Home Huidverzorging Wallen onder de ogen wegwerken en voorkomen

Wallen onder de ogen wegwerken en voorkomen

by Frans

Ken je dat? Je hebt heerlijk geslapen, voelt je topfit en toch vragen vrienden of collega’s: “Gaat het goed met je? Je ziet er moe uit!” Sommige mensen hebben vaak wallen of donkere kringen onder de ogen en krijgen dit soort opmerkingen regelmatig te horen. Gelukkig kun je de wallen wegwerken, verwijderen of proberen te voorkomen.

Waardoor ontstaan wallen of donkere kringen onder je ogen?

Wallen en kringen ontstaan door (chronische) vermoeidheid, stress, slaapgebrek, verkeerde voeding of vochtophoping. Maar het kan ook genetisch bepaald zijn. Het is belangrijk om uit te zoeken welke van de twee voor jou geldt. Op basis hiervan kun je kijken naar hoe je deze kan verminderen, wegwerken of minder zichtbaar maken. Wanneer je echter door erfelijkheid regelmatig last van wallen of kringen hebt, is de kans groot dat je er alleen met een operatieve ingreep vanaf kunt komen, bijvoorbeeld middels een onderooglidcorrectie.

Erfelijkheid

Donkere kringen onder de ogen

Donkere kringen onder de ogen kunnen voor een zeer vermoeide blik zorgen.

Als jij altijd last hebt van wallen en donkere kringen onder de ogen, ongeacht of je moe bent of niet, dan is het bij jou misschien genetisch bepaald. Dat wil zeggen dat je het van je familie geërfd hebt en dat je er daardoor eerder last van hebt dan anderen.

Erfelijkheid kan ervoor zorgen dat de huid rondom je ogen veel dunner is dan bij anderen. Een dunne huid rondom de ogen is iets doorzichtiger. Daar schijnen bloedvaten beter doorheen. Doordat deze blauw zijn van kleur krijg je donkere kringen.

Wanneer je juist een heel donkere huid hebt kun je last hebben van veel pigment. Dit donkere pigment hoopt zich op bij de huid rond je ogen wat ook voor donkere kringen zorgt.

Slechte voeding

Donkere kringen kunnen ook duiden op een tekort aan vitaminen en mineralen. Een tekort aan ijzer zorgt bijvoorbeeld voor een blekere huid. Dit zorgt er weer voor dat donkere plekken zoals kringen meer opvallen. Daarnaast kan ook een tekort aan antioxidanten uit bepaalde vitaminen, bijvoorbeeld vitamine C, voor donkere kringen zorgen. Antioxidanten krijg je binnen door veel groente en fruit te eten. Gezond eten is dus een goede manier om donkere kringen onder je ogen te voorkomen.

Vermoeidheid of stress

Als je niet elke dag, maar eens in de zoveel tijd kringen of wallen hebt, dan heeft dit waarschijnlijk te maken met vermoeidheid of stress. Soms heb je er een dag last van, soms een week. Soms ervaar je vermoeidheid en stress door drukte op werk, relatieproblemen, een pasgeboren baby of omdat je uit bent geweest en een nacht hebt doorgehaald.

Iedereen heeft ongeveer 8 uur slaap nodig. Als dit geregeld niet behaald wordt, kan er vermoeidheid ontstaan. Door vermoeidheid wordt de huid vaak bleker. Hierdoor zijn bloedvaten onder de huid duidelijker te zien en krijg je kringen of wallen onder je ogen.

Wallen en vochthuishouding

Wallen zijn vochtophopingen onder je ogen. Deze ontstaan wanneer je vochthuishouding niet in balans is, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg water drinkt. Als je te weinig drinkt, verslechtert je nierafscheiding hetgeen kan zorgen voor wallen. Veel water en vocht innemen is dus belangrijk.

Alcohol, sigaretten en drugs

Ook alcohol is een boosdoener. Door veel en vaak alcohol te drinken droogt je huid uit. Wanneer je wallen wil voorkomen is het gebruik van sigaretten en drugs dus ten zeerste af te raden. Deze hebben namelijk samen met alcohol een effect op je nachtrust. Een slechtere nachtrust zorgt voor een blekere en vermoeidere huid.

Daarnaast zorgt roken voor een slechtere kwaliteit van de bloedvaten. Door het roken krijg je nauwere slagaderen, wat zorgt voor een hogere bloeddruk. Hierdoor neemt de kans op verstoppingen in de slagaderen toe. Dit zal ook tot uiting komen in de aderen rondom je ogen.

