Home Algemene Gezondheid Verhoogt Zink Testosteron?

Verhoogt Zink Testosteron?

by Frans Nieuwenhuis
Verhoogt Zink Testosteron?

Er zijn verschillende redenen die kunnen leiden tot een daling van het testosteronniveau bij mannen. Veel van deze gezondheidsproblemen zijn te genezen en kunnen zo simpel zijn als een gebrek aan vitamines zoals zink. We weten allemaal dat zink een veelzijdig mineraal is. Het draagt bij aan verschillende processen in het lichaam, waarvan wordt aangenomen dat veel direct of indirect verband houden met de gezondheid van testosteron. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom je veel testosteron boosters zult tegenkomen die zink in hun formule hebben. Maar hoe ondersteunt zink eigenlijk de testosteronproductie?

We hebben verschillende onderzoeken bekeken om de wetenschap erachter te begrijpen. Dit is wat we hebben gevonden:

Belangrijke aspecten om rekening mee te houden

 • Zink en testosteron zijn gecorreleerd en dat blijkt uit de beschikbare onderzoeken.
 • Zink stimuleert de productie van testosteron bij de bron.
 • Interventiestudies brengen hypogonadisme in verband met een tekort aan zink.
 • Er zijn geen nadelige effecten gemeld van zinksuppletie.
 • Zink draagt ook bij aan andere lichaamsprocessen die indirect van invloed kunnen zijn op de aanmaak van testosteron.

Zink en Testosteron — Het Verband

Zink is een essentieel mineraal dat veel biochemische processen in het lichaam beïnvloedt. Er zijn veel verbanden aangetoond waaruit blijkt dat zink een directe relatie heeft met de testosteronproductie bij mannen.

Een meta-analyse van bijna 38 studies — 30 dierstudies en 8 klinische studies — laat zien dat een tekort aan zink oxidatieve schade kan veroorzaken aan de testiculaire cellen die de bron zijn van de testosteronproductie. Schade aan de Leydig cellen van de testikels remt vervolgens de productie van testosteron en verlaagt het niveau drastisch. Voldoende suppletie van dit mineraal is daarom een belangrijk element bij het aanpakken van problemen met laag testosteron en een lage geslachtsdrift, die anders de kwaliteit van je leven aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Een belangrijke rol van zink is het stimuleren van het immuunsysteem van het lichaam. Daarnaast benadrukken veel artsen over de hele wereld het belang van het handhaven van gezonde zinkniveaus vanaf jonge leeftijd, tijdens de ontwikkeling. Dit ondersteunt op zijn beurt de versterking van de seksuele functie, de gezondheid van het mannelijk hormoon en andere functies.

Hoe Zink Testosteron Verhoogt — Meer Wetenschappelijke Studies

Inmiddels hebben we al onderzoeken gezien die een concreet verband aantonen tussen zink en testosteron. Als we verder graven in het onderwerp, vinden we nog veel meer solide gegevens die onderstrepen dat zink een belangrijke rol kan spelen bij het verbeteren van de testosteronproductie en gezondheid bij mannen. Hier zijn een paar belangrijke:

In een vergelijkende studie van de “zinkstatus en testosteronconcentraties” bij 40 gezonde mannen van verschillende leeftijden, variërend van 20 tot 80 jaar, die een dieet met beperkte hoeveelheden zink kregen, ontdekten onderzoekers dat zes maanden zinksuppletie resulteerde in een toename van het serum testosteron bij oudere mannen. Er werd ook een afname van testosteron gemeten bij jongvolwassenen die een dieet met weinig zink volgden. Dit geeft duidelijk het belang aan van zink bij het reguleren van de testosteronproductie.

Een ander vergelijkbaar klinisch onderzoek en de resultaten ervan, gepubliceerd door de NIH, stelden de werkzaamheid van zink vast bij het herstellen van testosteronniveaus. Het onderzoek bevestigde ook dat een dieet met weinig zink weliswaar een negatief effect kan hebben op de testiculaire functie, wat resulteert in een lage testosteronproductie, maar dat consistente suppletie de symptomen snel kan omkeren.

De belangrijkste bevindingen van een ander belangrijk onderzoek uit 2018 bewijzen dat zink een integraal onderdeel is van de regulering van testosteron, de mannelijke seksuele functie en de bescherming van de mannelijke voortplantingsorganen. Het onderzoek bevestigt ook dat een tekort aan zink een goede spermaproductie remt, leidt tot een slechte spermakwaliteit en een negatieve invloed heeft op de serumtestosteronspiegels. Dit alles leidt tot vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Hoe het Zinkgehalte verhogen om Testosteron te Boosten

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink voor volwassen mannen is 11 mg. Het beste is dat je het grootste deel van de zink die je nodig hebt om je lichaam optimaal te laten functioneren, gemakkelijk uit je dagelijkse voeding kunt halen. Maar als mensen verschillende diëten proberen, krijgt het lichaam niet genoeg zink binnen door de lage inname van zinkrijk voedsel. Dit eist dan zijn tol op de gezondheid van testosteron en andere lichaamsfuncties.

Hier zijn enkele van de beste manieren om het zinkgehalte in het lichaam te verbeteren:

Eet Zinkrijk Voedsel

De beste manier om zink in je lichaam te krijgen is door gezond te eten. Er zijn veel voedingsmiddelen die veel zink bevatten en een tekort aan zink snel kunnen omkeren. Enkele van de zinkrijke voedingsmiddelen zijn onder andere noten, zaden, spinazie, havermout, yoghurt, vlees, schelpdieren, peulvruchten, linzen, volle granen en eieren.

Zink supplementen werken uitstekend

Als je voeding om wat voor reden dan ook niet voldoet aan de zinkbehoefte voor je lichaam, kunnen supplementen een geweldige manier zijn om het zinkgehalte in je lichaam op te krikken. Mannen die hun testosteronspiegel en zinkvoorraad in hun lichaam willen verbeteren, kunnen kiezen voor natuurlijke testosteron boosters zoals Testolan die zink in hun formule hebben.

Lees ook: Verhoogt of Verlaagt Koffie het Testosteron?

Het is echter belangrijk op te merken dat zink weliswaar uiterst belangrijk is voor het lichaam en over het algemeen niet giftig is, maar dat een hoger gehalte van het mineraal dan nodig is nadelige effecten kan hebben op het lichaam.

Andere Voordelen van Zink voor de Gezondheid

Tot nu toe hebben we het gehad over hoe zinksupplementen je kunnen helpen je testosteronniveau te verhogen en hoe een tekort aan zink kan leiden tot hypogonadisme. Maar zink heeft nog veel meer voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele van de manieren waarop zink heilzaam is:

 • Versterkt het immuunsysteem
 • Verbetert de vetvrije spiermassa en kracht
 • Verbetert de gezondheid van huid en haar
 • Helpt het gezichtsvermogen te verbeteren
 • Versnelt het genezingsproces, zowel uitwendig als op celniveau
 • Keert verschillende symptomen van veroudering om
 • Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en cholesterol te verlagen

Alle bovenstaande voordelen hebben een positieve invloed op de kwaliteit van leven en de mentale en fysieke gezondheid, wat een gezonde testosteron productie ondersteunt.

Conclusie

Hoewel het aantal onderzoeken naar het effect van zink op testosteron misschien niet zo groot is als bij andere voedingsstoffen, zijn de beschikbare gegevens en bewijzen voldoende om vast te stellen dat zink uiterst belangrijk is bij het stimuleren van de testosteronproductie. Vanwege dit potentieel en de verschillende andere voordelen voor de gezondheid neemt de vraag naar zink op de markt voor testosteron boosters ook toe.

Een laag testosteronniveau kan echter het gevolg zijn van verschillende onderliggende problemen. Een juiste diagnose, gevolgd door lichaamsbeweging en aanvulling van belangrijke voedingsbehoeften zoals zink, zal je helpen de productie van testosteron te optimaliseren en het algehele welzijn te verbeteren.

Related Articles