Met zoveel testosteron supplementen op de markt, zijn de meeste mensen gaan kijken naar de individuele voordelen van elk ingrediënt om een beter inzicht te krijgen in de geschiktheid van de formule. Terwijl sommige ingrediënten de productie van testosteron ondersteunen en de mannelijke vitaliteit verbeteren, doen andere dat niet.
Van chrysine, een natuurlijke flavonoïde die in honing en propolis (een stof afkomstig van bijenpollen) voorkomt, wordt beweerd dat het enkele testosteron-gerelateerde voordelen heeft. Hoewel geen van de beste testosteron boosters die we tot nu toe hebben bekeken het in hun formule hebben, bevatten sommige voedingssupplementen het wel en beweren heilzaam te zijn. Dus in hoeverre maakt deze stof zijn claims waar?
We namen chrysine onder de loep en onderzochten de wetenschap achter de vermeende effectiviteit op de gezondheid van testosteron. Dit is wat we hebben gevonden.
Enkele Belangrijke Punten
- Chrysine is een verbinding die planten en honing de goudgele kleur geeft.
- Naast bepaalde planten zoals passiebloem of kamille, komt het ook veel voor in verschillende soorten honing.
- Chrysine, een soort flavonoïde, is vooral onderzocht vanwege zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, waarvan bekend is dat ze oxidatieve schade verminderen.
- Beperkte studies suggereren dat het gebruik van chrysine aromatase remt en leidt tot een toename van testosteron.
- Chrysine heeft een lage orale biologische beschikbaarheid, waardoor het moeilijk te absorberen en te gebruiken is door het menselijke cellulaire systeem.
Wat is chrysine precies? Waar komt het vandaan?
Chrysine, een nogal impopulaire stof in het testosteronverhogende spel, wordt gevonden in propolis – een kleverige substantie die door honingbijen wordt gemaakt van extracten van knoppen van populieren en naaldbomen. Het wordt daarom gevonden in bijenkorven of andere bijproducten van bijenkorven, waaronder honing. Deze van nature voorkomende chemische stof wordt ook gevonden in planten zoals passiebloemen, bepaalde geraniumsoorten en lindebomen, en is gedeeltelijk verantwoordelijk voor hun kleur.
Chrysine is een plantaardige flavonoïde, en omdat flavonoïden veel bioactieve stoffen bevatten die bijdragen aan verschillende gezondheidsvoordelen, worden ze ook beschouwd als stoffen met gunstige effecten op het lichaam. In de afgelopen jaren heeft chrysine de aandacht getrokken vanwege zijn vermeende vermogen om testosteron te versterken en de oestrogeensynthese te remmen, en zo de inspanningen op het gebied van fitness te ondersteunen.
Na extractie en verwerking wordt chrysine gebruikt in verschillende voedingsmiddelen, supplementen en testosterongels.
Ook interessant: Kan Creatine Testosteron Verhogen?
Chrysine en Testosteron – Is er een Verband?
Sommige gezondheidssupplementen hebben chrysine gepromoot als een testosteronverhogend ingrediënt. Na grondig onderzoek vonden we dat de meeste onderzoeken die een positief verband aantonen tussen chrysine en testosteron (het vermogen om de testosteronproductie te verhogen) in vitro zijn uitgevoerd.
Daarnaast zijn er slechts een handvol in vivo onderzoeken gevonden – twee bij dieren en één bij mensen – die wijzen op een positief effect van deze stof op het testosteronniveau.
Laten we eerst eens kijken naar de menselijke studie. Deze studie, gepubliceerd in 2020, werd uitgevoerd om de remmende effecten van chrysine op aromatase – de omzetting van testosteron in oestrogeen – te evalueren. De resultaten suggereerden dat chrysine de activiteiten van het enzym aromatase kan verminderen, wat kan voorkomen dat testosteron wordt omgezet in oestrogeen, waardoor de niveaus ervan behouden blijven.
Een ander experiment bij ratten toonde aan dat chrysine in een dosis van 50mg/kg beschermende effecten had op testiculaire cellen, waardoor oxidatieve stress en ontstekingen werden verminderd. Dit bleek gunstig te zijn voor testiculaire dysfunctie. We kwamen ook een onderzoek tegen dat de positieve effecten van chrysine op de voortplantingsorganen bij ratten liet zien. Chrysine suppletie toonde een verrassende toename van de beweeglijkheid van sperma, het aantal zaadcellen en een significante stijging van het testosterongehalte in het serum.
Daarentegen toonde een recent gepubliceerd onderzoek bij dieren aan dat het toedienen van chrysine geen invloed had op aromatase, maar wel op het luteïniserend hormoon, dat belangrijk is voor de synthese van testosteron.
Een team van onderzoekers dat onderzocht of een orale suppletie van chrysine via honing en propolis gedurende 21 dagen de effecten van urinair testosteron zou veranderen, vond geen effecten op de testosteronspiegel bij mannen.
Wat betekent dit allemaal?
Het kan een beetje verwarrend zijn, gezien het feit dat de in vitro resultaten over de invloed van chrysine positief zijn, terwijl de in vivo resultaten wisselend zijn, waarbij de meeste geen veranderingen in testosteronniveaus laten zien. Welnu, er spelen verschillende factoren mee bij het uitvoeren van een experiment in een laboratoriumomgeving (waar elk element wordt gescheiden voor onderzoek) vergeleken met de verschillende veranderingen die een verbinding ondergaat wanneer deze in werkelijkheid aan het lichaam wordt blootgesteld.
Bovendien kan aromatase afhankelijk zijn van talloze biochemische processen, dus chrysine alleen zal niet veel doen.
Lees ook: Testolan Review
Ondanks de waargenomen effecten van chrysine blijft het echter onduidelijk of de supplementatie ervan de productie en niveaus ervan effectief verhoogt. Dit hangt ook af van de biologische beschikbaarheid. Zoals eerder gezegd heeft de verbinding een aanzienlijk lage biologische beschikbaarheid, zozeer zelfs dat ongeveer 99% van de chrysine niet wordt opgenomen. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel het lichaam verbruikt – veel te weinig.
Wanneer chrysine chemisch wordt gemodificeerd in de lever, combineert het bovendien gemakkelijk met andere elementen en verandert het in andere vormen die mogelijk niet dezelfde biologische werkzaamheid hebben als de oorspronkelijke vorm. Dit is precies de reden waarom, hoewel chrysine heeft aangetoond de omzetting van testosteron in oestrogeen te kunnen verminderen, het geen significant effect zal hebben op de testosteronspiegel, tenzij het in voldoende hoeveelheden door het lichaam wordt opgenomen en verbruikt.
Conclusie
Waar het op neerkomt is dat chrysine weliswaar heeft aangetoond dat het de effecten van aromatase kan verminderen, maar dat de opname ervan in het lichaam extreem laag is en dat er uitgebreidere studies moeten worden uitgevoerd om de invloed ervan op de gezondheid van testosteron beter te begrijpen. Ondertussen zijn er talloze andere bewezen voedingsmiddelen, zoals fenegriek, bladgroenten, granaatappel en peulvruchten, die goed zijn onderzocht en voldoende wetenschappelijk bewijs hebben voor hun testosteronverhogende werking. Het toevoegen van een aantal van deze voedingsmiddelen aan je dagelijkse voeding, samen met regelmatige lichaamsbeweging, kan een gunstig effect hebben op je testosteronwaarden.