Kringen en wallen wegwerken of verwijderen

Zoals je misschien zelf al hebt bedacht, begint een minder vermoeide uitstraling met een gezonde leefstijl en voldoende rust. Eet gezond en drink voldoende. Ben jij al helemaal goed bezig op dit gebied, maar heb je nog steeds wallen en kringen? Dan kun je de volgende dingen nog even uitproberen:

Gezichtsmasker

Doe eenmaal per week een relaxmasker op je huid. Een relaxmasker heet zo omdat het letterlijk je vermoeide en grauwe huid laat ‘relaxen’ en een oppepper geeft.

Crèmes

Er bestaan verschillende crèmes die beweren donkere kringen en wallen tegen te gaan. Deze kun je vinden in de drogisterij of parfumerie. Niet iedere crème zal bij jou resultaat op leveren. Of deze voor jou werken, zul je zelf moeten ontdekken.

Bloedvaten verkoelen

Een ouderwetse tip is om een koud washandje of ijsblokjes tegen je ogen aan te houden. Door de kou trekken bloedvaten in je huid samen, zodat vocht langzaam wordt afgevoerd. Hierdoor ‘krimpen’ je wallen. Eventueel kun je ook een eetlepel in de vriezer leggen en deze vervolgens met de holle kant op je oog leggen. Doe hier wel een tissue tussen, anders kan de lepel blijven plakken!
Je kunt dit overigens ook met twee schijfjes koude komkommer doen. Als nabehandeling kun je een paar minuten zakjes kamillethee op je ogen laten rusten, deze hebben een verzachtende werking.

Oogmassage

Masseer met je vingertoppen de onderkant van de wallen. Zo zorg je ervoor dat de afvalstoffen door het bloed worden afgevoerd, en dit zorgt er ook weer voor dat je wallen slinken.

Wallen camoufleren

“Lang leve make-up!”, zullen de meeste vrouwen eens in de zoveel tijd roepen. Make-up is een fijn laatste redmiddel. Met foundation kun je je huid egaler maken, waardoor vlekken en verkleuringen minder opvallen. Speciaal voor onder je ogen heb je verschillende concealers. Kies eentje die iets lichter is dan je eigen huidskleur, om een frisse wakkere blik te creëren.

Kringen en wallen verwijderen met een cosmetische ingreep

Lukt het met al deze tips nog steeds niet om van je wallen af te komen? Dan kun je een cosmetische ingreep overwegen. Er zijn diverse ingrepen die kunnen worden uitgevoerd om wallen of kringen onder de ogen minder zichtbaar te maken of te laten verdwijnen, waaronder:

  • Een fillerbehandeling voor het herstellen van volume onder de ogen (bij wallen én donkere kringen)
  • Een onderooglidcorrectie (bij wallen)
  • Een laserbehandeling (bij donkere kringen)
  • Carboxytherapie (bij donkere kringen)

Fillerbehandeling

Filler behandeling

Met een fillerbehandeling kan volume onder de ogen worden toegvoegd, waardoor wallen minder zichtbaar gemaakt worden. (Foto © Restylane)

De minst ingrijpende keuze is een fillerbehandeling. Veel wallen ontstaan door een volumetekort in het gebied onder de ogen. Door dit op te vullen met een hyaluronzuurfiller nemen in veel gevallen de wallen en donkere kringen zichtbaar af.

Onderooglidcorrectie

Een andere ingreep die geregeld wordt uitgevoerd is de onderooglidcorrectie. Deze chirurgische ingreep is een variant op de traditionele ooglidcorrectie. Bij een onderooglidcorrectie worden niet de bovenste oogleden maar juist het gebied onder de ogen behandeld. Deze ingreep wordt vooral uitgevoerd als overtollig huid de oorzaak is van de wallen.

Laserbehandeling

Ook voor het verwijderen van donkere kringen onder je ogen kun je een stap verder gaan. Er zijn namelijk laserbehandelingen die donkere kringen kunnen verminderen. Het is vaak wel zo dat een laserbehandeling alleen werkt bij een lichte huid.

Carboxytherapie

Daarnaast is er ook nog carboxytherapie, waarbij er kleine hoeveelheden kooldioxide onder de huid worden ingespoten. Deze therapie werkt vooral goed wanneer de kringen het gevolg zijn van een slechte doorbloeding.

Laat je altijd goed informeren over bovenstaande behandelingen. Raadpleeg bij voorkeur een arts die bekend is met alle verschillende behandelmethodes en je zo goed kan adviseren welke de beste is in jouw situatie.

Dit vind je misschien ook leuk

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste surfervaring te bieden. Akkoord Meer Informatie