Home Bodybuilding Waarom Sporters Een Eiwitdieet Volgen

Waarom Sporters Een Eiwitdieet Volgen

by Frans
Published: Updated:

Als je in de sportschool komt, is het je dan wel eens opgevallen dat ze overal van die grote containers met proteïnepoeder verkopen? Als je die emmers voor het eerst ziet, heb je misschien nog het idee dat je te maken hebt met anabolen of andere rommel. Maar het gaat hier om eiwitpoeder. Eiwitpoeder is niet meer weg te denken uit de sportschool. De meeste sporters die aan krachttraining doen hebben één doel: grotere spieren kweken en droogtrainen.

Lees hier waarom deze sporters een eiwitdieet volgen.

Eiwitdieet niet alleen voor het afvallen

Het eiwitdieet biedt niet alleen soelaas aan mensen die af willen vallen. Ook mensen die in spiermassa aan willen komen, hebben heel veel baat bij een eiwitdieet. Waarom? Omdat de belangrijkste en bekendste functie van het eiwitdieet is dat eiwitten spieropbouwend en –herstellend werken. Makkelijker gezegd: door eiwitten te eten groeien je spieren groter en herstellen ze sneller!
Ideaal dus voor sporters en bodybuilders, bij wie het om grote, sterke spieren draait.

Eiwitshakes

De meest bekende manier waarop sporters aan eiwitten komen, is door het drinken van een eiwitshake. Die shakes worden gemaakt uit eiwitpoeder en water. Soms kan er ook melk aan worden toegevoegd.

Je hebt eiwitshakes in verschillende smaken. Van aardbei tot citroen en van chocolade tot grapefruit. Maar het effect is hetzelfde: je krijgt een enorme lading eiwitten binnen en die kunnen vrijwel direct aan de slag.

Want krachtsporters trainen bewust heel zwaar. Hun doel is om hun huidige spiermassa te kraken, zodat ze hersteld kunnen worden. Het wordt dan vanzelf groter en sterker. Dat doen zij om de 48 uur, waardoor spiermassa in een enorm tempo wordt aangemaakt en sterker wordt. Eiwitten helpen erbij om dit proces te bespoedigen.

Eiwitrijke voeding

Los van de eiwitshakes, volgen sporters vaak ook een eiwitdieet op basis van voeding. Ze eten dan bijvoorbeeld veel kip en vis, omdat hier heel veel proteïne in zit. Die proteïne wordt direct opgeslagen en ingezet als de spiermassa dat vereist.

Een eiwitdieet is dus niet alleen een manier om in gewicht af te vallen, maar ook om in spiermassa aan te komen. Onder dat doel wordt het door veel sporters gebruikt. In de meeste gevallen wel onder toezicht van een professional.

Spiermassa

Het woordje “spiermassa” speelt ook een heel belangrijke rol als je wil afvallen. Want spiermassa zorgt ervoor dat de huidige vetvoorraad als sneeuw voor de zon verdwijnt. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je vet zal verbranden.
Dit wordt door sporters ook wel droogtrainen genoemd: zij willen enkel over spiermassa beschikken en vrijwel geen grammetje vet meer overhouden. Het is de vraag hoe gezond dit is, maar dat terzijde.

Conclusie

Als je in de sportschool komt, ken je ongetwijfeld de grote emmers met proteïnepoeder. Die worden gebruikt om doelbewust eiwitten te consumeren. Door eiwitten te consumeren kunnen sporters in razendsnel tempo aankomen in spiermassa. Daardoor trainen ze ook sneller droog.

Ook gebruiken sporters een eiwitrijk voedingsschema, om aan te komen in spiermassa. Dat dieet bestaat uit dezelfde ingrediënten en voedingsbronnen als het dieet van mensen die juist willen afvallen met een eiwitdieet.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie