Beweeg voldoende overdag
Zorg dat je regelmatig sport, begin een moestuin of zet een kachel neer en ga houthakken! Als je lichamelijk vermoeid bent zal je lichaam sneller aangeven dat het tijd is om te gaan slapen.
Regelmaat
Zoals de vogels steevast beginnen te fluiten als het licht wordt, zo heeft ook jouw lichaam ritme nodig. Natuurlijk hoef je niet met de kippen op stok, maar streef ernaar wat regelmaat in te bouwen, daar ga je beter van slapen.
Ritueel
Kies een ritueel, zoals een avondwandeling op een bepaald tijdstip, het lezen van een goed boek (geen thriller), of iets anders wat je fijn vindt en wat je hoofd & hart rust geeft.
Als het donker wordt
Overdag wordt serotonine aangemaakt door de pijnappelklier, het zorgt ervoor dat je wakker bent. Zodra het donker wordt, wordt serotonine omgezet in melatonine, (slaaphormoon) dat ervoor zorgt dat je in slaap valt.
Voor je gaat slapen is het een goed idee de lichten langzaam wat te dimmen, zodat je lichaam gaat reageren op de duisternis en langzaam overgaat in de ‘slaapmodus’. Je kunt ook overwegen je slaapvertrek te verduisteren.
Uit dat beeldscherm, weg met die radio!
Slaapproblemen kunnen ook negatief worden beïnvloed door beeldschermen, deze geven ook licht af die de aanmaak van slaaphormonen verhinderen. We worden overladen met informatie, waarvan veel overbodig is, zet deze kanalen een uur voor je wilt gaan slapen uit, en focus je op de werkelijkheid om je heen, het zal je rust brengen!
Als de stilte je teveel is en niet alles uit wilt zetten, kies dan iets waar je rustig van wordt. Ik heb het niet alleen over een cliché als kabbelend water, hoe mooi ook, het moet wel bij je passen.
De slaapkamer is om te ontspannen en te slapen
Je huis is onderverdeeld in ruimtes voor verschillende doelen, ontspan, maak rustgevend plezier én slaap in je slaapkamer! En als je ervoor voelt; genieten van seks zorgt ook voor de aanmaak van melatonine, waardoor je dus weer makkelijker in slaap valt.
Denk eens aan yoga
Het concentreren op ademhalingsoefeningen en andere ontspanningsoefeningen maken dat je je gedachten makkelijker loslaat, en beter in slaap komt.
Lekker uitslapen of niet?
Natuurlijk, als je een avond de tijd wat bent vergeten, dan heb je ’s ochtends wat extra rust nodig, maar houdt het uitslapen beperkt want het verstoord je bioritme!
Drink royaal zuiver water
Water is nodig voor alle lichaamsfuncties, dus ook voor de aanmaak van melatonine dat maakt dat je sneller in slaap valt. Veel mensen drinken te weinig water en te veel drankjes van een andere samenstelling, waardoor uitdroging optreedt die aanleiding kan zijn tot uiteenlopende kwalen en ziekten.
Per dag heeft een lichaam gemiddeld 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig, zo ongeveer 8 tot 10 glazen per dag. Natuurlijk is het belangrijk naar je lichaam te luisteren, en zuiver water (zonder fluoride) te drinken als je dorst hebt.
Bij warm weer, sporten, zwaar werk etc. zal dit meer zijn dan op andere momenten. Een eenvoudig controlemiddel is de kleur van je urine, als het goed is, is dit heel lichtgeel, als het donkerder van kleur is dan drink je waarschijnlijk de verkeerde dingen, of te weinig. Ter indicatie; een gezonde persoon urineert ongeveer 7 tot 8 keer per dag, is dit minder, dan drink je vrijwel zeker te weinig.
Neem geen stimulerende drankjes na 15.00 uur
Koffie (cafeïne), thee (theïne), sportdrankjes (suiker) etc. hebben een activerende werking en kunnen je slaap negatief beïnvloeden.
