waar je vanaf wil? Een dijbeenlift kan uitkomst bieden. Bij een dijbeenlift wordt de huid gelift en wordt overtollig vel weggenomen. Wil je behalve het overtollige vel ook relatief veel vet weg laten halen? Dan zul je eerst moeten afvallen of voor de behandeling een liposuctie ondergaan.

Velashape/Velasmooth

De meest onschuldige behandeling voor slanke, mooie benen is Velashape. Of Velasmooth – de voorloper van Velashape. Beide behandelingen combineren infraroodlicht, bipolaire radiofrequentie en een bindweefselmassageroller om plaatselijk ‘af te slanken’. De vetcellen krimpen en vet, vocht en afvalstoffen worden via het lymfesysteem afgevoerd. Daarnaast verbetert de huidelasticiteit omdat de collageen- en elastineproductie wordt gestimuleerd. Velashape en Velasmooth worden door verschillende klinieken uitgevoerd.

Tot slot

Een mooi stel slanke benen is voor bijna iedereen weggelegd zolang we gezond en gedisciplineerd leven. Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging doen het meeste werk. Is je probleem niet zo makkelijk op te lossen en overweeg je rigoureuzere stappen richting mooie benen? Wie weet is liposuctie, lipolyse, een dijbeenlift of Velashape iets voor je.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie