Home Algemene Gezondheid Veroorzaakt Hoog Aldosteron Gewichtstoename?

Veroorzaakt Hoog Aldosteron Gewichtstoename?

by Frans

Dit artikel bespreekt de effecten van een hoog aldosteron gehalte op je gewichtstoename. Er wordt ook gekeken naar de oorzaken waarom het dit zou kunnen doen en hoe je het onder controle kunt houden.

Wat is aldosteron? Waar wordt het voor gebruikt?

Aldosteron wordt gemaakt in de bijnieren. Het bevindt zich in de buurt van de nieren en behoort tot een klasse hormonen die mineralocorticoïden worden genoemd. Het omvat:

1. Het vasthouden van natrium

De belangrijkste functie is het absorberen van sporen van natrium uit de urine. Het doet dit om natrium te bewaren voor gebruik in andere fysiologische processen en om het in zijn geheel te bewaren.

2. Kalium uitscheiding

De uitscheiding van kalium is ook een van de belangrijkste processen waarbij het hormoon betrokken is. Maar waarom? Omdat een teveel aan kalium ervoor kan zorgen dat het wordt opgeslagen in spieren en zenuwen.

3. Water vasthouden

Je weet hoe belangrijk water is voor ons lichaam en het kan in geen enkele vorm verspild worden. Dus wanneer de afvalstoffen naar het uitscheidingssysteem gaan, probeert het de waterinhoud weer op te nemen voor een soepele werking van het lichaam.

4. Regulering van de bloeddruk

Bloeddruk is de kracht waarmee bloed in en uit de hartkleppen stroomt. Natrium is een element dat deze stroom kan beïnvloeden en als aldosteron deze op peil houdt, kan het ook hartaandoeningen voorkomen.

Misschien ook interessant: Moeite met Afvallen?

Veroorzaakt een hoog aldosteron gehalte gewichtstoename?

Het antwoord is ja, in zekere zin. Aldosteron heeft geen invloed op het aantal calorieën of de inname van koolhydraten. Het reguleert ook niet de hoeveelheid vet in je lichaam.

Hoe kan het dan gewichtstoename veroorzaken? Het antwoord is simpel. Het doet dat door vocht toe te voegen. Dit betekent het volgende:

1. Vasthouden van vocht

Aldosteron maakt deel uit van je bloedsomloop, en dus ook van je nieren. Zij hebben de taak om je bloed en andere voedingsstoffen te filteren voordat ze worden doorgegeven aan het uitscheidingssysteem. Dus als er natrium of water zit in het afval dat uit de dunne darm wordt verwerkt, is het normaal dat de nieren zoveel mogelijk natrium proberen op te nemen. Omdat natrium ook water kan aantrekken, neemt het vasthouden van water toe en kan je lichaam daardoor in gewicht toenemen.

2. Oedeem

Als natrium wordt geabsorbeerd, volgt water. Naarmate de hoeveelheid toeneemt, kan er geen ruimte meer zijn en kan het in je lichaamsweefsels sijpelen. Dit kan leiden tot de vorming van gezwollen plekken in verschillende delen van het lichaam. Dit kan een andere reden zijn waarom aldosteron je gewicht doet toenemen.

3. Verhoogd bloedvolume

Het vrijkomen van antidiuretisch hormoon door aldosteron kan ook leiden tot het vasthouden van vocht. Dit betekent dat zelfs als je een calorietekort hebt, je lichaam toch gewichtstoename kan vertonen door het vocht in de weefsels en onderbuik.

Betekent dit dat je kunt vertrouwen op de getallen die aldosteron je geeft? Het antwoord zou ‘nee’ zijn. Het kan je uithoudingsvermogen of kracht op geen enkele manier beïnvloeden, want de toename heeft alles te maken met het vochtgehalte en niet met spieren of massa. Gewichtstoename op deze manier geeft je misschien niet het lichaam van je dromen.

Dit betekent ook dat het wellicht niet nuttig is voor mensen die proberen aan te komen, terwijl het voor mensen die proberen af te vallen zichtbaar zal zijn op de weegschaal. Dus hoe los je dit probleem op? Er zijn een of twee manieren!

Hoe kun je hoge niveaus van aldosteron in je lichaam onder controle krijgen?

Je eerste mogelijkheid is een arts die je kan vertellen wat er mis is met je lichaam. Als het ongelooflijk veel vocht vasthoudt, is de kans groot dat het gecompliceerd is.

Ten tweede kun je ervoor kiezen om medicijnen te nemen die het aldosteron gehalte kunnen helpen reguleren. Je moet echter op geen enkele manier aan zelfmedicatie doen en de arts de dosering laten bepalen.

Als derde kun je je eetgewoonten aanpassen. Verminder je inname van bewerkte of verpakte voedingsmiddelen. Deze bevatten meestal veel natrium en kunnen zorgen voor meer vochtophoping dan normaal. Daarnaast vervangen sommige mensen voedsel door water als ze op dieet zijn.

Dit is geen goede aanpak omdat het vocht vasthoudt. Je moet niet uitgedroogd raken, maar overhydratatie is ook niet goed voor je lichaam. Daarnaast moet je dagelijkse routine bestaan uit lichaamsbeweging, wat kan helpen om water te verdampen in de vorm van zweet.

Lichaamsbeweging kan ook een positief effect hebben op de bloedsomloop. Onderzoekers geloven ook dat wanneer iemand gestrest is, de hormoonafgifte in de war kan raken. Dit leidt ook tot een toename van stress-eten en meer vocht vasthouden. Daarom is het belangrijk om je geest onder controle te houden met yoga en andere meditatieve activiteiten.

Tot slot kan het beheersen van je gewicht het antwoord zijn op problemen met vocht vasthouden. Je kunt het beste een voedingsdeskundige raadplegen.

Samenvatting

Hoge niveaus van aldosteron kunnen gewichtstoename veroorzaken. Dit komt door de functie van aldosteron, waaronder het vasthouden van natrium en water. Als deze twee toenemen, is er een kans dat je ook in gewicht toeneemt. Dit is echter op geen enkele manier gezond, en het kan vooral moeilijk zijn voor mensen die aanzienlijke hoeveelheden gewicht willen verliezen.

Dit is waar je je toevlucht moet nemen tot stappen die kunnen helpen de aandoening te verlichten. Dit kan hormooncontrole, dieetcontrole of zelfs door je arts voorgeschreven medicatie zijn. Hoewel alles in overmaat goed is, kan het schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie

Privacy & Cookies Policy