Eet liever niet net voor het slapen gaan
Soms heb je trek, ook ’s avonds, maar sla zware maaltijden en suikerrijk voedsel dan over. Volgens onderzoeker dr. Russel J. Reiter, een expert op het gebied van slaapproblemen, is het verstandig om ’s avonds voedsel te consumeren dat melatonine bevat, zoals bananen, tomaten, kersen, haver, maïs. Wat staat je in de weg om een lekkere smoothie met stukjes banaan te maken?
Siësta
Er is niets mis met een verkwikkend slaapje, maar houdt het beperkt, en doe het op vaste tijden, zodat je niet uit balans raakt!
Slaapmiddelen? Denk er nog eens over na!
Het lijkt gemakkelijk, want het is een snelle oplossing voor je probleem, en voor je het weet kun je niet meer stoppen. Natuurlijk weet je wel dat slaappillen en andere kunstmatige middelen geen oplossing zijn voor de lange termijn. Neem jezelf en je gewoontes eens onder de loep en trek je conclusies.
Voorzichtig met alcohol
Een glas rode wijn schijnt heel gezond te zijn, althans, de biologische variant, maar neem het vroeg op de avond als je dit ritueel niet kwijt wilt. Het eufemisme ‘slaapmutsje’ klinkt leuk, en je slaapt er wel lekker mee in, maar alcohol in je bloed zorgt eerder voor een onrustige nacht.
Een bed waarvan je droomt
Als je een derde van je leven in bed ligt, dan is dat een aanzienlijk deel, zorg dus voor een bed waarin je je comfortabel voelt, met een kussen dat precies goed is. Een goed bed hoeft niet duur te zijn, van stromatras tot bedden met paardenhaar, steek je licht op bij een consumenten-organisatie.
Een goed matras kost soms niet meer dan een paar honderd euro, en als je meer wilt, dan kan dat altijd. Daarnaast is het van belang een bed te kiezen dat bij voorkeur gemaakt is hout, en niet voorzien is van elektrische apparatuur/motoren.
Probeer metalen dus te vermijden, want dat maakt dat je bed een soort ‘antenne’ wordt, die je slaap negatief kunnen beïnvloeden.
Natuurlijke middelen
Verdiep je eens in natuurlijke middelen die een goede nachtrust positief beïnvloeden. Er zijn allerlei kruiden beschikbaar zoals valeriaan, hop, passiebloem, kamille, lavendel waar je beter van gaat slapen.
Als je bijvoorbeeld thee trekt van maanzaad (zelf kneuzen in een vijzel), dan wordt je daar bijna zeker slaperig van, maar let op, wissel het af met andere kruiden, want er zit een kleine hoeveelheid opium in.
Via reformwinkels zijn deze kruiden vaak goed te verkrijgen. Natuurlijk kun je, om tijdelijk wat verlichting te bewerkstelligen, een poosje melatonine-tabletjes innemen, maar houdt de periode beperkt, zodat je lichaam het zelf ook blijft aanmaken.
Slaapproblemen en je baby?
Je baby blijft maar huilen, vreemd? De kans is groot dat, zodra je je kindje bij je in bed neemt, het rustig wordt. Het is toch ook niet onvoorstelbaar, als je kind negen maanden deel van je was, dat het je wil kunnen ruiken en de geruststellende aanwezigheid van de moeder wil voelen?
Laat je gevoel spreken en luister goed naar jezelf. Het is ook makkelijker met voeden, want je hoeft er niet voor uit bed, waardoor je zelf ook maar half wakker wordt, en dus weer sneller inslaapt.
Na het voeden draai je je gewoon weer om. Denk na over wat natuurlijk is, en kijk naar de dieren, denk je dat die een apart kamertje maken om er de kleintjes in te stoppen en zelf ergens anders te gaan liggen? Bijkomend voordeel is dat je baby, als je een anti-stralingsklamboe zou hebben, er dan ook meteen van mee-profiteert. Natuurlijk kan er ook iets anders aan de hand zijn, geboren worden gaat niet zomaar!
Na een geboorte kunnen de nekwervels het bijvoorbeeld zwaar te verduren hebben gehad, waardoor er pijn/stress ontstaat, of je kind reageert bijvoorbeeld heftig op eventuele vaccinaties. Altijd goed om er eens iets over te lezen, Google bijvoorbeeld eens ‘studie Andreas Bachmair’ of ‘Viera Scheibner’!