Ga naar de inhoud

Wat is de Menopauze?

Wat is menopauze?

De menopauze (je laatste menstruatie) overkomt de meeste vrouwen. In Nederland is de gemiddelde leeftijd van de menopauze 51 jaar, maar het is normaal om er tussen je 45e en 55e doorheen te gaan – hoewel sommige vrouwen er eerder of later doorheen gaan. Perimenopauze is de tijd vóór de menopauze en postmenopauze is de tijd na je laatste menstruatie.

Hoe weet je of je de menopauze hebt bereikt?

Het kan moeilijk zijn om te weten of je de menopauze hebt bereikt omdat je menstruatie in deze periode onregelmatig kan zijn. Als je 12 maanden geen menstruatie hebt gehad, is het waarschijnlijk de menopauze.

Wat gebeurt er tijdens de menopauze?

Vanaf ongeveer je 35e-40e heb je minder eicellen in je eierstokken en ovuleer je minder vaak (laat je een eicel los uit je eierstok). De menopauze betekent dat je eisprong en menstruatie stoppen.

Nuvialab meno voor menopauze kopen

Hormonen en de menopauze

Hormonen zijn chemische stoffen die in je lichaam worden gemaakt en die boodschappen doorgeven via je bloedbaan. Je hormonen vertellen je lichaam bijvoorbeeld dat het moet eten en slapen.

De drie belangrijkste hormonen die veranderen als je de menopauze nadert zijn:

  • Oestrogeen
  • progesteron
  • testosteron

De veranderingen in hormoonspiegels kunnen verschillende symptomen van de menopauze veroorzaken.

Oestrogeen

Oestrogeen wordt gemaakt door de cellen rond de eicellen in je eierstokken. Het helpt delen van je lichaam in stand te houden. Bijvoorbeeld je baarmoederslijmvlies, je baarmoederhals (waar je baarmoeder samenkomt met je vagina), je borstkanalen en je botten.

Je oestrogeenproductie neemt toe en af naarmate je de menopauze nadert. Naarmate je laatste menstruatie nadert, neemt het aantal eitjes dat je produceert af en daalt het oestrogeengehalte met wel 90%.

Lees ook onze NuviaLab Meno Review

Progesteron

Progesteron is verantwoordelijk voor zaken als de hoeveelheid slijm in je baarmoederhals, de zuurgraad van je vagina en de melkcellen in je borsten. Het kan er ook voor zorgen dat je je humeurig voelt.

Progesteron wordt aangemaakt wanneer een eicel vrijkomt. Het bereidt je baarmoeder voor op een bevruchte eicel en zwangerschap. Naarmate je laatste menstruatie nadert, daalt je progesteronspiegel.

Testosteron

Testosteron wordt gemaakt door je eierstokken en andere delen van je lichaam. Je denkt misschien dat testosteron een mannelijk hormoon is, maar het speelt ook een belangrijke rol bij seksueel verlangen, emotioneel welzijn en bot- en spierkracht van vrouwen.

Het testosteronniveau daalt geleidelijk naarmate je ouder wordt. Bij sommige vrouwen daalt het niveau met de helft tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar.

Perimenopauze, menopauze en postmenopauze

De meeste vrouwen bereiken de menopauze tussen hun 45e en 55e levensjaar. In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de menopauze komen tussen 51 en 52 jaar. Sommige vrouwen bereiken de menopauze op hun 60e.