Inhoud
Wat is melatonine?
Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt geproduceerd. Het speelt een cruciale rol in het reguleren van je slaap-waakritme.
Wat doet melatonine in je lichaam?
Je lichaam heeft zijn eigen interne klok die jouw natuurlijke slaap-waakcyclus bestuurt. Deze klok reguleert de hoeveelheid melatonine die jouw lichaam aanmaakt. Gewoonlijk begint je melatonineniveau in de avond te stijgen en blijft het gedurende het grootste deel van de nacht verhoogd. In de vroege ochtend beginnen die melatonineniveaus te dalen.
Licht heeft invloed op hoeveel melatonine je lichaam produceert. Tijdens de korte dagen in de wintermaanden kan je lichaam melatonine eerder of later te produceren dan normaal. Deze verandering kan leiden tot symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) of winterdepressie.
Natuurlijke melatonine niveaus dalen langzaam met de leeftijd. Sommige oudere volwassenen maken zeer kleine hoeveelheden of helemaal geen melatonine meer aan.
Waarom wordt melatonine als supplement gebruikt?
Melatonine supplementen worden soms gebruikt voor de behandeling van jetlag en slaapstoornissen (slapeloosheid). Wetenschappers zijn ook op zoek naar andere goede toepassingen voor melatonine, zoals:
- Het behandelen van Seasonal Affective Disorder (SAD).
- Helpen bij het controleren van het slaappatroon bij mensen die nachtdiensten werken.
- Voorkomen of verminderen van slaapstoornissen en verwarring na de operatie.
- Vermindering van chronische clusterhoofdpijn.
Is het veilig om melatonine te slikken?
In de meeste gevallen zijn melatonine supplementen veilig in lage doses voor de korte en lange termijn. Maar bespreek met je huisarts als je langdurig last hebt van slaapproblemen. Slapeloosheid of vermoeidheid overdag kan ook een medische oorzaak hebben. Let op: Hoewel het een lichaamseigen stof is kan melatonine bij verkeerd gebruik je biologische klok nog meer verstoren. Lees daarom altijd goed de aanwijzing op de verpakking.
Bij bepaalde (auto-immuun) ziekten kan melatonine de symptomen van de ziekte versterken, zoals bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis, leukemie, ziekte van Crohn, baarmoederhalskanker en leverziekte. Voorzichtigheid is ook geboden bij zwangerschap en borstvoeding, epilepsie, ernstige neurologische stoornissen en bij nierinsufficiëntie. Als je melatonine hebt ingenomen moet je niet rijden of machines bedienen.
Wat zijn de bijwerkingen van melatonine?
Melatonine heeft bijwerkingen. Maar deze verdwijnen wanneer je stopt met het supplement. Bijwerkingen kunnen zijn:
- Slaperigheid.
- Lagere lichaamstemperatuur.
- Levendige dromen.
- Ochtendhumeur.
- Kleine veranderingen in de bloeddruk.
Wat is de juiste dosering en gebruik van melatonine?
Volwassenen nemen 0,2 mg tot 5,0 mg melatonine afhankelijk van de reden voor het gebruik. De juiste dosis verschilt sterk per persoon. Melatonine moet je normaalgesproken niet vlak voor het slapen gaan gaan innemen maar 1 a 2 uur voordat je naar bed gaat. Praat met je arts voor de de juiste dosering en gebruik.
Waar kan je melatonine kopen?
Je kunt zonder recept melatonine supplementen kopen bij reformwinkels, drogisterijen en online. Melatonine dient uitsluitend te worden genomen door gezonde personen.