Home Algemene Gezondheid Verhoogt Shilajit het Testosteronniveau?

Verhoogt Shilajit het Testosteronniveau?

by Frans
Published: Updated:

Shilajit, een natuurlijke verbinding die wordt gevonden in de Himalaya en een paar andere specifieke regio’s, wordt verondersteld de gezondheid van mannen te verjongen. Het maakt al honderden jaren deel uit van de Ayurvedische therapie vanwege zijn vermeende vermogen om de reproductieve gezondheid, fysieke prestaties, cognitieve functie en energieniveaus te verbeteren. Daarnaast zou shilajit door zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen ook het testosterongehalte bij mannen verhogen.

We hebben de verschillende studies naar shilajit onderzocht, of dit kruid daadwerkelijk testosteron verhoogt, de wetenschap erachter en nog veel meer. Laten we eens kijken hoe het werkelijk in elkaar zit.

Lees ook: 15 Testosteronverhogende Voedingsmiddelen

Belangrijkste Feiten

  • Er zijn maar weinig gegevens over het vermogen van shilajit om het testosterongehalte te verhogen.
  • De samenstelling van shilajit kan variëren afhankelijk van waar het vandaan komt, wat een methodische analyse erg moeilijk maakt.
  • Het is waarschijnlijk vanwege de variabele aard dat geen van de beste testosteron boosters shilajit in hun samenstelling hebben.
  • Van deze stof is in sommige onderzoeken ontdekt dat het de spierkracht en -functie verbetert.
  • Er zijn veel andere goed onderzochte natuurlijke alternatieven die zowel effectief als betrouwbaar zijn.

Grootste Probleem met Shilajit

Zoals hierboven vermeld, is Shilajit een harsachtige verbinding die uit sedimentair gesteente sijpelt in verschillende regio’s van de Himalaya. Dat is het grootste probleem met deze verbinding.

Hoewel shilajit van nature voorkomt en bestanddelen bevat zoals fulvozuur, humuszuur, dibenzo-α-pyronen (DBP’s), DBP-chromoproteïnen (DCP’s) en meer dan 40 sporenmineralen, variëren deze bestanddelen drastisch afhankelijk van de regio of het gebied waar het gevormd is door veranderende omgevingsfactoren. Dit betekent dat shilajit uit regio A mogelijk niet dezelfde samenstelling heeft als shilajit uit regio B of C, die in de buurt liggen. Dit hangt grotendeels af van het soort plantaardige of dierlijke verbindingen, mineralen of andere biologische factoren waaraan het is blootgesteld.

De variërende samenstelling maakt het moeilijk om goed wetenschappelijk onderzoek naar shilajit te doen, met als gevolg dat menselijk onderzoek ontbreekt. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom je het niet zult aantreffen op de etiketten van populaire testosteronverhogers, omdat ze hun klanten een transparante, goed onderzochte en betrouwbare formule willen aanbieden.

Shilajit en testosteron: Bestaande wetenschappelijke onderzoeken en vragen

We hebben maanden onderzoek gedaan naar het verband tussen shilajit en testosteron. We hebben maar weinig gegevens kunnen vinden die bevestigen dat dit ingrediënt testosteronverhogende voordelen heeft. Laten we eerst eens kijken naar de onderzoeken en dan zullen we de onderliggende problemen met deze onderzoeken uitleggen.

Er werd een klinisch onderzoek uitgevoerd waarbij ongeveer 60 mannen met onvruchtbaarheid 3 maanden lang een bewerkte vorm van shilajit kregen toegediend. Aan het einde van de studie vonden de onderzoekers een significante verbetering in spermaparameters, samen met een stijging in serumtestosteron en FHS-niveaus.

Dezelfde groep onderzoekers voerde een paar jaar later nog een interventie uit. Deze studie was ontworpen om de effecten van gezuiverde shilajit op de testosteronconcentratie bij gezonde mannen tussen de 45 en 55 jaar te evalueren. Dagelijkse inname van shilajit gedurende 90 dagen toonde een significante verbetering van de testosteronspiegel. Shilajit hielp ook de niveaus van LH en FSH op peil te houden.

Het grootste probleem hier is echter dat je niet weet of de shilajit die de onderzoekers in het experiment gebruikten dezelfde is als de shilajit die jij zult gebruiken, gezien de variatie in de bestanddelen. Dit betekent dat er geen zekerheid is dat het hetzelfde positieve effect op jou zal hebben.

Een recenter onderzoek toonde enkele positieve effecten van shilajit supplementatie op spierkracht. Het toonde aan dat een dosis van 500 mg kan helpen om vermoeidheid te verminderen en de spiercapaciteit te verbeteren, wat fysieke prestaties helpt verhogen en dus indirect de productie van testosteron ondersteunt.

Een ander belangrijk punt dat we naar voren willen brengen is dat shilajit geen extra voordeel biedt dat een aanzienlijk verschil maakt voor de gezondheid van testosteron. Je kunt alles wat shilajit kan doen krijgen met veel andere betrouwbare en uitgebreid onderzochte ingrediënten die als veilig/betrouwbaar en effectief worden beschouwd.

Een van de bronnen vermeldt bijvoorbeeld dat het grootste deel van het testosteronverhogende vermogen van shilajit wordt toegeschreven aan de stapel mineralen. Sommige zeer krachtige testosteronverhogende mineralen zoals borium, zink, magnesium of chroom zitten echter in de beste supplementen zoals Testosil of Testogen. Hun formules geven dus een algehele boost aan je gezondheid terwijl ze je problemen met een laag testosterongehalte aanpakken.

Lees ook: Testolan Ervaringen

Hoe veilig is shilajit?

Het simpele feit is dat shilajit geen consistente vorm heeft die gestandaardiseerd kan worden. Vanwege de fluctuerende essentie, zijn er ook niet voldoende studies naar de samenstelling gedaan en kan deze niet eens worden geëvalueerd op veiligheid of als veilig worden bestempeld, hoewel geen van de studies nadelige gezondheidseffecten heeft gerapporteerd. Vanwege het beperkte bewijs hebben bepaalde landen het gebruik van bepaalde kruidenproducten verboden en shilajit is daar één van.

Samengevat

Hoewel een handvol onderzoeken de positieve effecten van shilajit op het testosteronniveau hebben aangetoond, is er een gebrek aan rigoureuze onderzoeken die de werkzaamheid en veiligheid ervan ondersteunen.

Bovendien zijn er goede redenen waarom geen van de beste testosteron boosters op de markt shilajit in hun formule hebben. Ten eerste is het vanwege de variabele aard van shilajit extreem moeilijk om consequent hetzelfde type shilajit te vinden dat precies hetzelfde effect heeft als de vorige partij. Dit maakt het moeilijk om te bepalen of je op shilajit kunt vertrouwen. Afgezien daarvan biedt het niets anders dan wat veel andere klinisch bewezen kruiden of mineralen die door testosteronverhogende formules worden gebruikt, te bieden hebben.

Dus als je je testosteronspiegel wilt verhogen, dan raden we je aan te kiezen voor kruidenextracten die algemeen erkend zijn als veilig en effectief. Je kunt ook overwegen om een volledige formulering te nemen, zoals in het geval van testosteronsupplementen, in plaats van afzonderlijke ingrediënten voor een holistisch gezondheidsvoordeel.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie